Håkan Nesser

Håkan Nesser

Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on syntynyt Kumlassa ja asuu Ruotsissa ja Lontoossa. Hän on yksi ruotsalaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Koulutukseltaan hän on äidinkielen ja englannin opettaja.

Suomessa Nesserin tuotannosta tunnetaan parhaiten rikosromaanisarja, jonka pääosassa on komisario Van Veeteren. Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jonnekin läntiseen Eurooppaan. Viisioisaiseksi suunniteltua Barbarotti-sarjaa hän on kirjoittanut neljän teoksen verran.

Nesser on kerännyt teoksillaan lukuisia palkintoja. Toden ja ilveen verkko sai Ruotsin dekkariakatemian esikoispalkinnon 1993, Kaalbringenin kurkunleikkaaja ja Syntymämerkki Vuoden paras dekkari -palkinnon ja Carambole vuoden 1999 Lasiavain-palkinnon. Vuonna 2002 Suomen dekkariseura myönsi hänelle ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan. Vuonna 2007 Nesser sai jälleen Ruotsin dekkariakatemian palkinnon, tällä kertaa teoksesta Kokonaan toinen juttu. Vuonna 2010 hänelle myönnettiin The European Crime Fiction Star Award.