Minna Canth - Kauppa-lopo, e-kirja
 
E-kirja
Minna Canth

Kauppa-lopo

2.5
Keskiarvo: 2.5 (4 ääntä)
 
 

Tarina syrjäytymisen ja syrjimisen seurauksista

"Lopo käänsi turpeat kasvonsa huoneeseen päin ja virnutti. Riitta taaskin ihmetteli hänen rumuuttaan. Suupielet ja nenänalusta nuuskaisessa limassa, hiukset takussa ja silmillä. Entä nuo posket sitten! Likaisen harmaina ne pullottivat aivan kuin olisi suuri tupakkamälli ollut molemmin puolin suussa."

Edelleen ajankohtaisessa pienoisromaanissa ulkoisesti ja myös tavoiltaan varsin vastenmielinen naislaitapuolenkulkija vapautuu vankilasta. Groteskiudestaan huolimatta Lopo osoittautuu hyväsydämiseksi ja epäitsekkääksi auttaessaan hädässä olevaa leskirouva Kortmania loistavilla kaupankäyntitaidoillaan.

Lopon avuliaisuutta ja hyväsydämisyyttä ei kuitenkaan palkita, vaan häntä vieroksutaan ja lopulta kleptomanian vaivaama Lopo päätyy takaisin vankilaan, vain muutaman lantin tähden. Loposta hyötynyt, yhteiskunnallisesti moitteeton leskirouva puolestaan jatkaa elämäänsä rauhassa.

Minna Canthin Kauppa-Lopo ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1889 teoksessa Lain mukaan – Kauppa-Lopo. Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija.

"Canthin novellilla on annettavaa myös nykyajan lukijalle, sillä teema kantaa nykyaikaan saakka. Olemmeko me ihmiset lopulta kovin erilaisia kuin reilut sata vuotta sitten?" - Kirjakaapin kummitus

"Kauppa-Lopo on lyhyehkö tarina, mutta sitä lukiessa ehtii pysähtyä monesti pohtimaan oikeudenmukaisuutta, moraalia ja lähimmäisenrakkautta." - Nannan kirjakimara

Muita Minna Canthin novelleja:
Hanna (1886)
Köyhää kansaa (1886) ja Salakari (1887)
Kauppa-Lopo (1889)
Lehtori Hellmanin vaimo (1890)
Agnes (1892)
Lyhyitä kertomuksia
äänikirjaSaatavana myös äänikirjana
Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus ja Ilmaiset klassikot
Kirjailija: Minna Canth
E-kirjan julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä: 35

Arvostelut

villeturunen74553 07.04.2017
1

liia lyhyt