Juha Vakkuri

Juha Vakkuri (s. 1946) on kirjoittanut toistakymmentä Afrikkaan liittyvää kaunokirjallista teosta ja tietokirjaa. Hänet tunnetaan myös Beninissä sijaitsevan suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen Villa Karon perustajana.

Vakkuri on toiminut YK:n kehitysohjelman UNDP:n palveluksessa Afrikassa ja New Yorkissa ja työskennellyt sekä MTV:n palveluksessa että Yleisradiossa ohjelmapäällikkönä. Vuodesta 1974 lähtien hän on tehnyt useita raportointimatkoja Afrikkaan ja käynyt vuosien mittaan lähes kaikissa Afrikan maissa. Hän on saanut valtion elokuvapalkinnon televisioesseestään Afrikka, Tarzan ja minä (1978) sekä kirjallisuuden Suomi-palkinnon romaanistaan Sirkuksen sydän (WSOY, 1997). Juha Vakkuri asuu kolmasosan vuodesta Beninissä, loppuajan Helsingissä ja Janakkalassa.

Like on julkaissut Juha Vakkurin runokokoelmat Leokongo (2006), Kaikki kesken, kaikki hyvin (2003) ja Kirjeitä 15-vuotiaalle maalivahdille (2000), romaanin Henri, Adolf ja kohtalo (1999) sekä matkakirjan Afrikan poikki (2009).

Vakkurin Afrikkaan sijoittuva, kuningas Leopoldin Kongosta kertova näytelmä Kuninkaan kädet sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa syyskuussa 2009.