Juha Hurme - Niemi, e-kirja
 
 
Etu voimassa 1.1. asti
17,90€
19,90€
E-kirja
Juha Hurme

Niemi

3.333335
Keskiarvo: 3.3 (3 ääntä)
 
 

Vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Jokunen tovi alkuräjähdyksen jälkeen, astronomisten, geologisten ja sen sellaisten sattumien seurauksena, Telluksen pohjoisella pallonpuoliskolla alkoi törröttää niemi. Sitten tulikin vuosi 1809, ja siinäpä oikeastaan koko tarina olisikin, ellei tuolle 14 miljardin vuoden aikajänteelle mahtuisi joitakin niin kohottavia kuin askarruttaviakin episodeja, joiden kertomisesta saattaa olla lukijalle hyötyä ynnä huvia.

Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Kustantamon pihistelyn vuoksi teos keskittyy tuon mainitun niemennökön ympäristöön, toki vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon. Venäjän vallan aika ja Suomen tasavallan historia on siis jätetty pois.

Hurmeen tutkain löytää aina uutta jo muka tiedetystä. Taiteilijan ja tieteilijän yhdistelmäkatse paikantaa niemen ylivertaisesti käännetyimmän tekstin satojen vuosien takaa, pureutuu kansanrunouteen ilman Kalevalan välikättä ja näyttää niemen perusteellisen kansainvälisyyden jo ajalta ennen ristiretkiä. Uskonkiihko ja typerä isottelu eivät ole kirjoittajalle suuressa arvossa, sivistys, kulttuuri ja uuden keksiminen ovat.

Juha Hurmeen Niemi ei ole vielä Suomi, mutta sellaisia piirteitä, juuria ja juonteita siinä on, jotka saattavat vaikuttaa tutuilta.

"-- tähän mennessä vetävin ja hurmioittavin Suomen ja koko maailmankaikkeuden historia johon olen törmännyt. Hurme kirjoittaa alkuräjähdyksen ensisekunnin miljoonasosista niin letkeästi, ilkikurisesti ja räjäyttävästi, että lähes joka sivulla ratkean nauruun, ihan silkasta oivalluksen ja uuden näkökulman ilosta --" – Aamulehti

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Etuja ja Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus
Kirjailija: Juha Hurme
Kustantaja: Teos
E-kirjan julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 360
ISBN: 9789518518740

Arvostelut

marjanyman07628 10.12.2017
4

Aivan hulvaton kirja. sattumalta olin juuri tätä ennen lukenut Hararin Sapiens, ihmisen lyhyt historia, josta pidin erittäin paljon. Niemessä on hauskaa faktat, jotka kerrotaan humoristiseen sävyyn. Aivan mainio historiapläjäys. Kansanrunous ousuus sai ehkä turhan paljon huomiota, siitä miinuspiste.