Haruki Murakami

Haruki Murakami

Haruki Murakamia (s. 1949) on ehditty verrata ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia, hän on etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Myös Murakamin kansainvälinen suosio on huikea ja yhä useampi uskoo, että vielä jonain päivänä Murakami saa Nobel-palkinnon.

Murakami syntyi Kioton seudulla, mutta asui nuorena enimmäkseen Kobessa. Murakamin isänisä oli buddhalaispappi, äidinisä osakalainen kauppias ja vanhemmat japanilaisen kirjallisuuden opettajia.

Murakami perehtyi jo nuorena myös länsimaiseen kulttuuriin, erityisesti kirjallisuuteen ja musiikkiin, mikä näkyy myös hänen tuotannossaan. Murakami opiskeli elokuva-alaa Wasedan yliopistossa Tokiossa, missä hän tutustui vaimoonsa Yokoon. Pian valmistumisensa jälkeen Murakami perusti jazzklubin, joka toimi kahdeksan vuotta.

Ensimmäisen romaaninsa Murakami julkaisi vuonna 1979 ja tämän jälkeen hän on julkaissut romaaneja, novelleja sekä tietokirjoja. Lisäksi hän on kääntänyt japaniksi amerikkalaista kirjallisuutta, mm. John Irvingiä, F. Scott Fitzgeraldia ja Raymond Carveria. Murakamin omia teoksia on käännetty jo yli 30 kielelle.