Kansi

Etusivu

KIMMO TAKANEN

TUNNE LUKKOSI

Vapaudu tunteiden vallasta

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ

HELSINKI

Tekijänoikeudet

ISBN 978-951-0-38739-9

© Kimmo Takanen 2011

Versio 1.0

Werner Söderström Osakeyhtiö 2011

Alkusanat

Kimmo Takanen (s. 1971) on oululainen terapeutti ja kouluttaja. Hän on koulutukseltaan tekniikan lisensiaatti, ratkaisukeskeinen valmentaja ja hänellä on tutkinto kognitiivisesta lyhytpsykoterapiasta 3-vuotisen psykoterapiakoulutuksen myötä. Hän tarjoaa asiakkailleen opastavaa, valmentavaa ja ohjaavaa yksilötyöskentelyä ja koulutusta tunnelukkojen avaamiseksi. Hän toimii myös mindfulness-menetelmän kouluttajana ja ohjaajana. Hän kehittää skeematerapian menetelmiä ja ylläpitää suosittua suomalaista skeematerapiasivustoa osoitteessa www.skeematerapia.fi. Lisätietoa hänen toiminnastaan löytyy www.mentores.fi-sivuilta.

Lukijalle

LUKIJALLE

Jokaisella on tunnelukkoja. Ne saavat meidät uhrautumaan läheisissä ihmissuhteissamme, koska haluamme välttää syyllisyyttä, alistumaan vaativien ihmisen kanssa, koska pelkäämme ikäviä seuraamuksia tai mukautumaan ryhmätilanteissa, jottemme jäisi ulkopuoliseksi. Ne saavat meidät vaatimaan itseltämme kohtuuttomasti hyviä suorituksia tai välttelemään haasteisiin tarttumista epäonnistumisten pelossa. Ne saavat meidät ponnistelemaan aina uusien tavoitteiden kanssa niin ettemme koskaan saavuta mielenrauhaa. Tunnelukkojemme vuoksi koemme syyllisyyttä virheistämme ja murehdimme menneitä. Niiden vuoksi koemme itsemme epäonnistuneiksi, huonoiksi, tyhmiksi, itsekkäiksi ja tunnemme häpeää ja arvottomuutta, vaikka siihen ei ole tarvetta.

Tunnelukkomme saavat meidät suhtautumaan elämään pessimistisesti, ne tuovat elämäämme huolia ja pelkoja, jotka eivät pohjaudu todelliseen vaaraan. Ne tekevät meidät mustasukkaisiksi, omistushaluisiksi tai epäluuloisiksi ihmissuhteissamme. Tunnelukot saavat meidät kontrolloimaan itseämme ja ympäristöämme, jottei mitään pahaa pääsisi tapahtumaan. Ne saavat meidät kätkemään todelliset tunteemme ja välttelemään ongelmista puhumista niin kotona puolison kuin töissä esimiehen kanssa. Niiden vuoksi väheksymme itseämme ja omia saavutuksiamme ja vertaamme itseämme jatkuvasti toisiin. Tunnelukot saavat meidät kohtelemaan toisia ihmisiä huonosti, jolloin suhtaudumme heihin vaativasti ja kriittisesti, syyllistämme, manipuloimme tai väheksymme heitä. Tunnelukkojemme vuoksi ajaudumme riippuvuuksiin ja kärsimme haitallisten elämäntapojen seurauksista.

Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, meissä virittyy lapsuutemme tunteita, ja lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsuudessa opittujen selviytymismallien mukaisesti. Tunteemme eivät ole varsinainen ongelma, vaan se, miten ne pakottavat meidät toimimaan lapsuuden keinoin. Tunnelukot saavat meidät lapsenkaltaisesti välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään kohtaamissamme tilanteissa. Nämä keinot ovat aikuisiällä haitallisia ja toimivat itseämme vastaan.

Tämä kaikki tapahtuu erityisesti silloin, kun emme tiedosta tunteitamme ja yritämme vain selvitä niistä. Emme vapaudu tunnelukoistamme taistelemalla tunteita vastaan tai niitä pakenemalla, vaan tietoisesti tunteemme kohtaamalla. Tämä kirja auttaa sinua matkalla kohtaamaan tunteesi ja menneisyytesi ja löytämään todellisen itsesi. Voimme vapautua tunnelukoistamme vain kun opimme tiedostamaan niitä ja niihin liittyviä tunteita.

