Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen (s. 1964) on suomalainen kirjailija ja yksi kiistattomia kotimaisia dekkaritähtiä.

Ensimmäisen romaaninsa Lehtolainen julkaisi jo 12-vuotiaana; nuorisoromaani Ja äkkiä onkin toukokuu ilmestyi vuonna 1976. Vuonna 1993 ilmestynyt Maria Kallio -dekkari Ensimmäinen murhani aloitti Lehtolaisen rikosromaanien sarjan, joka elämänmakuisen sankarittarensa Maria Kallion myötä on tuonut miesvetoiseen dekkarikirjallisuuteemme innolla vastaanotetun naisnäkökulman.

Suosittu Maria Kallio on nähty myös televisiossa MTV3:n Rikospoliisi Maria Kallio -sarjassa. Maria Kallion lisäksi Lehtolainen on kirjoittanut myös henkivartija Hilja Ilveskerosta kertovia rikosromaaneja sekä kirjoittanut myös muita kuin rikosromaaneja. Viimeisimpänä teoksen Kuusi kohtausta Sadusta (2014).

Lehtolaisen teoksia on käännetty jo 20 kielelle. Kirjailijantyönsä lisäksi hän on toiminut mm. kirjallisuuden tutkijana, kolumnistina ja kriitikkona. Vesannolla syntynyt Lehtolainen asuu nykyään Degerbyssä Länsi-Uudellamaalla. Hän on suorittanut Helsingin yliopistossa filosofian lisensiaatin tutkinnon vuonna 1995, aineenaan kotimainen kirjallisuus.

Syksyllä 2017 Imagen lukijat äänestivät suosikkinsa uusiksi kansalliskirjailijoiksi viidessä kategoriassa: proosassa, tietokirjallisuudessa, jännityskirjallisuudessa, scifissä ja lastenkirjallisuudessa. Leena Lehtolainen voitti äänestyksen jännityskirjallisuudessa.