Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro (s. 1954) on japanilaissyntyinen moneen kertaan palkittu brittikirjailija. Vuonna 2017 hän sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon.

Ishiguro muutti perheensä kanssa Englantiin vuonna 1960 isänsä työn vuoksi. Hän opiskeli englannin kieltä ja filosofiaa Kentin yliopistossa ja luovaa kirjoittamista East Anglian yliopistossa Malcolm Bradburyn johdolla.

Ishiguro alkoi kirjoittaa kokopäiväisesti vuonna 1982, jolloin ilmestyi myös hänen esikoisromaaninsa Silmissä siintävät vuoret (engl. A Pale View of Hills). Romaani palkittiin Winifred Holtbyn muistopalkinnolla. Toinen romaani Menneen maailman maalari (engl. An Artist of the Floating World) ilmestyi vuonna 1986. Teos voitti Whitbreadin Vuoden kirja -palkinnon ja oli ehdolla Booker-palkinnon saajaksi. Booker-palkinnon sai lopulta kolmas romaani, sodanjälkeiseen Englantiin sijoittuva Pitkän päivän ilta (engl. The Remains of the Day), josta tehtiin myös samanniminen elokuva. Pääosia näyttelivät Anthony Hopkins ja Emma Thompson.

Ishiguron neljättä romaania The Unconsoled (1995) ei ole suomennettu. Teos sai ilmestymisvuonnaan Cheltenham-palkinnon. Vuonna 2000 ilmestyi Shanghaihin sijoittuva teos Me orvot (engl. When We Were Orphans), joka oli Whitbread- ja Booker-palkintoehdokkaana. Kuudes romaani Ole luonani aina (engl. Never Let Me Go, 2005) oli Booker-palkintoehdokas ja Arthur C. Clarke -palkintoehdokas.

Vuonna 2015 ilmestyi Ishiguron viimeisin suomennettu romaani Haudattu jättiläinen (engl. The Buried Giant).

Kuva: Jane Brown