SUOMEN 100

Lähiruokakohteet

LAURA ERTIMO

K A R T T A K E S K U S

© Laura Ertimo ja Karttakeskus Oy 2011



Kansi Kirjavelho / Markus Hotakainen



Valokuvat

Eeva-Kaisa Ahlamo

Markus Hotakainen

Erkki Huhtala

Aake Huurresalo

Tomi Kallio/Potretti Oy

Annukka Miettinen

Sinikka Ojala

Jouni Ranta

Markus Soini

Mikko Suominen

Veijo Tervonen

Muut kuvat lähiruokayrittäjien



Kartat © Karttakeskus Oy 2011

Kaupunkikarttojen pellot, vedet ja rakennukset © Maanmittauslaitos lupanro 828/MML/11



ISBN 978-952-266-060-2

E-kirjan toteutus Elisa Kirja, 2012

Suomen maakunnat

Suomen 100 Lähiruokakohteet on jaettu maakuntien tai maakuntayhdistelmien mukaisiin alueisiin. Jokaisen alueen aloittaa aukeama, josta löydät kohteet yleiskartalta. Kohde-esittelyjen yhteydessä ovat yhteystiedot ja tarkka kartta. Osoitteen avulla myös autonavigaattori ohjaa perille. Ennen vierailua on syytä tarkistaa kohteen aukioloajat joko verkkosivuilta tai puhelimitse. Monien kohteiden aukioloajat vaihtelevat suuresti, joten niitä ei ole otettu mukaan kirjan yhteystietoihin. Sen sijaan kohteet on jaettu ympäri vuoden palveleviin, kesäkohteisiin ja kausikohteisiin, joilla on vuosittain pitkähkö tauko toiminnassa (useimmiten tauko osuu kevättalveen, jolloin valmistaudutaan kesäsesonkiin). Kohteet on pyritty järjestämään sijainnin mukaan, jotta ne olisi helppo löytää yleiskartalta.

kuva1.png

NO   MAAKUNTA

   1    Uusimaa

   2    Varsinais-Suomi

   3    Ahvenanmaa

   4    Kanta-Häme

   5    Päijät-Häme

   6    Kymenlaakso ja Etelä-Karjala

   7    Satakunta

   8    Pirkanmaa

   9    Keski-Suomi

10    Etelä-Savo

11    Pohjois-Savo

12    Pohjois-Karjala

13    Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa

14    Kainuu

15    Pohjois-Pohjanmaa

16    Lappi

Lukijalle, matkailijalle, nautiskelijalle

Lähiruoka on sanana monen huulilla. Yksi haluaisi lyhyempiä ruokakuljetuksia, toinen parempia oloja tuotantoeläimille. Maaseudulle toivotaan eloisuutta niin ihmisten toimeentulon kuin maisemienkin puolesta. Keskeinen peruste lähiruoalle on raaka-aineiden alkuperän tunnistettavuus; tuottajat antavat kasvot ja persoonan tuotteilleen ja takaavat laadun henkilökohtaisesti. Yhä useampi kovan luokan keittiömestari luottaa pienten sopimustuottajien raaka-aineisiin. Tämän kirjan lähiruoka-ajatuksen keskiössä on maantieteilijän suosikkitermi monimuotoisuus.

Kirja lähiruokakohteista sai alkunsa pohdinnasta: voisiko Suomessa ruokamatkailla? Ulkomaanmatkoilla ruokakulttuuriin tutustuminen on itsestään selvä osa seikkailua. Ruokaperinteeseensä raivokkaan omanarvontuntoisesti suhtautuvissa Italiassa ja Ranskassa jokainen pikkukaupunki liputtaa erikoisuuksiensa puolesta. Gastronominen ylpeys on myös valjastettu matkailun tarpeisiin.

Kysyimme elintarvikealan pienyrittäjyyttä valtakunnallisesti kehittävältä Ruoka-Suomi -teemaryhmältä sekä lähiruuan ja pientuotannon edistämiseen keskittyneeltä Aitoja makuja -verkostolta, löytyykö eri puolilta Suomea sata satunnaiselle matkailijalle sopivaa, omaperäistä kohdetta. Vastauksen löydät tämän kirjan sivuilta.

Tein kohdevalinnan kiinteässä yhteistyössä Aitoja makuja -verkoston aluetoimijoiden kanssa. Koordinaattorit toimivat oman alueensa asiantuntijoina ja kokosivat tarjolle maakuntansa parhaat vaihtoehdot, joista karsimalla sain aikaan sadan persoonallisen yrityksen listan. Tavoitteena on esitellä mahdollisimman monipuolinen joukko erilaisia pientuottajia, paikallisia tuotteita yhteen kokoavia suoramyymälöitä ja lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin intohimoisesti suhtautuvia ravintoloita. Keskeisenä kriteerinä on ollut poikkeamismahdollisuus, onhan kyseessä matkailuopas.

Kohdekuvaukset syntyivät yhdessä yrittäjien ja aluetoimijoiden kanssa. Kuvaukset perustuvat yrittäjien antamiin tietoihin, joiden oikeellisuudesta he vastaavat. Kannattaa myös muistaa, että pienyrittäjien toiminnassa voi tapahtua muutoksia lyhyessäkin ajassa. Vierailua suunnitellessaan on syytä selvittää aukioloajat ja huomioida, että monet kohteet ovat yrittäjien kotitiloilla.

Näennäisestä yhdenmukaisuudestaan huolimatta Suomessa on mahtavaa potentiaalia ja virkeää, joskin pienimuotoista ruokakulttuuritoimintaa. Lähiruoka-ajattelussa pienimuotoisuus on kuitenkin voimavara, jota moni massatuotantoon kyllästynyt arvostaa. Kiintoisia seikkailuita kotimaisiin ruokamaisemiin!



