E-kirja
Erkki Vettenniemi

Suomalainen hiihtodoping. Punssia, pillereitä ja punasoluja

5
Keskiarvo: 5 (1 ääni)
 
 

Kattava katsaus hiihtolääkinnän historiaan

Kun kuuden suomalaishiihtäjän suoritukset hylättiin Lahden MM-kisoissa 2001 dopingrikkeen vuoksi, media pillastui ja paheksujia riitti presidenttiä myöten. Hiihtäjille ei tuntunut enää riittävän pelkkä mustikkasoppa vauhdittajaksi.

Suomalainen hiihtodoping kertoo ensimmäistä kertaa kansallisurheilumme lääkehuollon koko tarinan. Kilpaladuilla kohennettiin oloa viinaksilla jo 1800-luvulla, ja tehdasvalmisteiset piristeet omaksuttiin 1930-luvulla. Veritankkaus keksittiin sotien jälkeen, väitteiden mukaan Suomessa. Eräs mestarihiihtäjä taas popsi kiellettyjä piristeitä ”kuin aspiriinia”. Mutta mikä on totuus epohormonipullosta olympiavoittajan pöydällä? Ja miksi muuan lääkärinlaukku siepattiin helmikuussa 2001?

Katsaus hiihtolääkinnän historiaan asettaa jatkuvan dopingkuohunnan oikeisiin mittasuhteisiin. Lahti 2001 on pitkässä, verrattoman värikkäässä tarinassa vain piskuinen, joskin suomalaisittain ikimuistoinen episodi.

Erkki Vettenniemi (s. 1966) on historioitsija ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän on kirjoittanut useita urheiluaiheisia tietoteoksia, muun muassa Suomalaisen kestävyysjuoksun historian (SKS 2014), Lahden ansan (2012) ja kirjoituskokoelman Hiihto ja häpeä (2010).

Oletko uusi Elisa Kirjassa?
Luet kirjan kätevästi tabletilla tai vaikka puhelimella. Tarvitset vain ilmaisen Elisa Kirja -sovelluksen ja maksuttomat tunnukset, jotka luot käden kääntessä kirjan lataamisen yhteydessä.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Tietokirjat / Harrastukset, kulttuuri ja taide ja Tietokirjat / Historia ja elämäkerrat
Kirjailija: Erkki Vettenniemi
Kustantaja: SKS
E-kirjan julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 215
ISBN: 9789522228857