E-kirja
Pauliina Rauhala

Taivaslaulu

4.05
Keskiarvo: 4.1 (40 ääntä)
 
 

Taivaslaulu kertoo nuoren lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin, tarinan.

Heti kun käsi löytää käden, Vilja ja Aleksi näkevät mielessään viiden litran riisipuurokattilan ja pirtinpöydän alta vilkkuvat seitsemänkymmentä varvasta.

9 vuotta ja 4 lasta myöhemmin, Vilja katselee, kun Otso-poika tanssii valkoiset kiharat hulmuten, ja yrittää muistaa, mikä oli se hetki, kun hänen kehostaan hävisi rytmi. Seuroissa naiset katsovat ensiksi vatsaan ja sitten silmiin. Saarnassa nainen kuvataan lintuemona, joka ei pääse pesän uumenista. Sitten tulee päivä, jolloin Aleksi ja Vilja istuvat käsi kädessä äitiyspolilla, ja kaikki muuttuu lopullisesti.

Taivaslaulussa konkreettiset yksityiskohdat avaavat lukijalle näkymän lestadiolaisyhteisön elämään. Suviseurat ovat hakkeentuoksua, keinuvia lautapenkkejä, pitsaa, punaista jaffaa ja Jumalan sanaa. Runollinen kieli kohottaa Taivaslaulun toiselle tasolle, yksityiskohdista rakentuu poikkeuksellisen kaunis kaunokirjallinen teos. Kuvat ihmisen sisimmälle löytyvät luonnosta: Väsyneen äidin nokasta kohoaa huuto, siipisulat kohisevat selässä, on avattava turvavyö, jotta ne mahtuvat kasvamaan.

Taivaslaulu on rakkausromaani, jonka tarina ja kuvat poikkeavat nykykirjallisuuden valtavirrasta. Teoksella on vahva eettinen sanoma. Se on viimeiseen asti elämän puolella.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoria: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus
Kirjailija: Pauliina Rauhala
Kustantaja: Gummerus
E-kirjan julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 234
ISBN: 9789512093731

Arvostelut

PennyPiste 14.06.2015
2

Tarina sai tunteet ja kertojan tuntumaan hyvin todellisilta, mutta minusta lestaadiolaisuudesta kuva jäi aika latteaksi ja hyvin omakohtaiseksi. Ymmärrettävistä syistä kertojan maailma pyörii paljon hänen lastensa ympärillä, mutta minua lukijana ei jaksanut kiinnostaa tunnista toiseen lasten vaatetuksen ja mustikkasuiden kuvailu hyvistä kielikuvista huolimatta.


RiikkaN 11.06.2015
4

Ajatuksia herättävä kirja, monitasoinen ja taitavasti kirjoitettu. Jäi pyörimään mieleen pitkäksi aikaa.


Mari-muori 07.12.2013
5

Koskettava, elämänmakuinen kirja. Jos olet itkuherkkä, en suosittele lukemaan julkisella paikalla.