E-kirja
Nick Wilgus

Pieni poika sininen ja musta

3.666665
Keskiarvo: 3.7 (3 ääntä)
 
 

Bilal Abu on 16-vuotias kurdipoika, jonka perhe on joutunut pakenemaan Irakista Yhdysvaltoihin hallituksen surmattua hänen isänsä.

Perhe kamppailee toimeentulostaan syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkimainingeissa naapuruston ennakkoluulojen ja suvaitsemattomuuden
keskellä. Kotonaankin Bilal joutuu kokemaan sekä henkistä että ruumiillista väkivaltaa perheenpään asemassa olevan vanhimman veljen pahoinpidellessä ja käyttäessä häntä seksuaalisesti hyväkseen. Kaiken lisäksi Bilal on alkanut uskoa olevansa homo. Mutta kun hän rakastuu yhteisönsä uskonnollisen johtajan poikaan, hän löytää vähitellen oman äänensä ja uskaltautuu käyttämään sitä huolimatta siitä, että hänet koetetaan vaientaa perheen ja yhteisön kunnian nimessä.

Tarina on vaikuttava ja voimaannuttava kertomus nuoren pojan heräämisestä täyteen tietoisuuteen omasta ainutlaatuisesta itsestään, ja hänen kamppailustaan oman äänen löytämiseksi ja vaikenemisen salaliiton murtamiseksi. Tarinassa nousee kauniisti esille myös tavallisten ihmisten islam, josta saa aivan toisenlaisen kuvan kuin minkä siitä antavat fundamentalistiset kiihkoilijat.

Nick Wilgus kasvoi radan väärällä puolella monessakin pienessä kaupungissa Michiganissa. Koska hänen isänsä oli alkoholisti, jonka ryyppyputket pitivät perheen jatkuvassa köyhyydessä, Wilgus karkasi kotoaan viisitoistavuotiaana ja liittyi oikeistolaiseen uskonnolliseen kulttiin, mutta häntä vieroksuttiin ja hänet potkittiin siitä pois seksuaalisen suuntauksensa vuoksi. Eräs italialainen perhe otti hänet huostaansa hänen elettyään aikansa kadulla. Hän sai lopulta koulunsa käytyä ja asui ja työskenteli kaikkialla maailmassa, mm. kaksikymmentä vuotta Bangkokissa, Thaimaassa, missä hän työskenteli Bangkok Postin vastaavana päätoimittajana.

Hän myi seitsemäntoistavuotiaana ensimmäisen lyhyen tarinansa The Horrow Showlle, ja hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa ja näytelmän. Hänen ensimmäinen gay-fiktionimikkeensä oli Lambda-palkintoehdokas vuonna 2003, ja Thai Film Association nimitti hänet ehdolle parhaaksi näytelmäkirjoittajaksi vuonna 2012. Hänet on myös nimetty yhdeksi parhaista yleiskolumnisteista Mississipissä vuonna 2011. Hän asuu nykyään Tupelossa, Mississipissä, Elviksen synnyinkaupungissa.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, ei DRM-suojausta)
Kategoria: Kaunokirjallisuus / Käännetty kaunokirjallisuus
Kirjailija: Nick Wilgus
Suomentaja: Paula Merensuo
Kustantaja: Telum Saxum
E-kirjan julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 225
ISBN: 9789525261257

Arvostelut

Derek 08.12.2016
5

Kirja on sävähdyttävä. En voinut laskea sitä käsistäni ennenkuin olin lukenut kokonaan. Toisenlainen tarina, upea kerronta, kääntäjä on eläytynyt tekstin pikku vivahteisiinkin.