kansi.jpg

Copyright © 2012 Talentum Media Oy

Kirjoittajat: Ossi Jääskeläinen, Niko Jakobsson

Kansi: Mikko Piiroinen, Talentum Media Oy

ISBN: 978-952-14-1844-0 (sähkökirja)

Hyvä lukija,

oksanen.jpg

Valistuneiden ostopäätösten mahdollistaminen on MikroPC:lle kunnia-asia. Olemmekin auttaneet lukijoita tekemään fiksuja tekniikkahankintoja kohta 30 vuotta.

Kunniaan kuuluu se, että jaamme tätä tietoa kaikissa niissä kanavissa ja muodoissa, joita lukijamme haluavat. Nyt on e-kirjojen vuoro. Näissä digioppaissa pääsemme myös koostamaan ajankohtaisia vinkkejä ja neuvoja laajempiin kokonaisuuksiin.

Tämä julkaisu auttaa sinua löytämään juuri itsellesi sopivan kannettavan tietokoneen. Vai sopisiko käyttöprofiiliisi sittenkin paremmin tabletti?

Kannattaa tehdä kotiläksyt kanssamme ennen päätöstä. Väärä valinta syö miestä ja naista – varsinkin digilaitteissa.

Antti Oksanen, päätoimittaja

1. Miten valita kannettava tietokone?

ostajan-opas.jpg

Varaudu kannettavan hankintaan kartoittamalla omat tarpeesi ja ottamalla selvää markkinatarjonnasta. Varo huippuhalpoja ”luksuskannettavia”.

Kannettavan tietokoneen hankinta kannattaa aloittaa tarvekartoituksella: tarvitsenko pöytäkoneen korvaajan, mukana kulkevan matkakumppanin, surffailukoneen vai olohuoneen viihdekeskuksen? Mitkä ovat koneen tärkeimmät ominaisuudet itselleni ja missä järjestyksessä?

Mainoksissa korostetaan uusinta tekniikkaa ja helposti vertailtavia arvoja. Kuluttaja voi hairahtua turhan kalliiseen malliin tai vertailemaan kiintolevyn ja näytön kokoa, vaikka ne eivät olisikaan hänelle olennaisimpia valintaperusteita.

Jos haluat ison näytön, mieti, onko kannettava ylipäänsä oikea valinta. Suurinäyttöiset läppärit ovat usein painavia ja virtasyöppöjä. Jos kannettavaa on hankala kantaa ja akku kestää vain paria tuntia, herää kysymys, onko siinä mitään etuja pöytäkoneeseen verrattuna.

Kannattaa myös aina suhtautua varauksellisesti koneisiin, joita myyjä tyrkyttää, sillä niissä saattaa vain olla kaupan parhaat katteet.

Mainoksissa hehkutettujen ominaisuuksien sijaan valinnassa kannattaa yleensä painottaa koneen kokoa ja painoa, akun kestoa, näppäimistön ja hiiren käytettävyyttä sekä rungon materiaaleja.

Hinta ja laatu

Säästämisen ja lisäpanostusten kohteet kannattaa valita huolella. Esimerkiksi äänetön ja nopea ssd-levy parantaa koneen käytettävyyttä perinteiseen kiintolevyyn verrattuna selvästi. Ssd-levyyn investoiminen hyödyttää useimpia, mutta ei kannata maksaa 1000 euroa lisää levyn koon tuplaamisesta 128 gigatavusta 256 gigatavuun – elleivät sitten koneen muut hyödylliset ominaisuudet kasva samassa suhteessa.

Laitteiston kokoonpanoa kannattaa painottaa enemmän kuin merkkiä. Merkki voi vaikuttaa takuuaikaan ja tekniseen tukeen, joskin yhä useammin tuki tarjotaan suoraan liikkeestä tai liikkeen sopimuskumppanilta kaikille merkeille. Yksittäiseen huonoon kokemukseen ei pidä takertua, sillä koneet rakennetaan pitkälti samoista komponenteista.

PC World -lehden viime vuonna tekemässä kyselyssä Apple, Asus ja Toshiba saivat kannettavien luotettavuutta selvittäneissä kysymyksissä eniten hyviä arvioita. Selkeästi eniten huonoja kokemuksia 80 000 vastaajalla oli olut HP:n ja Dellin kuluttajille suunnatuista laitteista.

