Englanninkielinen alkuteos
THE TELOMERE EFFECT, A REVOLUTIONARY APPROACH TO LIVING YOUNGER, HEALTHIER, LONGER
by Elizabeth Blackburn, PhD & Elissa Epel, PhD

Copyright © Elizabeth Blackburn and Elissa Epel 2017
Kuvitus © Colleen Patterson of Colleen Patterson Design

ISBN 978-952-7190-87-6

© Kustannusosakeyhtiö Aula & Co, 2017

FILI – Kirjallisuuden vientikeskus on tukenut tämän kirjan kääntämistä.

Kansi: Taivo Org, Küpress OÜ
Tekninen toteutus: Keski-Suomen Sivu Oy

Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Kalevankatu 43, 00180 Helsinki
www.aulakustannus.fi







Omistan tämän kirjan silmäterilleni Johnille ja Benille. Heidän ansiostaan maailmani on mielekäs. EHB

Omistan tämän kirjan vanhemmilleni Davidille ja Loisille, jotka viettävät innostavan rikasta ja täyttä elämää vielä lähes yhdeksänkymmentävuotiaina, sekä Jackille ja Dannylle, jotka saavat soluni iloitsemaan. ESE

Kirjoittajien esipuhe: miksi kirjoitimme tämän kirjan

Jeanne Calment eli 122-vuotiaaksi, ja hän on yksi todistettavasti pisimpään eläneitä naisia. Hän alkoi harrastaa miekkailua 85-vuotiaana ja pyöräili vielä siinä vaiheessa, kun hänen ikänsä alkoi kolminumeroisella luvulla.1 Sata vuotta täytettyään hän käveli ympäri kotikaupunkiaan Arlesia kiittämässä ihmisiä, jotka olivat onnitelleet häntä syntymäpäivän johdosta.2 Calmentin elämäniloon kiteytyy se, mitä me kaikki haluamme: elämän, joka on tervettä viime hetkeen asti. Ikääntyminen ja kuolema ovat tosiseikkoja, joille emme voi mitään, mutta siihen, miten elämämme vietämme, meillä on vaikutusvaltaa. Päätös on omissa käsissämme. Meidän kaikkien elämä voi olla parempaa ja rikkaampaa nyt ja tulevina vuosina.

Telomeeritutkimus on verraten uusi tieteenala, jonka löydöt auttavat ketä tahansa meistä saavuttamaan tämän tavoitteen. Havaintojen soveltaminen käytäntöön voi vähentää kroonisia sairauksia sekä lisätä solujen terveyttä ja yleistä hyvinvointia läpi koko elämän. Olemme kirjoittaneet tämän kirjan, jotta sinäkin pääsisit hyödyntämään viimeisimpiä tutkimustuloksia.

Tulevilla sivuilla saat tutustua uudenlaiseen näkemykseen vanhenemisesta. Nykykäsityksen mukaan solut vanhenevat ja muuttuvat toimimattomiksi sitä mukaa kuin niiden DNA vaurioituu. Mutta mikä osa DNA:ta vaurioituu? Ja miksi? Kysymyksiin ei ole löydetty lopullisia vastauksia, mutta jäljet näyttävät johtavan kohti telomeerejä. Ihmisen eri sairaudet voivat vaikuttaa erillisiltä kokonaisuuksilta, koska ne kohdistuvat eri elimiin ja ruumiinosiin, mutta uudet tieteelliset ja kliiniset löydöt ovat muuttaneet käsityksiä. Telomeerit, joita on kaikkialla kehossa, lyhenevät vanhetessaan, ja juuri niiden lyheneminen aiheuttaa useimmat ikääntymiseen liittyvät sairaudet. Telomeereistä löytyy selitys sille, että solut vanhenevat ja kudokset lakkaavat uudistumasta. Muutkin tekijät häiritsevät solujen toimintaa tai saavat ne kuolemaan aikaisin, ja muutkin tekijät vanhentavat ihmistä, mutta telomeerien kuluminen käynnistää vanhenemisprosessin selvästi ja varhain. Mikä kiinnostavinta, kulumista on mahdollista hidastaa, ja telomeerit saadaan jopa kasvamaan pituutta.

