E-kirja
Atso Haapanen

Viholliset keskellämme - Desantit Suomessa 1939-1944

4
Keskiarvo: 4 (1 ääni)
 
 

Talvi- ja jatkosodan aikana Suomeen vakoojiksi lähetettyjen henkilöiden kohtalot ensimmäistä kertaa kattavasti yksissä kansissa. Tämä kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin ja muuhun autenttiseen arkistomateriaaliin perustuva suurtyö kattaa kaikki asiakirjoista löytyvät Suomen kenttäoikeuksissa vakoojina tai maanpettureina kuolemaan tai elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen tuomitut.
Suomeen vakoilua tai sabotaasia varten lähetetyistä laskuvarjomiehistä suuri osa jäi nopeasti kiinni. Muutamat antautuivat itse heti maahan tullessaan. Toiset suorittivat tehtävän loppuun ja kiinni jäätyään surmasivat itsensä. Tämä johtui siitä, että venäläiset pelottelivat desantteja, että suomalaiset puhkoisivat heiltä silmät ja kiduttavat muutenkin, mikäli he jäisivät vangeiksi.
Vakoilijoiksi värvättiin mieluusti suomalaisiakin, mm. 1930-luvulla Neuvostoliittoon muuttaneita sekä rajapitäjien asukkaita. Mikäli kiinnijäänyt desantti oli ulkomaalainen, hän sai tuomion vakoilusta. Vakoilijoiksi värvätyistä Suomen kansalaisista siviilit tuomittiin maanpetoksesta ja sotilaat sotapetoksesta. Yleisimmät tuomiot olivat kuolemantuomio ja elinkautinen kuritushuonerangaistus.

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoria: Tietokirjat / Historia ja elämäkerrat
Kirjailija: Atso Haapanen
Kustantaja: Minerva
E-kirjan julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä: 456
ISBN: 9789524926249