Dan Brown

Dan Brown

Dan Brown (s. 22. kesäkuuta 1964) on maailman suosituimpiin kuuluva yhdysvaltalainen kirjailija. Ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistä hän toimi muusikkona ja opettajana. Jännityskirjailijan ura alkoi romaanista Murtamaton linnake (Digital Fortress, 1998), joka avasi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n toimintaa ja johdatti lukijan keskelle salaustekniikoista käytävää kilpajuoksua.

Brownin toinen teos Enkelit ja demonit (Angels and demons, 2000) esitteli ensimmäisen kerran professori Robert Langdonin, joka on päähenkilö monissa Brownin romaaneissa. Varsinaiseen maailmanmenestykseen Brown nousi vuonna 2003, kun hän julkaisi neljännen romaaninsa Da Vinci -koodi (The Da Vinci Code, 2003). Teoksessa Louvren taidemuseon kuraattorin murha Pariisissa johdattaa professori Robert Langdonin ikiaikaisen salaisuuden jäljille. Taidehistorian, mystiikan ja symboliikan poluille vienyt mestarillinen trilleri herätti ilmestyessään valtavaa kohua ja sai jopa katolisen kirkon reagoimaan kirjan sisältämiin väitteisiin. Kirjasta on tehty myös elokuva, jossa Robert Langdonia esittää Tom Hanks.

Dan Brownin kuudes ja tuorein teos Inferno ilmestyi vuonna 2013. Romaanissa uskonnollisia symboleja tutkiva Langdon matkustaa Italiaan kirjallisuushistorian kenties salaperäisimmän mestariteoksen, Danten Jumalaisen näytelmän maailmaan.