J.K. Rowling

J.K. Rowling

J. K. Rowling, oikealta nimeltään Joanne Rowling (s. 1965) on brittiläinen kirjailija. Hän nousi kuuluisuuteen Harry Potter-kirjasarjan myötä ja velhopoika Harrysta tuli pian kirjojen ilmestymisen jälkeen maailmanlaajuinen ilmiö. Seitsenosainen sarja on maailman myydyin ja sitä on käännetty 73 kielelle. Harry Potter -kirjoihin perustuen on myös filmatisoitu kahdeksan elokuvaa. Rowling on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja kunniamainintoja, muiden muassa Hans Christian Andersen -palkinnon ja Ranskan Légion d’honneur -palkinnon. Hän tukee useita hyväntekeväisyyshankkeita ja on perustanut lasten oikeuksia ajavan Lumos-järjestön.

Ennen kirjojensa julkaisemista hän työskenteli esimerkiksi sihteerinä, opettajana ja oli myös työttömänä. Pienituloisen yksinhuoltajan elämä ei ollut ruusuista. Idean Harry Potteriin hän sai junamatkalla Manchesterista Lontooseen vuonna 1990, ja hän työsti käsikirjoitusta siitä asti viettäen usein aikaa kahviloissa kirjoittamassa. Rowlingin esikoisteos Harry Potter ja viisasten kivi julkaistiin vuonna 1997. Jo seuraava osa Harry Potter ja salaisuuksien kammio teki hänestä miljonäärin. Hän on kirjoittanut myös muita kirjojen maailmaan liittyivä teoksia, kuten kirjan Huispaus kautta aikojen.

Vuonna 2012 ilmestyi Rowlingin kirja Paikka vapaana. Romaani eroaa tyyliltään paljon Rowlingin aiemmista teoksista, sillä lasten- ja nuortenfantasian sijaan kyseessä on aikuisille suunnattu musta komedia. Se kertoo englantilaisesta Pagfordin pienestä kylästä, jossa pidetään uudet valtuustovaalit. BBC aikoo tuottaa kirjasta televisiosarjan, joka on tarkoitus esittää vuonna 2014. Rowling kertoi 2012 tällä hetkellä työskentelevänsä kahden lastenkirjan parissa.