Markku Ropponen

Markku Ropponen

Markku Ropponen (s. 1955) on Jyväskylässä asuva suomalaiskirjailija. Hänet tunnetaan eritoten kiitetyistä ja palkituista dekkareistaan, mutta hän on julkaissut myös muita romaaneja, sekä novelleja ja runoja.

Ropponen on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti ja kirjastonhoitaja. Hän työskenteli yli 30 vuotta Jyväskylän kaupunginkirjastossa ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi. Hän on myös osuuskuntamuotoisen Crime Time -kustantamon perustajajäsen.

Dekkaristina Ropponen on mehevän kielen ja henkilökuvauksen mestari, jonka rujon kauniita henkilöitä ei voi olla rakastamatta. Ropposen esikoisteos, vuonna 1990 ilmestynyt rikosromaani Pronssijuhlat sai lukijoilta ja kriitikoilta lämpimän vastaanoton ja on esitetty myös neliosaisena kuunnelmadramatisointina. Vuonna 1991 ilmestynyt -dekkari Kuolemanuni sai Vuoden johtolanka -palkinnon. Esikoisteoksen jälkeen Ropposelta on ilmestynyt romaaneja tiheään tahtiin. Ropposen dekkareiden päähenkilönä on yksityisetsivä Otto Kuhala, jonka kotipaikka on Jyväskylä.

Markku Ropponen on julkaissut myös runoja antologioissa. Vuonna 1985 hän voitti Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailun runosarjan ja vuonna 1986 Lahden runomaratonin. Ropposelta on ilmestynyt lisäksi novellikokoelma Naisiin (1995) , isyyttä käsittelevä kirjeromaani Isän kädestä (1995) yhdessä Timo Parvelan kanssa sekä kaksi romaania: Siivestäjät (1997) ja Elämysmatka (1999).