E-kirja
Katja Kettu

Kätilö

3.54651
Keskiarvo: 3.5 (86 ääntä)
 
 

Yksi Helsingin Sanomien lukijoiden 2000-luvun suosikeista

Petsamo, kesäkuu 1944, kätilöllä on punikkina lahdatun isänsä kiihkeä veri. Hän on jo lapsena rikkirevitty maho hyljäke, joka tuntee välilihojen ja karboliveden maailman. Kunnes hän törmää mieheen, saksalaisluutnanttiin kiillotetuissa SS-saappaissa. Ja mies näkee hänet, jälkeisissä pestynä, purtu napanuora hampaiden välistä roikkuen. Mies katsoo niin kuin ei kukaan ennen. Rakkaudessaan nainen on valmis seuraamaan miestä leirille, johon tämä komennetaan, kulkemaan vaikka läpi koko Jäämeren rannat.

Kätilö on vahvaääninen romaani, joka taikoo ilmaan vaietun historian. Vankileirien ja saksalaisten sotamorsiamien Suomen, Pohjoisen, jossa rotuopit määrittelevät tundrankasvatit, kenkiä ei paikkaa suutari vaan Laestadiuksen Jumala. Katja Ketun kieli on yhtäaikaa groteskia, maagista ja aitoa. 

äänikirjaSaatavana myös äänikirjana
Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus, Kaunokirjallisuus / Seikkailu ja sota
Kirjailija: Katja Kettu
Kustantaja: WSOY
E-kirjan julkaisuvuosi: 2011
ISBN: 9789510386521

Arvostelut

Ville1977 19.12.2015
2

Mielenkiintoinen tarina mutta niin sekavasti kirjoitettu kuin olla ja voi.


Duiza 23.11.2015
4

Rankka tarina, mutta loistavasti kerrottu.


MattiR_ 21.11.2015
1

Todella sekavaa vuodatusta. Piti väkisin lukea sivu kerrallaan harppoen loppuun odottaen tuleeko tähän tarinaan mitään tolkkua. Tyypillinen kriitikko-palkintojen voittaja siis.


daniboren87952 27.10.2015
3

Olen vasta puolessa välissä kirjaa, ja kyllähän tämä mielenkiintoinen on.


Rauda 05.10.2014
2

Hyvä kuvaus sota-ajasta uudesta näkökulmasta sen kaikkine kauheuksineen. Kuuntelemisen arvoinen teos.


Ulla-85 15.06.2014
4

Vaikuttava lukukokemus. Paikoin vaikea pysyä ajassa ja henkilöissä kiinni. Traagiset tapahtumat pistävät miettimään sotaa ja naisten asemaa noina vuosina.
Lapin murre teki kirjasta vielä erikoisemman.
Suosittelen!


harzu run 29.11.2013
4

Erilainen sotaromaani Lapin sodan ajalta. Tuo esiin harvinaisen näkökulman; kätilön ja saksalaisupseeriin rakastuneen naisen näkökulman, näkökulman vankileireiltä Suomessa. Päähenkilön lempinimi on "Villisilmä" ja villiä kerronta monilta osin onkin, kuin lapin taivailla leimuavat revontulet.

Väkevää kerrontaa, murretta, joka sopii kuvauksiin kuin tuli takkaan ja tunteiden paloa, joka saa suomifilmin soinnut soimaan taustalle. Villisilmän tunnemaailma on niin voimakas, kokemukset niin syvälle elettyjä ja kuvattuja että lukija kulkee kuin vuoristoradassa.

Tuon ajan kätilön työ kuvataan teknisesti taitavasti, silmille nousevina ja tuoksuja luoden. Tarina kerrotaan perustuvan tositapahtumiin ja työn kuvaaminen ja yksityiskohdat vakuuttavat lukijan. Tällaista se kätilön työ sodan aikana ja tuossa ajassa on varmaankin ollut, uskon kyllä.

Kertojan mielikuvitus poukkoilee kuin poro kivirakassa ja kerronta pulppuaa tunturipuron tavoin; raikkaana ja välillä viiltävän kylmänä todellisuutena ihmisen pohjattomasto julmuudesta, kuin lapin saivosta. Sodan raakuuksia kuvataan Operaatio Navetassa, mieltä kääntävästi.

Kätilö on lukukokemus. Elämänmakuista Kettua.


Night 16.05.2013
3

"Ihan kiva"-tasoa. Hieman häiritsi kirjan sekavuus - aina ei itselleni ollut selvää, mihin aikaan sen hetkinen tarinankerronta sijoittui, kun kirja alkoi lopusta ja myöhemmin alkoi "alusta", välillä kuvailtiin nykyhetkeä ja sitten taas luettiin päiväkirjamerkintöjä.

Pidin kyllä siitä, että Kettu oli säilyttänyt lapin murteen puhutussa kielessä, eikä käyttänyt kirjakieltä siinä. Tuli aivan eri tavalla eloa kirjaan sillä tavalla.