E-kirja
Panu Rajala

Lasinkirkas, hullunrohkea. Aila Meriluodon elämästä ja runoudesta

0
 
 

”Terveisiä elämästä, tältä kohtaa.”

Aila Meriluoto (s. 1924) loi jo varhain oman kosmoksensa, jossa kovan koti- ja koulukurin ahdistama elämänilo virtasi kirjoihin ja kirjoittamiseen. Huikeaksi arvostelumenestykseksi osoittautunut debyyttikokoelma Lasimaalaus (1946) kuuluu runoutemme harvoihin sensaatioihin, mutta myöhempi runoilijan ura on ollut yhtä jyrkkien käänteiden vuoristorataa.

Aila Meriluotoa – runoilijaa, kirjailijaa, suomentajaa ja neljän lapsen äitiä – voisi määritellä loputtomiin: uniin pakeneva haaveilija, kyltymätön noitanainen, uuden ajan emansipoitunut naisikoni… Itseään tuo 86 vuotta täyttänyt ikityttömäinen ilomieli luonnehtii yhä ”ujoksi ja tynnyrissä kasvaneeksi, joka voi olla runoilija vain omassa ehdottomassa yksinäisyydessään”.

Monet merkittävät tukijat, kirjalliset kavaljeerit tai elämänkumppanit – muiden muassa V. A. Koskenniemi, Kai Laitinen, Lauri Viita, Lasse Heikkilä ja Jouko Paakkanen – ovat kukin osaltaan muokanneet Meriluodon elämää ja sen kuohuissa syntyneitä teoksia. Oman kurssinsa säilyttämällä ja vaikeuksissaan vahvistuneena hän on kuitenkin jatkanut kirjailijantyötään keskeytyksettä jo yli 60 vuotta, mikä on oloissamme ainutkertaista.

Seitsemän vuosikymmenen tuntoja tallentavassa auktorisoidussa elämäkerrassa Aila Meriluodolla on varaa jo katsella taakseen hyväksyvästikin hymyillen. Panu Rajalan antaumuksellisesta teoksesta kantautuvat paitsi tutkijan, tarkkailijan ja ystävän punnitut äänenpainot myös runoilijan itsensä mitään häpeämätön valtimon syke: hullunrohkeus, lasinkirkkaus.

äänikirjaSaatavana myös äänikirjana
Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus ja Tietokirjat / Historia ja elämäkerrat
Kirjailija: Panu Rajala
Kustantaja: WSOY
E-kirjan julkaisuvuosi: 2011
Sivumäärä: 417
ISBN: 9789510386392

Arvostelut

Aulis M 29.05.2015
0

Arvostelukirjassansa Panu Rajala käsittelee Aila Meriluodon elämää ja tuotantoa elämänvaihe ja julkistettu teos kerrallaan. Arvostelu on ansiokas, laaja ja perusteellinenkin. Jos jotakin pitäisi katsoa kirjasta arvosteltavan näkökulmaa ajatellen, jäin ihmettelemään miksi arvostella koko elämää näin laajasti, kun kirja perustellisuudestaan huolimatta ei tee arvostelunsa kohteelle muuta kuin, että leimaa hänet lopullisesti seksistiseksi naiseksi. Suorastaan siitä riippuvaiseksi. Tässä kohden Ailan asema suomalaisessa kirjallisuudessa joutuu liiankin helposti pelkästään juuri seksin näkökulmasta katsottuna perusteellisesti leimaksi. Teos ei mielestäni ole läheskään siitä näkökulmasta katsottuna oikeuttatekevä. Mutta perusteelisen henkilökuvan näkökulmasta se toki ansaitsee oman paikkansa suomalaisessa arvostelujen kategoriassa. Edellä mainitsemiini seikkoihin viitaten suosittelen kuitenkin sitä myös kaikille lukijoille siitä huolimatta, että arvostelijan näkökulma helposti rajoittaa objektiivista totuutta.
Aulis Murto.
Kirjailija