Aikaisemmin näitä tietoja on julkistettu vain ripotellen tiedelehdissä, mutta me halusimme kuvailla telomeeritutkimusten tuloksia kielellä, jota maallikotkin ymmärtävät. Tieteellisen tiedon esittäminen yksinkertaisesti ja selkeästi on haastavaa ja vastuullista työtä. Emme voineet esitellä kaikkia vanhenemista koskevia teorioita tai vanhenemisprosesseja tieteellisen yksityiskohtaisesti, emmekä voineet ottaa huomioon kaikkia varauksia ja vastaväitteitä. Olemme itsekin kirjoittaneet telomeeritutkimuksia käsittelevän katsauksen, joka on julkaistu Sciencessä. Artikkelissamme on lisätietoja molekyylitason mekanismeja tarkastelleista tutkimuksista.3

Tieteen tekeminen on joukkuelaji. Tunnemme olevamme etuoikeutettuja, sillä olemme saaneet tehdä tutkimuksia eri tieteenalojen asiantuntijoiden kanssa ja oppia eri puolilla maailmaa työskenteleviltä tutkijaryhmiltä. Ihmisen vanheneminen on monista paloista koostuva palapeli, ja uudet tiedot ovat useiden vuosikymmenten mittaan täydentäneet kokonaisuutta tärkeällä tavalla. Telomeerien toiminnan ymmärtäminen on auttanut sovittamaan palasia yhteen ja tajuamaan, miksi solujen vanheneminen aiheuttaa hyvin monenlaisia ikääntymiseen liittyviä sairauksia. Kokonaisuudesta nousi esiin kuva, joka oli niin kiehtova ja hyödyllinen, että meistä tuntui aivan välttämättömältä kertoa siitä muillekin. Meillä on nyt monipuolinen käsitys siitä, miten telomeerejä huolletaan niin solutasolla kuin yhteisöllisestikin ja mitä kaikkea se voi merkitä yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnille. Esittelemme telomeerien perusbiologiaa sekä niiden suhdetta sairauksiin, terveyteen, ajatteluun ja jopa perheisiin ja yhteisöihin. Kootessamme palasia yhteen ja selvittäessämme, mikä kaikki vaikuttaa telomeereihin, löysimme yhteisöllisen maailmankatsomuksen, jota kuvailemme kirjan viimeisessä osiossa.

Olemme kirjoittaneet tämän kirjan myös auttaaksemme lukijoitamme välttämään tekijöitä, jotka vaarantavat telomeerien terveyden. Telomeerit ja vanheneminen ovat alkaneet kiinnostaa suurta yleisöä yhä enemmän, ja ihmisille tarjotaan paljon hyvää, mutta paljon myös harhaanjohtavaa tietoa. Joidenkin voiteiden ja ravintolisien esimerkiksi väitetään pidentävän telomeerejä ja elinikää. Jos nämä aineet tosiaankin toimivat, ne saattavat kasvattaa syövän ja muiden vaarallisten sivuvaikutusten riskiä. Tarvitaan kattavampia ja pitkäkestoisempia tutkimuksia, jotta riskitekijöitä voidaan arvioida kunnolla. Solujen ikää on mahdollista pidentää vaarattomastikin, ja olemme yrittäneet ottaa tähän kirjaan parhaat sellaisista menetelmistä. Emme esittele tulevilla sivuilla mitään käärmeöljyjä, vaan täsmällisiä ja tutkimuksissa päteviksi todistettuja menetelmiä, joiden noudattaminen saattaa tehdä sinunkin loppuelämästäsi terveemmän, pitemmän ja antoisamman. Osa ajatuksista voi olla entuudestaan tuttuja, mutta olet ehkä valmiimpi muuttamaan tottumuksiasi ja suhtautumistasi elämään, kun ymmärrät, mihin tosiseikkoihin ajatukset perustuvat.

Kummallakaan meistä ei ole taloudellisia kytköksiä yrityksiin, jotka myyvät telomeereihin liittyviä tuotteita tai tarjoavat telomeeritestejä. Meitä kannusti tähän työhön ainoastaan halu koota yhteen tämänhetkiset parhaat tiedot ja esitellä ne sellaisille lukijoille, joita ne kiinnostavat. Käsittelemämme tutkimukset mullistavat ikääntymistä ja nuorekkuuden säilymistä koskevat käsitykset, joten niiden tekijät ansaitsevat suuren kiitoksen.

Kirjan kertomukset kuvaavat todellisia ihmisiä ja kokemuksia lukuun ottamatta johdannon alussa olevaa ”opetustarinaa”. Olemme erittäin kiitollisia kaikille, jotka kertoivat tarinansa meille. Olemme muuttaneet joitakin nimiä ja tunnistamiseen vaikuttavia yksityiskohtia, jotta henkilöiden yksityisyys säilyisi.