TUNNELUKOT VAATIVAT TYÖTÄ

Tunnelukkojen avautuminen ei tapahdu itsestään. Sellaista ihmettä ei yksinkertaisesti tapahdu, vaikka sitä kuinka toivoisitkin. Se vaatii työtä, jonka voit aloittaa juuri nyt. Voit itse tehdä asioita oman onnellisuutesi eteen. Se kuitenkin vaatii määrätietoista asennoitumista asioiden selvittämiseen ja työstämiseen. Tunnelukkojen työstäminen on meille kaikille elinikäinen matka. Se voi tuntua pitkältä ja vaikealta, ja se myös on sitä. Tarkoituksena ei ole tarjota helppoja ratkaisuja, koska ne eivät yksinkertaisesti toimi. Luettuasi tämän kirjan tiedät, mitä sinun tulee tehdä vapautuaksesi tunnelukoistasi. Työ jää sinun tehtäväksesi, sillä sitä ei kukaan voi tehdä puolestasi.

Tämä kirja ei sovi heikkohermoisille. Tunnelukkojen vuoksi tätä kirjaa ei ole joka hetki hauska eikä helppo lukea. Lukeminen voi tuntua ahdistavalta, se voi herättää surua ja suuttumusta. Välillä lukeminen voi myös olla helpottavaa, vapauttavaa, lohduttavaa, innostavaa ja toivoa antavaa. Tieto lisää tuskaa, mutta se voi myös vapauttaa.

Tärkeä osa tunnelukkotyöskentelyä on lapsuuden tunteiden kohtaaminen. Se vaatii tutkimusmatkan lapsuuteen, tutkimaan lapsuuden kokemuksia, kasvuolosuhteitamme, omien vanhempiemme toimintatapoja ja niiden vaikutusta siihen, mitä olemme tänä päivänä. Muuten emme voi todella ymmärtää sitä, että meissä todellakin nykypäivänä virittyy lapsuudesta tuttuja tunteita, jotka ohjaavat meitä toimimaan lapsena opittujen selviytymiskeinojen tavoin.

Emme voi muuttaa lapsuuttamme mutta voimme muuttaa sen vaikutusta meihin tässä hetkessä. Saatat ajatella, että menneisyydellä ei ole mitään tekemistä nykyisyyden kanssa, että sitä on turha lähteä penkomaan eikä siitä ole ainakaan sinulle mitään hyötyä. Mahtaako todella olla näin vai haluatko vain uskotella niin itsellesi?

KASVA, ÄLÄ KORJAA

Toiminnan muuttaminen ei ole tunnelukkotyöskentelyn lähtökohta. Kirjan tarkoitus ei opettaa sinua toimimaan uudella tavalla, vaan ennen kaikkea ymmärtämään ja hyväksymään tunteitasi ja tarpeitasi. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta oikeasti se on vaikeaa. Älä siis lähde heti muuttamaan mitään ulkoisessa käyttäytymisessäsi. Sinun ei tarvitse korjata mitään itsessäsi (tunnelukkosi voivat väittää toisin). Älä kiirehdi lopettamaan alkoholin käyttöä, tupakointia, ylensyöntiä tai muuta haitallista toimintatapaasi, ennen kuin todella ymmärrät mihin niitä tarvitset. Ennen kuin tiedostat tunnelukkosi, tunteesi ja todelliset tarpeesi, toiminnan muuttaminen todennäköisesti vain pahentaa tilannetta.

Jos lähdet nyt tekemään muutosta elämääsi vaatimalla itseltäsi uudenlaista toimintaa, et loppujen lopuksi tule onnistumaan vaikka jonkin aikaa jaksaisitkin pinnistellä. Kun tunnelukkosi alkavat avautua, kun ymmärrät ja hyväksyt itseäsi enemmän, alat luonnostaan käyttäytyä itsellesi edullisemmilla toimintatavoilla ja alat näiden uusien toimintatapojen kautta saamaan tarpeillesi tyydytystä. Olet motivoitunut sisäisesti muutokseen sen sijaan, että vaatisit sitä itseltäsi. Muutos on kasvamista, ei korjaamista.

