Aleksis Kivi

Aleksis Kivi

Aleksis Kivi (1834-1872), oikealta nimeltään Alexis Stenvall, oli suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut kansallisromaanin aseman saavuttaneen Seitsemän veljestä romaanin.

Aleksis Kivi oli räätälin poika ja uhosi jo varhain 'rupeavansa ruuneperiksi'. Hän joutui keskeyttämään säännöllisen koulunkäynnin varojen puutteessa, mutta onnistui lukemaan itsensä ylioppilaaksi ja opiskeli hajanaisesti yliopistossa jokusen vuoden. Hän luopui myös pappishaaveistaan ja antautui kokonaan kirjalliselle työlle, mutta alituiset taloudelliset huolet, sairaalloisuus ja aikalaisenemmistön ymmärtämättömyys tekivät hänen elämästään hyvin vaikeaa.

Kivi löysi arvokkaan tukijan Charlotte Lönnqvististä, jonka omistamassa Siuntion Fanjunkarsissa hän sai korvauksetta asua. Siellä syntyi pääosa hänen tuotannostaan. Lopulta vaikeudet ajoivat hänet alkoholismiin ja Lapinlahden mielisairaalaan. Sieltä hänet siirrettiin parantumattomana veljen hoiviin Tuusulaan, jossa hän kuoli muutamassa kuukaudessa, luultavasti borreliosiin. Hänen viimeiset sanansa olivat "Minä elän".

Kivi on ensimmäinen Suomen kahdesta kaunokirjallisesta nerosta. Ilmaisuvoimaisena ja tyylikeinot hallitsevana taiteilijana hän loi kehittymättömään kirjakieleen oman proosa- ja runosanonnan, jonka tuoreus ja ilmeikkyys ovat säilyneet lakastumattomina. Positiivisenä ihmistuntijana, humoristina ja alkuvoimaisena lyyrikkona, hän yhdisti avoimen realismin ja raikkaan romantiikan ainutlaatuisella tavalla.

Kiven tuotanto koostuu pääosin näytelmistä. Hänen ainoa romaaninsa Seitsemän Veljestä vääntää tasapuolisesti kättä parhaan suomalaisen romaanin tittelistä Alastalon Salin kanssa.