E-kirja
Ulla-Lena Lundberg

Jää

4.125
Keskiarvo: 4.1 (16 ääntä)
 
 

Finlandia-palkinnon voittaja 2012

Yksi Helsingin Sanomien lukijoiden 2000-luvun suosikeista

Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu Jää kertoo saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen perheestään ja lähikylien ihmisistä – meren ja jään ikiaikaisista salaisuuksista.

Eletään sotien jälkeistä aikaa, taistelut ovat loppuneet ja maassa rauha. Saarien muodostamalle paikkakunnalle voi saapua vain veneellä, jos onnistuu postinkuljettajan tai merivartijan läheisyydessä harsimaan reittinsä esiin kavalan saariston läpi. Ja sinne papinperhe haluaa asettua asumaan. He ovat täynnä uskoa tulevaan; pappilassa uhkutaan elämää, iloa ja välittämistä.

Kesällä alueen asukkaat rakentavat terveysasemaa, siltaa ja tulevaisuutta. Silakanpyytäjät tulevat Helsingin markkinoilta taskut omaisuutta pullollaan ja saarilla vallitsee kristillinen vieraanvaraisuus. Mutta talvella jää asettuu eri alueiden ja kirkkosaaren väleihin kuin kivilattia.

Pappilan ulkopuolella, kulkuvesillä ja jäällä, vallitsevat iänikuiset voimat. Sen tietää myös postinkuljettaja, joka näkee enemmän kuin muut. Enemmän kuin kohti pappilan ikkunasta kajastavaa valoa kohti kulkeva pappi. Postinkantaja tietää, että jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä.

Lundbergin henkeäsalpaavan kaunis romaani ei päästä otteestaan. Se vangitsee lukijan jään tavoin odotuksen, kaipuun ja vapauden murtumiin.

Kirjan on suomentanut Leena Vallisaari.

Katso arvioita kirjasta kustantajan sivulta.

Helsingin Sanomien arvio

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoria: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus
Kirjailija: Ulla-Lena Lundberg
Kustantaja: Teos
E-kirjan julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä: 360
ISBN: 9789518515350

Arvostelut

Mari-muori 15.06.2013
3

Mukavuusalueeni ulkopuolella, silti luin vaivatta loppuun. Sisältää loistavan - jopa paikoin ahdistavan - kuvauksen suorittajaluonteesta.