E-kirja
Pasi Luhtaniemi

Viattomat

5
Keskiarvo: 5 (1 ääni)
 
 

Pako elämän ahtaudesta

”Viattomat on Pasi Luhtaniemen toinen rikosromaani. Sokea piste (2013) loi jo vahvoja odotuksia, eikä uusi jännäri tuota pettymystä. Se on psykologisena trillerinä edeltäjäänsä vahvempi, ja Luhtaniemi on varteenotettavana rikoskirjailijana paikkansa ottanut. ”
– Seija Forsström, Länsi-Savo 1.4..2015

Hänellä oli syy paeta. Syy vaieta. Syy unohtaa.

Petäisen järvestä löytyy ruumis, joka paljastuu viisi vuotta sitten kadonneeksi nuoreksi naiseksi. Löytö mullistaa elämän keskikesän helteessä uinuvalla Kokonniemellä. Mitä sellaista niemellä tapahtui vuosia sitten, joka oli pakko vaieta kuoliaaksi?

Viattomat kertoo erikoisen tarinan kahdesta perheestä ja perhesiteistä. Kronbergien perheeseen kuuluu vastuuntuntoinen isoveli Pyry, autistinen hyönteisharrastaja Peetu ja isoveljeään jumaloiva Pihla. Silja Kronberg, perheen äiti, on kuuluisa kuvataitelija, joka hakee inspiraatiota silloin tällöin viinitonkasta. Isä on muuttanut Englantiin. Naapurissa asuvat Peltolat, joiden tytär karkasi aikanaan kotoaan. Lapsenlapsi Anni käy isovanhempiensa luona kesäisin – ja rakastuu.

– Mä en halua, että mä joutuisin koskaan olemaan niin surullinen, Anni jatkoi. – Siksi sä et saa koskaan lähteä mun elämästä, mikään ei saa tulla sun ja mun välille…

Viattomat haastaa kerronnallaan ja pitää lukijan jatkuvasti hereillä. Jännitys kantaa loppuun saakka ja viimeisen sivun jälkeen jää vain yksi kysymys: kuka meistä on viaton? Luhtaniemi raottaa hienovaraisin elein kahden perheen historiaa. Kirjailija ei sorru mässäilemään tragedialla tragedian perään – jo yksi riittää suistamaan raiteiltaan. Siksi Viattomat on niin jännittävä, siksi niin pelottavan uskottava.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoriat: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus, Dekkarit ja jännitys
Kirjailija: Pasi Luhtaniemi
Kustantaja: Kustannus Aarni
E-kirjan julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 205
ISBN: 9789527130063

Arvostelut

Markku Lindroos 15.02.2017
5

Viattomat on kirjallisuuslajiltaan eräänlainen hybridi, koska se on samalla kertaa dekkari ja varsinaista kaunokirjallisuutta. Tämän voi sanoa, sekä taiteellisin, että sisällöllisin perustein. Lisäksi se on yhtä tahatonta painovirhettä ja paria mitätöntä tyylirikkoa lukuun ottamatta nappiin toimitettu.

Kirja ei toistele minkäänlaista trendikaavaa ja se oli koko yhteisenmatkan minulle kaunokirjallisuutta parhaimmillaan, vaikka se samalla on yksi jännittävimmistä kirjoista, joita olen koskaan lukenut. Kirjassa ei ole oikeastaan murhaa lainkaan, teon tekijänkin arvaa aika varhaisessa vaiheessa ja silti kirjan luoma jännitys on ainutlaatuista viimeiseen pisteeseen asti ja paljastamatta loppua, uskon, että vielä sen jälkeenkin. Eikä se tarkoita mahdollista jatko-osaa.

Vaikka Viattomat on tavallaan taiteellisella ajatuksella toteutettu teos, ei se juuri keikaile abstrakteilla asioilla tai monimutkaisilla ”enemmän kuin tarpeen” tarkoittavilla lauseilla ja kieli mukautuu kertomuksessa siinä kuvattujen ihmisten ja elämän ehdoilla kaiken ympäristössään näyttäväksi tyyliksi. Minulla oli usein tunne, aivan kuin kirjansisältö kirjoittamisen sijasta olisi valutettu siihen sellaisenaan suoraan eletystä elämästä. Kirjassa ei ole keksimällä keksityn makua edes silloin kun zoomi on päällä.

Kertominen tehdään ikään kuin elämän ja tilanteiden kautta yhtä paljon kuin kertojienäänillä, joita tavallaan on yksi jokaiselle henkilölle. Kunkin elämäntilanteet ovat yhteyksiä hämärtämättä saumattomasti koko ajan kiinni juonessa, vaikka kertomus hypähtelee edestakaisin ajoissa, paikoissa ja henkilöissä. Lukijana tietää vahdinvaihdossa heti missä mennään, kaikkien osien ollessa selvästi juonta palvelevaa ja sitä syventävää.

Tietysti kertomus ei oikeasti ole suoraa todellisuutta ja kuten kaikki keksityt kertomukset ei kaikki kerrottu ole asioiltaan täysin todennäköistä, mutta epätodennäköisyydet jotenkin katoavat yksityiskohdiltaan loistavan tarkkaan ja elävään miljöön kehittelyyn sekä psykologisesti ihmisistä hienosti erilaisia tekevään ihmiskuvaukseen. Mielenkiinto säilyy nopeissakin kulissien vaihdoissa.

Viattomat antoisa lukukokemus, siitä ei ole pienintäkään epäilystä. Kirjan loppuratkaisu on fantastisen hyvä ja omaperäinen joka hakee vertaistaan maailmankirjallisuudessa.

Viisitähteä ilman muuta. Olen kiitollinen.