Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell (synt. 3.2.1948) on Ruotsin suosituimpia kirjailijoita. Hänet tunnetaan erityisesti Wallander-dekkareistaan, joiden kautta hän peilaa ruotsalaista yhteiskuntaa ja sen ongelmia. Mankellin sydäntä lähellä ovat myös lasten oikeudet sekä Afrikka. Mankellin teokset ovat saaneet lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Mankell on työskennellyt Ruotsissa eri teattereissa ohjaajana, dramaturgina ja teatterinjohtajana. Hän on asunut parikymmentä vuotta puoleksi Ruotsissa, puoleksi Mosambikissa, Maputossa, jossa hän työskentelee Teatro Avenidan johtajana.

Mankellin laaja kirjallinen tuotanto sisältää romaaneja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Hän on myös kirjoittanut näytelmiä, kuunnelmia, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia. Mankellin kirjoja on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta. Erityisen hyvin hänet tunnetaan Wallander-sarjastaan.

Henning Mankell on nykyisin myös kustantaja. Hän perusti kustantaja Dan Israelin kanssa Leopard Förlagin elokuussa 2001. Se julkaisee yhteiskunnallista kirjallisuutta, historiateoksia sekä kaunokirjallisuutta.