Kari Hotakainen

Kari Hotakainen

Kari Hotakainen on syntynyt 1957 Porissa. Hän on opiskellut kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja toiminut Kuopiossa uutis- ja mainostoimittajana vuosina 1980-86. Vuodesta 1986 Hotakainen on asunut Helsingissä. Hän työskenteli WSOY:n mainososastolla toimittajana, ja julkaisi esikoisteoksensa runokirjan Harmittavat takaiskut vuonna 1982.

Vapaaksi kirjailijaksi Hotakainen ryhtyi 1990-luvun puolivälissä, ja osittain omaelämäkerrallinen Klassikko osoittautui hänen kirjalliseksi läpimurrokseen. Vuonna 2002 ilmestynyt Juoksuhaudantie sai Finlandia-palkinnon, ja kirjasta tehtiin myös elokuva. Myöhemmin teos voitti myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Ihmisen osa sai ranskalaisen Prix Courrier Internationalin parhaan käännöskirjan palkinnon vuonna 2011.

Kari Hotakaisen laajaan tuotantoon kuuluu kaunokirjallisuuden lisäksi näytelmiä, kuunnelmia ja kolumneja. Hän on myös käsikirjoittanut vuonna 2002 esitetyn Tummien vesien tulkit -TV-sarjan. Hotakaisen tuotantoa on käännetty yli 20 kielelle.