E-kirja
J.Tapio

Suljetut vaunut

5
Keskiarvo: 5 (1 ääni)
 
 

T.(Tatu) Vaaskivi (1912-1942) oli ajattelija, kuvittelija ja eideetikko, eräs aikakautensa merkittävimpiä kriitikoita ja nouseva kirjailija.

Suljetut vaunut lainaa nimensä Vaaskiven esikoisromaanilta, sen työnimeltä itse asiassa. Teos piirtää pienoiskuvan Vaaskivestä ja hänen Viron-matkastaan kesällä 1937, jolloin tuon mainitun esikoisromaanin (lopulta Loistava Armfelt, 1938) tarina alkoi syntyä hänen mielessään, tarina hurmuriparoonista, ensimmäisestä suomalaissyntyisestä eurooppalaisesta ja tämän matkoista umpivaunuilla eri puolilla Eurooppaa. Tuosta onnellisesta kesästä leikataan sitten Vaaskiven viimeisiin viikkoihin ennen hänen ennenaikaista ja traagista kuolemaansa.

Tatulle Eurooppa alkoi Suomenlahden etelärannalta, eurooppalainen sivistys Tartosta. Siellä hän joutui täysin vanhan yliopistokaupungin ja sen henkevän älymystön, yliopistomiesten, kirjailijoiden ja runoilijoiden lumoihin, haltioitui kaikesta näkemästään ja kokemastaan, arkkitehtuurista, luonnosta, kahviloista,keskusteluista...
Mutta jossain eteläisen taivaanrannan takana jyrähteli jo ukkonen. Pian alkava sota oli tuhoava liki puolet Eurooppaa ja Tarttoa.
Se ei säästänyt Vaaskiveäkään - entä kuinka selvisivät hänen tarttolaiset tuttavuutensa? Suljetut vaunut tulivat saamaan synkemmän merkityksen.

Voiko tämän päivä ensikertalainen Tarton-matkaaja vielä löytää Vaaskiven jäljille ja kohteisiin?
Lumoutuuko hän?
Tatun matkakirjeet ja -esseet kourassamme päätimme kokeilla.

Suljetut vaunut on ilmestynyt vironnettuna nimellä "Kinnises tõllas" (Atlex ja Tartu Linnaraamatukogu 2013) Tarton Kaupunginkirjaston 100-vuotispäivien juhlajulkaisuna.

"Mystisen tuntemattoman J.Tapion alias Jukka Kostiaisen teos on mahtava kunnianosoitus Tatu Vaaskivelle - joka muun toimeliaisuutensa ohella jätti jälkensä myös suomalais-virolaisiin suhteiisiin."

"Suljetuilla vaunuilla on sanottavaa muun muassa Aino Kallaksen harrastajille sekä niille, jotka tuntevat Friedebert Tuglaksen luoman olemattoman kirjailijan Arthur Valdesin; mainittakoon, että aikanaan Vaaskivikin edisti Valdesianaa suuresti."

"Suljetut vaunut menee tämän vuosituhannen virokirjojen ehdottomaan kärkeen." Hannu Oittinen Tuglas-seuran ELO-lehdessä 3/2013

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoria: Itsejulkaisut / Kaunokirjallisuus
Kirjailija: J.Tapio
Kustantaja: J.Tapio
E-kirjan julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 173
ISBN: 9789522827333