Jo Nesbø

Jo Nesbø

Jo Nesbø (s. 1960) on norjalainen huippudekkaristi.

Nesbø nousi Harry Hole -romaaneillaan ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi ja sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä.

Nesbø syntyi Oslossa, mutta muutti jo nuorena Moldeen, missä pelasi jalkapalloa Molde FK:ssa. Hän teki ensiesiintymisensä Norjan pääsarjassa 17-vuotiaana. Nesbø joutui kuitenkin lopettamaan jalkapallouransa kahden vuoden kuluttua polven ristisidevamman takia.

Valmistuttuaan lukiosta Nesbø opiskeli taloustiedettä Norjan kauppakorkeakoulussa Bergenissä ja valmistui vuonna 1986. Valmistumisensa jälkeen hän aloitti työt liike-elämässä. 1990-luvun alussa Nesbø toimi myös Di Derre -nimisen popyhtyeen laulajana ja lauluntekijänä.

Nesbøn ura kirjailijana alkoi, kun hän 1990-luvun puolivälissä otti puolivuotta virkavapaata. 30 tunnin lennolla Australian Sydneyyn hän työsti ensimmäistä romaaniaan Lepakkomies (1997), jonka hän sai Australiassa viime silausta vaille valmiiksi. Lepakkomies aloitti valtaisaan menestykseen nousseen Harry Hole -sarjan, joka viettää vuonna 2017 20-vuotisjuhlavuotta.

Kuva: Thron Ullberg