E-kirja
Pekka Gronow

78 kierrosta minuutissa - Äänilevyn historia 1877–1960

0
 
 

78 kierrosta minuutissa oli puolen vuosisadan ajan äänilevyjen tavallisin pyörimisnopeus. Tässä formaatissa ilmestyi kaikkiaan ainakin puoli miljoona eri levynimikettä. Enrico Caruson ja muiden kuuluisien oopperalaulajien äänet levisivät maailmalle 78 kierroksen ”savikiekoilla”, kuten myös Benny Goodmanin swing ja Charlie Parkerin vallankumouksellinen bebop.

Tämä teos tarkastelee äänilevyteollisuuden kehitystä vuosina 1877–1960 äänen tallennuksen keksimisestä uusien kierrosnopeuksien läpimurtoon. Äänen tallennus yleistyi nopeasti 1900-luvun alussa. Ennen ensimmäistä maailmansotaa levyt olivat tuttuja maailman kaikilla mantereilla. Seuraava huippu saavutettiin 1920-luvun lopulla kun koko maailma oli gramofonikuumeen kourissa.

Teoksessa käydään yksityiskohtaisesti läpi äänilevyteollisuuden tärkeimpien levy-yhtiöiden vaiheet, ja esitellään suosituimmat levyt. Se osoittaa miten äänilevyteollisuudesta tuli 1900-luvun musiikkielämän keskeisin vaikuttaja.

Pekka Gronow on yksi maailman johtavia äänilevyhistorian tutkijoita.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Tietokirjat / Harrastukset, kulttuuri ja taide, Tietokirjat / Historia ja elämäkerrat ja Tietokirjat / Musiikki
Kirjailija: Pekka Gronow
Kustantaja: Klaava Media
E-kirjan julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 188
ISBN: 9789525901948