Volter Kilpi - Alastalon Salissa, e-kirja
 
E-kirja
Volter Kilpi

Alastalon Salissa

4.18182
Keskiarvo: 4.2 (22 ääntä)
 
 

Kenties merkittävin suomalainen kaunokirjallinen teos ei kerro oikein mistään ja samalla kaikesta: pääroolissa on kieli itse. Kirjan kahdeksansataa sivua kuvailevat kuutta tuntia, joiden aikana kustavilaiset kylänmiehet neuvottelevat parkkilaivaan sijoittamisesta. Kotimaisten romaanien aatelia.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus ja Ilmaiset klassikot
Kirjailija: Volter Kilpi
E-kirjan julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 725

Arvostelut

hannunummelin997 07.10.2017
5

Volter Kilpi on Alastalon Salissa -teoksella lunastanut kunniapaikan suomen kielellä kirjoittavien eturivissä. Kirjastonhoitajan romaaniin on näennäisen tapahtumaköyhän jaarittelun sisälle pakattu koko elämä. Sieltä löytyy niin suuria unelmia kuin vihan hedelmiä.

Ensilukemalta jäi päällimmäiseksi huumori. Varsinais-Suomessa se on usein juuri tällaista. Ei aina ihan kilttiäkään mutta hyvin ymmärtäväistä.

Hiljakseen hykertävää se on ja samalla kuitenkin armotonta. Jos kerran laivaisäntien mielessä on päällimmäisenä ahneus niin kai sille voi nauraa. Ja senhän Kilpi osaa!

Teoksen kieli on oma lukunsa. A. Kivi ja hänen ilmaisujensa rikkaus tulee hakematta mieleen.

Kirja ei ehkä ole mikään helppo tapaus aivan kaikille lukijoille. Mitään perinteistä juonta ei ole. Oikeastaan Kilpi kirjoittaa aivan mitä mieleen juolahtaa. Kenen kulloinkin.


ErkkiV291 12.04.2015
0

Parasta ajanvietettä mannertenvälisillä lennoilla.


Luri57 18.07.2014
5

Tämä tarina kuudesta tunnista herra Alastalon salissa on kiehtova tarina. Kertomus etenee verkkaisesti, mutta mihinkään ei ole kiire. Isännät tuumivat aluksen rakentamista ja sen tiimoilla ajatukset lentävät ja rikas kieli rönsyilee.

Kirja ansaitsisi kuusi tähteä, se on hieman loistavan yli, parempaa saa hakea ja se lienee rönsyilevä J Joycen Odysseus, jonka kieli on kuin musiikkia.

Kyllä Kilpikin osasi noin neljälläkymmenellä sivulla kertoa perinpohjaisesti kuinka Härkäniemi kävi valitsemassa piipun uuninpankolta.

Tunnen itseni jotenkin pieneksi arvostellessani tätä suurteosta, mutta kyllä se on tehnyt minuun voimakkaan vaikutuksen.


Faline 24.09.2013
5

Tämä 1900-luvun parhaimmaksi romaaniksi kutsuttu teos on minusta ehdottomasti ansainnut ylistyksensä, mutta ei niinkään ansainnut kaikkea sitä karsastusta ja välttelyä, mitä se tyylinsä vuoksi saa osakseen.

Kerronta on hidasta ja etenkin aluksi tekstiä on raskasta lukea, mutta pikku hiljaa siihen tottuu, kunhan ei kauhistu liikaa virkkeiden kasvaessa yhä pitemmiksi ja monimutkaisemmiksi. Kieli on rikasta ja eläväistä, vaikka kieltämättä jouduin tarkistamaan monen sanan merkityksen. Kerronta ja kuvailu on kuitenkin niin taitavaa ja rikasta, että on helppo unohtaa, kuinka hitaasti tapahtumat tosiasiassa etenevät.

Vaikka romaani kuvaa noin kuuden tunnin ajanjaksoa, ei kerronta ole suinkaan mitään Routalempi-henkistä jaarittelua ja turhanpäiväisen ja tylsän jauhamista (ainakaan koko aikaa). Henkilohahmojen päänsisäiset ajatukset ovat viihdyttäviä ja eloisia ja sisäkkäiskertomukset ja takaumat myös humoristisia ja mukavia luettavia.

Suosittelen ennakkoluuloisia antamaan tälle teokselle mahdollisuuden ja etenkin aikaa. Monet ovat ehkä tottuneet liiaksi lennokkaisiin ja kevyisiin kirjoihin, joissa sattuu ja tapahtuu paljon kaikkea, joten Alastalon salissa todennäköisesti tökkii aluksi. Teos kuitenkin ansaitsee mahdollisuuden, etenkin jos on kyllästynyt perinteisiin talonpoikaiselämän kuvauksiin.