Timo Kalevi Forss - Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo, äänikirja
 
Näyte 
 
23,90€
Äänikirja
Timo Kalevi Forss

Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo

5
Keskiarvo: 5 (1 ääni)
 
 

Ensimmäinen kokonaisvaltainen esitys Suomirockin suurmiehestä, Leevi and the Leavingsin nerokkaasta Gösta Sundqvistista (1957–2003).

Leevi and the Leavings -yhtyeen nokkamies Gösta Sundqvistin (1957−2003) elämäkerta Gösta Sundqvist − Leevi and the Leavingsin dynamo on puuttuva teos suomalaisen populaarikulttuurin kaanonissa. Sundqvist oli värikäs persoona ja Suomi-rockin suurmies. Monista hänen tekemistään lauluista kuten ”Teuvo, maanteiden kuningas”, ”Pohjois-Karjala” ja ”Mitä kuuluu Marja-Leena?” on tullut klassikkoja, joissa suomalainen arkitodellisuus jäsentyy omaperäiseksi lempeän humoristiseksi kokonaisuudeksi. Sundqvistin teksteissä oli myös syvempi pohjavire, jossa nousivat esiin yhteiskunnalliset teemat kuten heikomman puolella oleminen, ympäristönsuojelu ja ihmisoikeudet.

Leevi and the Leavingsin lisäksi Sundqvist muistetaan myös Yleisradiolle tekemistään huikeista radio-ohjelmista, kuten Koe-eläinpuistosta. Hän teki myös nousujohteisen uran luotsaamaansa ja omistamansa jalkapallojoukkueen Johanneksen Dynamon valmentajana ja omistajana.

Gösta Sundqvistin panos suomalaiselle populaarikulttuurille on mittava. Hän on Reino Helismaan ja Juha Vainion perinteen jatkaja, joka yhdisti rahvaanomaisen jätkäkulttuurin terävän ironiseen rockkulttuuriin. Pienten piirien kulttisuosikista tuli koko kansan Gösta, joka jätti pysyvän jäljen suomalaiseen sielunmaisemaan.

Julkisuutta ja keikkailua karttaneesta Gösta Sundqvistista on tullut salaperäisyyden verhoama myytti. Elämäkerta pureutuu moniulotteiseen persoonaan myytin takana. Kirja koostuu Sundqvistin kanssa työskennelleiden sekä ystävien haastatteluista, arkistomateriaalista sekä Sundqvistin laajan tuotannon esittelystä ja analysoinnista.

”On yllättävää, että Göstasta ei ole kirjoitettu sitä isoa kirjaa, jonka hän ansaitsisi. Gösta Sundqvist tulee suomalaisena lauluntekijänä aivan ensimmäisten joukossa, mutta hänestä kirjoitetun tekstin muodossa melkein viimeisten joukossa”, kirjoitti Ylen pitkän linjan toimittaja Jukka Haarma kolumnissaan vuonna 2013. Gösta Sundqvist Leevi and the Leavingsin dynamo on vihdoin vastaus tähän huutoon.

Timo Kalevi Forss (s. 1967) on helsinkiläinen tietokirjailija, toimittaja ja muusikko. Hän on julkaissut muun muassa rocklyriikka-antologian Alumiinikuu sekä tietokirjat Toverit herätkää - poliittinen laululiike Suomessa, Karjala edestakaisin ja Napakirja.

Tiedostomuoto: Äänikirja (MP3, vesileimattu)
Kategoriat: Tietokirjat / Historia ja elämäkerrat ja Tietokirjat / Musiikki
Kirjailija: Timo Kalevi Forss
Lukija: Jukka Pitkänen
Kustantaja: Into Kustannus
Äänikirjan julkaisuvuosi: 2017
Kirjan pituus: 11h 34min
Äänitiedostojen määrä: 25
Koko: 401Mt
ISBN: 9789522649201

Arvostelut

Meazza 05.12.2017
5

Avasi sen minkä uskoin avaavan.


raimohaakana775 17.10.2017
0

Vastenmielinen lukija. Ono sillä ummetusta? Hyvä aihe, eli Gösta pilalla. En voinut kuunnella kuin alkua.