Elena Ferrante

Italialainen Elena Ferrante on kirjailijana salaperäinen, ainoastaan kustantaja tietää hänen oikean nimensä. Ferrantea on arveltu sekä naiseksi että mieheksi, yksi arvausten kohde on napolilainen kääntäjä Anita Raja, kirjailija Domenico Starnonen vaimo. Haastatteluja Ferrante antaa äärimmäisen harvoin ja tuolloinkin vain sähköpostitse. Yhdessä niistä hän kirjoittaa: "En valinnut anonymiteettiä. Kirjoillanihan on tekijä. Mutta poissaolon minä valitsin".

Ferrante kuvaa teoksissaan oppineiden naisten elämää yhteiskunnan kuohunnan keskellä. Vuonna 1992 hänet palkittiin Elsa Morante -palkinnolla esikoisteoksestaan Amalian rakkaus (1992). Myös Napoli-tetralogian, jonka avaa suomeksikin ilmestynyt Loistava ystäväni, päätösosa Storia della bambina perduta on ollut Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Premio Stregan ehdokkaana kesällä 2015. Teoksen englanninkielinen käännös The Story of the Lost Child on yksi kansainvälisen Booker-palkinnon vuoden 2016 ehdokkaista.

Ferranten romaaneja on nähty myös valkokankaalla. Mario Martone ohjasi Amalian rakkaudesta elokuvan Salattu rakkaus, joka oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1995. Teos Hylkämisen päivät (2002) on myös nähty valkokankaalla Roberto Faenxan ohjaamana elokuvana I giorni dell'abbandono vuonna 2005.

"Elena Ferrante on aikamme suurimpia prosaisteja." - NYTBR

"Elena Ferrante saattaa olla paras nykykirjailija josta et ole koskaan kuullut." - The Econimist