Tässä oppaassa käydään läpi kannettavan keskeiset osat ja valintakriteerit niiden perusteella.

2. Näin valitset sopivan kannettavan

Kokoluokka

Kannatko konetta mukana vai korvaatko sillä pöytäkoneen? Pitäisikö koneen mahtua olkalaukkuun (alle 14-tuumainen)?

vertailua.jpg

Jos haluat mukana kuljetettavan koneen, yli 15 tuuman näytöllä varustettua laitetta ei kannata hankkia. Myös virtalähteen koko ja paino on syytä tarkistaa. Ei ole järkevää ostaa alle kahden kilon konetta, jos muuntaja painaa lähes kilon!

Liian pienellä ruudulla ahertaminen vääristää työskentelyasentoa, joten tuntikausia päivässä läppäriä käyttävän kannattaa harkita minikannettavan sijaan esimerkiksi ultrakevyttä 13 tuuman näytöllä varustettua konetta, vaikka ne maksavatkin enemmän.

Yksikin toistuvasti mukana kannettu lisäkilo rasittaa, joten isompaa konetta valitessa kannattaa pohtia, olisiko helpommin päivitettävä pöytäkone parempi valinta. Varsinkin, jos aiot hankkia erillisen hiiren ja näppäimistön. Pöytäkoneella työskennellessä asento pysyy yleensä parempana, koska näyttöä voi säätää monipuolisemmin.

Huomioi myös lisälaitteiden tarve: pienessä koneessa on yleensä vähän liittimiä, joten liitettävien lisälaitteiden määrä on rajallinen ilman porttitoistimia. Toisaalta pienikin kone muuttuu isoksi, jos tarvitaan paljon lisälaitteita (ulkoinen dvd-/blu-ray-asema, täyskokoinen näppäimistö ja niin edelleen).

Koneen koko vaikuttaa myös akun kestoon. Suuremmassa koneessa akun kesto on yleensä lyhyt virtasyöpön näytön vuoksi. Yli 17 tuuman koneissa akku riittää tyypillisesti hädin tuskin parin tunnin työskentelyyn, etenkin jos kysymyksessä on hintahaarukan edullisemmasta päästä oleva laite, jonka muutkaan komponentit eivät ole virtapihejä.

Jos kyseessä on puhtaasti verkkovirralla toimiva pöytäkoneen korvaaja, voit satsata näytön kokoon. Isonäyttöisessä koneessa on yleensä myös numerojen syöttämistä helpottava erillinen numeronäppäimistö, joten erillistä näppäimistöä ei tarvita. Isommassa koneessa on myös enemmän vääntöä: väljemmät tilat mahdollistavat paremman jäähdytyksen lämpöä tuottaville tehokomponenteille.

Isoja tehoja tai näyttöä tarvitsevan kannattaa aina harkita pöytäkonettakin, koska sylikoneen hinnalla saa vähintään vastaavantehoisen ja helpommin päivitettävän pöytämallin isolla näytöllä.

Suoritin

Kannettavien suorittimet ovat mobiilimalleja, joiden suorituskyky on kellotaajuudesta huolimatta alhaisempi kuin pöytäkoneilla. Jos kaipaat puhtaasti tehoa, pöytäkone on parempi valinta.

Intelin suorittimet jaetaan kolmeen luokkaan: Core i3, i5 ja i7. Nopein näistä on i7. Numeron suuruus kertoo teholuokan, mutta sen ei pidä antaa hämätä. Myös mallinumerolla on merkitystä, sillä tarjolla on kaksi- ja neliytimisiä sekä hitaampia energiapihejä malleja: esimerkiksi Core i3 2330M on suorituskykyisempi kuin Core i7:n erittäin vähävirtainen culv-malli (consumer ultra-low voltage) 2617M.

AMD on jakanut uusimmat suorittimensa A-, E- ja C-sarjoihin. A-sarjan suorittimet ovat vikkelimpiä, C- ja E-sarjan suorittimet on tarkoitettu lähinnä pienemmille koneille. Vuonna 2010 esitellyt Phenom II -sarjan suorittimet ovat AMD:n malliston tehokkaimpia. AMD:nkin suorittimista osa on kaksi- ja osa neliytimisiä. Pelkkiä kellotaajuuksia vertailemalla ei saa totuutta suorittimen tehosta.

