Sisaltö

VIISI TIETÄ VIIVIIN JA WAGNERIIN

Wagner

SIKA ON ISO LAPSI

PARISUHTEEN PARISSA

TODELLISUUDEN KUMU

ALITAJUNNAN ALKEMIAA

ARJEN FILOSOFIAA

SIKA ON SITKEÄ SISSI

JUSSI TUOMOLA

Viivi
Suhde paranee vanhetessaan

VIIVI JA WAGNER ON on suosituin suomalainen sarjakuva. Sitä lukee aamuisin sanomalehdistään kunnioitettavan suuri määrä kaikenikäisiä ihmisiä ja albumeita on myyty yli miljoona.

Tässä kirjassa lähestytään Viivi ja Wagner -sarjakuvaa viiden eri teeman kautta. Ne ovat sarjakuvassa esiintyviä pohjavirtoja, joiden ympärille moni huomio ja vitsi asettuu. Jotkin jäävät helposti mieleen kuten Wagnerin hassut ideat tai naisen ja sian parisuhteen olemus.

Joitakin teemoja ei ehkä huomaa yhtä selvästi, ne kulkevat hiukan syvemmällä. Muut kirjan teemat ovat yhteiskunnallisen todellisuuden heijastuminen sarjassa, vierailut alitajunnan puolella sekä Viivin ja Wagnerin arkisen maailmankuvan puitteet.

Wagner ja Viivi

Kunkin teeman ja sen esittelyn ympärille on tähän kirjaan koottu strippejä, joissa tämä näkökulma nousee esille. Joukossa on myös aiemmin vain sanomalehdissä ilmestyneitä strippejä, joita ei ole albumeissa nähty.

Wagner

Miksi kaikki tämä vaivannäkö? Viivi ja Wagner on monipuolisempi sarjakuva kuin aamun lehden avatessamme huomaamme ja muistammekaan. Se käsittelee useita teemoja ja aiheita suodattaen ne oman todellisuutensa läpi sekä maustaa ne huumorilla ja tarkoilla huomioilla tästä ihmisten maailmasta.

Kirja liittyy Espoon modernin taiteen museo EMMAn syksyn 2010 Viivi ja Wagner -näyttelyyn. Se pohjautuu samaan teemoitteluun kuin tämä kirja, mutta näyttelyn teokset eivät ole aivan samoja kuin kirjassa.

HEIKKI JOKINEN

Kirjan toimittaja

EMMAn näyttelyn kuraattori