Clive Cussler

Clive Cussler

Clive Cussler (s. 1931) on yhdysvaltalainen seikkailukirjailija ja tohtori, jonka huippusuositut jännitysromaanit ovat tuttu näky bestseller-listoilla kautta maailman.

Cussler on myös sukeltaja ja hän on paikantanut yli 60 kadonneeksi ilmoitettua laivanhylkyä, joista hän on kirjoittanut myös tiukasti tosipohjaisia novelleja. Cussler on myös National Underwater and Marine Agencyn (NUMA) perustaja – hänen kirjoissaan tämä todellinen ei-kaupallinen järjestö esiintyy suuren budjetin omaavana valtionlaitoksena.

Cusslerin kenties tunnetuin henkilöhahmo on meri-insinööri, hallituksen agentti ja seikkailija nimeltä Dirk Pitt, joka seikkailee omassa nimikkosarjassaan. Dirk Pitt -sarjan romaanin Sahara pohjalta on kuvattu myös samanniminen Hollywood-elokuva, jossa Pittin roolissa nähdään Matthew McConaughey vastanäyttelijänään Penélope Cruz. Dark Pitt -seikkailuista myös Nostakaa Titanic! on nähty valkokankaalla.

Toinen Cusslerin tunnetuista sankarihahmoista on Kurt Austin, NUMA:n erikoisprojektien osaston johtaja, jonka seikkailuja seurataan The NUMA Files -sarjassa. Cussler kirjoittaa sarjaa yhteistyössä kirjailija Graham Brownin kanssa.

Kuva: Peter Lampack Agency