E-kirja
Selja Ahava

Ennen kuin mieheni katoaa

0
 
 

Eräänä aamuna keittiön pöydän ääressä mies kertoo vaimolleen halunneensa aina olla nainen

On lauseita, jotka jakavat ajan kahtia. Yhdellä tällaisella nainen menettää miehensä. Hän seuraa, miten miestä on päivä päivältä vähemmän ja kuinka sekä tuleva että mennyt romahtavat tuntemattomaan - kuin laivat, jotka tippuvat kartan reunalta sinne, missä merihirviöt elävät.

Nainen haluaa merkitä miehen muistiin, ennen kuin tämä katoaa. Nainen haluaa todistaa, että hänellä oli kerran mies. Mutta kuvien päälle lipuu toisia kuvia: Kolumbus suutelemassa Intian hiekkaa. Kolumbus piirtämässä karttaa, joka asettaa vuoret, saaret ja satamat paikoilleen. Kolumbus huutamassa myrskyyn: ”Intia oli siellä!”

Ja nainen miettii: on mahdollista seistä rantahiekassa, piirtää saari kartalle ja antaa sille nimi, ja samaan aikaan olla maanosan verran väärässä. Hän muistaa miehensä jokaisen yksityiskohdan ja sanoo: nämä olivat totta.

Ennen kuin mieheni katoaa on Selja Ahavan omiin kokemuksiin perustuva romaani. Brutaalin rehellinen tutkielma todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeästä luopumisesta. Ahavan voimakas, mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestä tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta.

Selja Ahava (s. 1974) on palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja. Esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas ja toinen romaani Taivaalta tippuvat asiat sai EU:n kirjallisuuspalkinnon sekä oli Finlandia-palkinnon ja Tulenkantaja-vientikirjapalkintojen ehdokkaana. Ahavan teosten käännösoikeudet on myyty yhteensä kahteentoista maahan.

"Ennen kuin mieheni katoaa on avainromaani, mutta ennen kaikkea se on vakuuttava ja vaikuttava kaunokirjallinen teos aiheesta, jonka käsittelyssä puoliso on yleensä jätetty sivurooliin." - Aamulehti

"Yksi syksyn vahvimmista romaaneista. Menetys, suru, viha, raivo, hiljaisuus: Ahavalla on taito kirjoittaa tunteet auki. Ja kun hän sen tekee, syntyy sekä sanataidetta parhaimmillaan että mitä henkilökohtaisin tarina." - Katja Jalkanen blogissaan Lumiomena

Oletko uusi Elisa Kirjassa?
Luet kirjan kätevästi tabletilla tai vaikka puhelimella. Tarvitset vain ilmaisen Elisa Kirja -sovelluksen ja maksuttomat tunnukset, jotka luot käden käänteessä kirjan lataamisen yhteydessä.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoria: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus
Kirjailija: Selja Ahava
Kustantaja: Gummerus
E-kirjan julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 192
ISBN: 9789512408207