Wilbur Smith

Wilbur Smith

Britanniassa asuvan menestyskirjailija Wilbur Smithin tavaramerkkejä ovat Afrikan luonnon vaikuttava kuvaus, jännitys ja seikkailu. Smith on julkaissut 33 menestysromaania, joita on käännetty 26 kielelle ja myyty yhteensä noin 120 miljoonaa kappaletta.

Smith syntyi vuonna 1933 Pohois-Rhodesiassa, nykyisessä Zambiassa. Hänen vanhemmillaan oli karjatila, yhdessä siellä työskentelevien perheiden lasten kanssa nuori Wilbur seikkaili ja vaelsi metsissä, tutkien luontoa ja pyydystäen lintuja. Vain 13 vuoden ikäisenä hän ampui karjaa tappaneen leijonan, ja metsästi usein alkuperäisasukkaiden kanssa.

Smithin äiti luki hänelle iltaisin tarinoita, ja antoi myöhemmin myös kirjoja luettavaksi. Kirjallisuus kiehtoi nuorta Smithiä, mutta isän vaikutuksesta hän opiskeli kirjanpitoa ja kaupallisia aineita. Myöhemmin hän kuitenkin ryhtyi kirjoittamaan, ja julkaisi 1964 Kun leijona metsästää -nimellä suomennetun ensimmäisen teoksensa. Kirja aloitti Courtneyn suvun tarinan 1800-luvun Afrikassa, ja Smith palasi suvun vaiheisiin monta kertaa tulevissa teoksissaan. Afrikasta saatu elämänkokemus on suuresti vaikuttanut Smithin kirjoittamiseen, ja hänen teoksensa ovat saaneet kansainvälisesti suuren suosion.