Esimerkiksi 700 euron koneissa suosittu i5-2510M on 20 prosenttia nopeampi kuin vastaavan hintaluokan koneessa oleva AMD A8-3510M, kalliimmissa luokissa AMD:tä ei juurikaan näy. AMD:n etuna C- ja E-sarjassa on yhdysrakenteisten Radeon-näytönohjainten hyvä suorituskyky.

Suorittimien tehoeroista on kattava lista Notebookcheck.comin sivuilla: mpc.fi/22.

Suoritinta valittaessa tulee huomioida myös energiankulutus. Energiatehokkaimpia ovat etenkin miniläppäreissä käytetyt Intelin Atom-suorittimet ja AMD:n E-sarjalaiset, kun taas huipputehokas Core i7 vie eniten virtaa, joskin Intelin i-sarjan suorittimistakin on nykyään myös pihit culv-mallit.

Vaikka kannettavien suorittimet osaavat nykyään säädellä tehoaan tarpeen mukaan, kannattaa tehokkaimpien mallien virrankulutus huomioida, jos mielii pitkää akunkestoa. Ultrakevyissä kannettavissa käytetäänkin Intelin suorittimista usein Core i7:n sijaan i3- ja i5-malleja. Energiapiheistä malleista saadaan virtaa jopa työpäiväksi, mutta suurilla näytöillä varustetut markettimikrot ja tehokoneet saattavat hiipua tunnissa tai parissa.

Valmistajan ilmoittama akun kesto on tosin usein yliarvioitu: siihen päästään esimerkiksi kytkemällä langattomat yhteydet pois käytöstä, säätämällä näytön kirkkaus minimiin ja kuormittamalla laitetta minimaalisesti.

Muisti

Muistien hintojen laahatessa valmistajat ovat ryhtyneet työntämään sitä koneisiin suuriakin määriä. Kolmella gigatavulla pärjää kuitenkin erittäin hyvin, eikä yli neljästä gigasta ole käytännössä mitään hyötyä, koska kannettavan suorituskyvyn muut rajoitteet tulevat vastaan.

Markkinoilla olevat kannettavat käyttävät pääsääntöisesti ddr3-muistia, jota on saatavilla eri kellotaajuuksilla. Taajuuksilla (tavanomaisesti 1066–1600 MHz) on merkitystä, jos havittelet ääritehoja. Miniläppäriä ostaessa kannattaa kiinnittää hieman huomioita myös muistityyppiin: osassa markkinoilla olevista Atom N570 -kannettavissa on ddr2-muistia, joka on hitaampaa kuin uudemman sukupolven ddr3-muisti.

Jos käytössä on 32-bittinen käyttöjärjestelmä, kolmea gigatavua enempää muistia ei tarvita, koska järjestelmä ei pysty käyttämään enempää.

Mahdollista muistilaajennusta varten on tärkeä selvittää, onko koneessa vapaita muistipaikkoja. Muistitikulta toimivalla CPU-Z-nimisellä sovelluksella voit selvittää muistityypin, muistipaikkojen määrän ja vapaat muistipaikat, jos et halua aukoa konetta.

Kiintolevy

Kannettavien yleisin tallennusväline on edelleen perinteinen kiintolevy. Tällä hetkellä tavallisin tallennuskapasiteetti on 500 gigatavun suuruusluokassa, mikä riittää hyvin monenlaiseen käyttöön.

Tallennuskapasiteetin lisäksi on syytä huomioida levyn pyörintänopeus. Kannettavien levyt pyörivät tavallisesti 5400 kierrosta minuutissa, mutta saatavilla on myös 4200 ja 7200 kierroksen minuuttivauhdilla pyöriviä. Suuremmat kierrosluvut nopeuttavat järjestelmää, mutta haittana on kovempi ääni ja suurempi vaurioitumismahdollisuus konetta liikuteltaessa (vaikka koneissa onkin tunnistimia liikkeen havaitsemiseksi).

Jos tarvitset lisävauhtia, harkitse mallia, jossa on ssd-levy. Ssd-levyjen kapasiteetit ovat tavanomaisesti 64–128 gigatavua, mikä on huomattavasti vähemmän k...