Virpi Hämeen-Anttila

Virpi Hämeen-Anttila

Virpi Hämeen-Anttila (s.1958) valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 1996. Hän on tehnyt väitöskirjan vanhan intialaisen kertomakirjallisuuden teoriasta. Hämeen-Anttila on toiminut myös opettajana Helsingin yliopistossa vuodesta 1987 opetusaloinaan sanskritin kieli sekä Intian kirjallisuus, historia, filosofia ja kulttuurihistoria.

Virpi Hämeen-Anttila on julkaissut romaaneja, tietoteoksia, useita tieteellisiä artikkeleita, kirjallisuusesseitä sekä muutaman novellin nimimerkillä. Hänen esikoisromaaninsa, yliopistomaailmaan sijoittuva rakkauskertomus Suden vuosi ilmestyi vuonna 2003. Kirjaan pohjautuvan samannimisen elokuvan ensi-ilta oli helmikuussa 2007. Tyttärensä Maria Hämeen-Anttilan kanssa hän on kirjoittanut myös kolme nuortenromaania.

Hämeen-Anttilan suomennostyö on laaja. Hän on suomentanut teoksia eri intialaisista kielistä mm. sanskritista, pâlinkielestä, bengalista ja hindistä sekä ranskasta ja englannista. Hämeen-Anttila on myös kuvittanut kirjoja, piirtänyt karttoja ja arkeologisia kuvia sekä tehnyt kuvituksia lehtiin.

Hämeen-Anttila toimii European Association for South Asian Studies -yhdistyksessä ja on Organizing Committee of the 12th World Sanskrit Conferencen kirjallisuuden jaoston puheenjohtaja.

Puolisonsa Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa Virpi sai vuoden 2002 Eino Leinon palkinnon käännöstyöstä ja monikulttuurisen kirjallisuuskuvan edistämisestä. Tieteentekijöiden liitto palkitsi Virpi Hämeen-Anttilan nimeämällä hänet Vuoden tieteentekijäksi 2004.

Virpi Hämeen-Anttila asuu puolisonsa ja kahden tyttärensä kanssa Vantaalla. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat kirjallisuus, musiikki, kuvataiteet, kielet, filosofia, luonto ja maantiepyöräily.