Tunnelukkojen avaaminen kannattaa aina. Kun tunnelukkosi avautuvat, tiedostat enemmän tunteitasi ja niiden taustalla olevia tarpeita. Et enää välttele tarpeitasi ja tunteitasi, et enää väheksy niitä etkä myöskään korosta niitä liikaa toisten kustannuksella.

Tunnelukkomme eivät koskaan täysin katoa. Työskentelyn myötä ne heikkenevät, ne aktivoituvat harvemmin ja epätodennäköisemmin sekä niiden tuottamat tunnereaktiot ovat laimeampia ja lyhytkestoisempia. Jos et työskentele tunnelukkojesi avaamiseksi, ajan myötä ne vain vahvistuvat ja luisut yhä kauemmas todellisesta onnesta.

Kun tunnelukkosi avautuvat, olet enemmän läsnä tässä hetkessä itsellesi, lapsillesi ja läheisillesi. Tiedät mitä haluat elämältäsi ja tiedät millaista elämää haluat elää saadaksesi tarvitsemasi. Kykenet näkemään itsesi, toiset ja tulevaisuuden positiivisemmassa valossa. Uskallat tehdä elämässäsi päätöksiä, jotka ohjaavat sinua aina parempaan suuntaan. Teet asioita, joita et uskonut mahdollisiksi. Parannat itse elämäsi laatua ja laajennat elämänkokemuksesi piiriä. Annat itsellesi luvan tuntea, ahdistuksesi helpottaa ja voit kokea todella olevasi elossa. Tarpeesi alkavat tyydyttyä ja voit kokea todellista elämäniloa. Ymmärrät, että sinulla on todellinen mahdollisuus saada syvimmille tarpeillesi tyydytystä.

MATKA LAPSUUDESTA VASTUULLISEEN AIKUISUUTEEN

Kirjassa esitellään 18 tunnelukkoa, tunne-elämämme mallia, jotka ohjaavat meitä itsellemme haitalliseen toimintaan ja estävät saamasta tarvitsemaamme. Ensimmäisessä osiossa haetaan vastausta kysymykseen: mikä tunnelukko on? Miten tunnelukkomme saavat meidät reagoimaan automaattisesti, miten teemme valikoivia havaintoja ympäristöstämme emmekä näe asioita sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat. Tutkimme sitä, miten tunnelukot estävät tarpeidemme tyydyttymisen ja mitä tunteemme oikeastaan meille kertovat. Erilaisten esimerkkien avulla pääset tutkimaan tunnelukkojesi vaikutusta omassa elämässäsi.

Seuraavassa osiossa voit testata tunnelukkosi, kun tarkastelet tunnelukkoihin liittyvien toteamusten paikkaansa pitävyyttä omalla kohdallasi. Sinun kannattaa todella tehdä tämä testi, ennen kuin etenet kirjassa pitemmälle. Voit hypätä testiin vaikka heti, jos olet utelias. Tunnelukkojen tunnistaminen on ensimmäinen ja välttämätön vaihe niiden avaamisessa.

Kolmannessa osassa tutkitaan sitä, miten tunnelukot ohjaavat elämäämme. Tunnelukot ovat kuin itseään toteuttavia ennustuksia – miksi hylkäämisen tunnelukko johtaa hylätyksi tulemiseen? Tunnelukkojen vuoksi toistamme samanlaisia kaavoja parisuhteissamme, valitsemme tietynlaisia kumppaneita ja sabotoimme itse toiminnallamme mahdollisuutemme onnelliseen parisuhteeseen. Tunnelukkojen vaikutuksesta pysyttelemme elämässämme mukavuusvyöhykkeellämme emmekä uskalla laajentaa elämänpiiriämme.

Seuraavaksi sukellamme lapsuutemme maisemiin, teemme matkan tunnelukkojen syntyperään. Käymme läpi sitä, mitkä ovat lasten emotionaalisia tarpeita ja miten näiden tarpeiden tyydyttämättä jääminen johtaa tunnelukkojen syntymiseen. Tunnelukot syntyivät selviytymiskeinoksemme, kun emme saaneet tarvitsemaamme rakkautta, huomiota, huolenpitoa, ohjausta, turvallisuutta, yhteenkuuluvuutta, ...