Jens Lapidus

Jens Lapidus

Jens Lapidus (s. 1974) on ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden tähti.

Lapiduksen kirjojaan on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja Suomessakin yli 120 000 kappaletta. Kirjoja on käännetty lähes 30 kielelle. Huikeasta menestyksestä huolimatta Jens Lapidus elää rauhallista elämää Tukholmassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Lapidus varttui Tukholman Gröndalin kaupunginosassa ja opiskeli juristiksi Tukholmassa ja Lontoossa. Hän on menestynyt puolustusasianajaja ja edustanut lukuisissa oikeudenkäynneissä Ruotsin pahamaineisimpia rikollisia. Hän on työnsä kautta seurannut aitiopaikalta Helvetin enkeleiden ja Bandidoksen välienselvittelyjä, etnisiä mafioita, vankilajengejä sekä huumeiden, aseiden ja rahan muodostamaa epäpyhää kolmiyhteyttä.

Rahalla saa aloitti Lapiduksen Stockholm noir -trilogian, jonka muut osat ovat Siisti kosto ja Luksuselämää. Rahalla saa on käännetty jo parillekymmenelle kielelle. Sen pohjalta tehty elokuva sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2010 ja jatko-osa 2012. Esituotannossa on myös Hollywood-elokuva, sillä myös Warner on ostanut kirjan oikeudet. Luksuselämääkin keikkui pitkään listojen kärjessä.

Stockholm Noir -trilogian lisäksi Jens Lapidukselta on julkaistu menestykseen noussut Teddy & Emelie -trilogia, jonka pohjalta on myös tekeillä elokuva. Sekä sarjakuvaromaani Jengisota 145, jonka kiitetty piirrosjälki on Pete Bergtingin käsialaa ja novellikokoelma Ainakin äiti yritti.