Toivomme, että tästä kirjasta on apua niin sinulle, perheellesi kuin kaikille muillekin, joita nämä kiehtovat tutkimustulokset saattavat hyödyttää.

JOHDANTO

Kertomus kaksista telomeereistä

On viileä lauantaiaamu San Franciscossa. Kaksi ystävystä istuu kahvilan terassilla kuumaa kahvia hörppien. Naiset ovat lähteneet viettämään yhteistä aikaa päästäkseen hetkeksi irti kodista, perheestä, töistä ja tehtävälistoista, jotka eivät koskaan näytä lyhenevän.

Kara puhuu väsymyksestään. Häntä väsyttää jatkuvasti. Kaiken lisäksi hän saa joka ikisen flunssan, joka kiertää toimistossa, ja kaikki pikku nuhat tuntuvat kehkeytyvän ikäviksi sivuontelotulehdukseksi. Hänen ex-miehensä ”unohtaa” tuon tuosta, milloin oli hänen vuoronsa hakea lapset. Ja hänen pahantuulinen esimiehensä investointiyrityksessä sättii häntä alaisten kuullen. Kun Kara makaa vuoteessa yöllä, hänen sydämensä alkaa toisinaan takoa hurjasti. Kohtaus kestää vain muutaman sekunnin, mutta sen jälkeen hän on pitkään hereillä ja murehtii. Ehkä kaikki johtuu vain stressistä, hän pohdiskelee. Eihän niin nuorella voi olla vikaa sydämessä. Vai voiko?

”Tämä on ihan epäreilua”, hän huokaisee Lisalle. ”Me olemme samanikäisiä, mutta minä näytän selvästi vanhemmalta.”

Kara on oikeassa. Kirkkaassa aamuvalossa hän näyttää riutuneelta, ja pelkkä kahvikupin nostaminen pöydältä käy häneltä vaivalloisesti, koska hänen niskaansa ja harteitaan kivistää.

Lisa on toista maata. Kirkkaine silmineen ja ihoineen hän säteilee elinvoimaa. Hän ei näytä siltä, että hän nuupahtaisi kesken päivän puuhien. Hän myös voi hyvin. Hän ei juurikaan ajattele ikäänsä, mutta on kiitollinen siitä, että osaa nykyään suhtautua elämään viisaammin kuin nuorempana.

Kun Karan ja Lisan näkee rinnakkain, Lisaa tosiaankin luulisi nuoremmaksi. Jos heidän ihonsa alle pääsisi kurkistamaan, kävisi selväksi, että kuilu heidän välillään on jopa syvempi kuin ulkoisen olemuksen perusteella voisi päätellä. Kronologisesti naiset ovat samanikäisiä, mutta biologisesti Kara on kymmeniä vuosia Lisaa vanhempi.

Käyttääkö Lisa joitakin kalliita, salaperäisiä kasvovoiteita? Käykö hän ihotautilääkärin vastaanotolla laserhoidoissa? Onko hänellä hyvät geenit? Onko hän säästynyt sellaisilta huolilta, joita hänen ystävänsä ilmeisesti joutuu kohtaamaan vuosi toisensa jälkeen?

Ei sinne päinkään. Lisalla on stressiä yllin kyllin. Hän menetti miehensä kaksi vuotta sitten auto-onnettomuudessa, joten nyt hän on Karan tavoin yksinhuoltaja. Rahasta tekee tiukkaa kotona, ja tekniikan alan kasvuyritys, jossa hän on töissä, keikkuu kannattavuuden rajoilla.

Mistä on kyse? Miksi nämä kaksi naista vanhenevat niin eri tavalla?

Vastaus on yksinkertainen, ja se löytyy heidän solujensa toiminnasta. Karan solut ovat vanhentuneet ennenaikaisesti. Hän näyttää ikäistään vanhemmalta, ja hän saattaa piankin saada ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja häiriöitä. Lisan solut puolestaan uudistuvat. Hän on nuorekas.

MIKSI IHMISET VANHENEVAT ERI TAVOIN?

Miksi ihmiset vanhenevat eri tahtiin? Miksi jotkut ovat nokkelia ja virkeitä vielä vanhoinakin, kun taas jotkut paljon nuoremm...