Tärkeä klassikko vapaudesta ja naisten oikeuksista on kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Menestyksekkäästä The Handmaid's Tale tv-sarjastakin tuttu.
Myös Susa Saukon lukemana äänikirjana
Margaret Atwoodin Orjattaresi on vavahduttava dystopia lähitulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa vanhatestamentilliset fundamentalistit ovat ottaneet vallan. Yhdysvalloista on tullut Gilead. Hedelmälliset naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi, yksikään nainen ei saa lukea eikä kirjoittaa, kaikkea valvotaan. Mutta vähitellen kapinan siemenet itävät kaikkien kastien naisissa.
Yli 30 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen romaanin teemat vapaudesta ja naisten oikeuksista ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Kirjaan perustuva televisiosarja on ollut maailmanlaajuinen arvostelumenestys.
Margaret Atwood (s.1939) on yksi aikamme merkittävimmistä kirjailijoista, taiturillinen sanankäyttäjä ja kriittinen näkijä, feministi ja kirjallisuuskriitikko.
Orjattaresi (engl. The Handmaid's Tale) on tärkeä klassikko, joka on ilmestynyt alunperin vuonna 1985.
”Kokonaisuutena ja kaikessa ankaruudessaan Atwoodin esittämä kuva naisten alistamisesta on paha utopia, mutta utopian ainekset – vaikkapa miehen mukaan nimeämisestä lähtien – ovat tätä päivää. Täten Atwoodin tulevaisuudennäkymä on kuin brechtiläisittäin etäännytetty nykyhetken tai menneisyyden kuva.” – Antti Majander, Helsingin Sanomat