1.3.2011 kevääseen heräävässä Helsingissä



Laura Ertimo

WWW.RUOKASUOMI.FI

Ruokakori_Suomesta_019.tif

MAKUELÄMYKSIÄ RUOKA-SUOMESTA WWW.RUOKASUOMI.FI

Tervetuloa makumatkalle kotoisen ruoan alkulähteille, Suomen maakuntiin. Siellä ahertavat pienyrittäjät tarjoavat sinulle hyvää ja konstailematonta lähiruokaa. Heidän ansiostaan myös paikalliset ruokaperinteet elävät.

Nykypäivän kuluttaja on kiinnostunut ruoasta nautinnon ja hyvänolon tuojana. Myös ruoan alkuperä sekä ruoan tuotannon eettisyys kiinnostavat. Maakuntiemme lukuisat pienyrittäjät ovat ottaneet sydämenasiakseen vastata kuluttajien odotuksiin. He tuntevat tarjoamiensa tuotteiden reitin pellolta hyllyilleen asti.

Suomessa on liki 3 000 elintarvikealan yritystä. Näistä valtaosa on pieniä. Monissa yrityksissä uurastaa vain muutama henkilö. Menestyvien pienyritystemme voimavaroja ovat lähellä tuotetut, tuoreet ja puhtaat raaka-aineet, oman alueen ruokakulttuurista ammennettu omaleimaisuus, konstailemattomat aidot maut sekä tekemisen meininki.

Kolmasosa elintarvikeyrityksistämme toimii leipomoalalla. Makumatkaajan kannattaa tutustua Suomen maakuntien lukuisiin leipäkulttuureihin. Ruisleivälläkin on monet kasvot. Entä tunnetko rieskan, kakon, lepuskan, kukon, rönttösen, rievän ja mustaleivän?

Toiseksi eniten maassamme on vihannesten, marjojen ja hedelmien jalostukseen erikoituneita yrityksiä. Sitten seuraavat teurastus- ja lihanjalostusyritykset vanavedessään kalanjalostajat. Suomi on lähiruoan tuottajan aarreaitta.

Pohjolan puhtaassa luonnossa kasvaa juurevia raaka-aineita. Kesäkautemme runsas valo vielä rikastaa kasvien aromeja. Tästä hyötyy myös laiduntava karja. Järvikalat puolestaan tarjoavat ylellisiä makuelämyksiä. Nämä asiat on ilahduttavasti oivallettu monissa pienjalostamoissa ja lähiruokaa tarjoavissa ravintoloissa.





Ruoka-Suomi -teemaryhmä

logo4.png

AITOJAMAKUJA.FI

P1010023.tif

LÖYDÄ ELINTARVIKEYRITYS AITOJAMAKUJA.FI

Haluatko kokea uusia makuelämyksiä tai löytää uusia, erilaisia tuotteita? Entäpä poiketa matkalla myymälään, jossa voit tutustua paikallisiin tuotteisiin ja tehdä samalla ruokaostoksia? Hyvien makujen tekijät, paikalliset elintarvikeyritykset, löytyvät helposti yhdestä osoitteesta aitojamakuja.fi.

Aitojamakuja.fi -sivustolla esittäytyvät pienet ja keskisuuret elintarvikeyritykset ympäri Suomen. Hakupalvelusta yritysten tietoja voi hakea



  yhden tuoteryhmän alta, esim. leipomotuotteet

  tarkentamalla tuoteryhmää valitsemalla raaka-aine tai jalostusaste

  rajaamalla esim. marjoista ja hedelmistä puolukka ja valitsemalla mehu

  koko Suomesta tai yhden/useamman maakunnan alueelta

  rajaamalla haku vain luomutuotteita tuottaviin yrityksiin



Hakupalvelu auttaa ruuan ostajia ja ruuan tekijöitä löytämään toisensa. Varsinaisen tuotehaun lisäksi voi etsiä yrityksiä, joilla on esimerkiksi oma myymälä tai verkkokauppa. Myymälähän voi osua sopivasti lomareissun varrelle ja sieltä on mukava ostaa paikallisia erikoisuuksia.

Yrityshaun lisäksi sivustolla kerrotaan pientuotannosta, joka on alana hyvin monipuolinen. Eri maakuntien yritysesimerkit kuvastavat hyvin, miten yhteistyötä tehdään käytännössä esimerkiksi kaupan tai toisen yrittäjän kanssa. Sivuilla on myös keittokirja, johon on koottu ruokaohjelinkkejä.

Aitojamakuja.fi-sivustoa ylläpitää valtakunnallinen Aitoja makuja -hanke, joka edistää pienyrittäjyyden näkyvyyttä ja löydettävyyttä sekä lisää tietoisuutta elintarvikkeiden pientuotannosta. Aitoja makuja -hanke (20092011) toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

logo5.png

kuva2.png

Uusimaa

001    Ukkolan vuohitila

002    Maatilapuoti

003    Kiven Säästöpossu

004    Maatilatori Eat & Joy

005    Hakaniemen Kauppahalli

006    Lassilan tila

007    Kotipiiri

008    Anton & Anton

Uusimaa_mh.eps

UUSIMAA

001_PB290073_ukkolan_vuohitila.tif

001  Ukkolan vuohitila, RAASEPORI

logo1.png  Puusentie 71, 10300 Karjaa

logo2.png  044 - 992 1067

logo3.png  www.ukkolanvuohitila.com

Ympärivuotinen, tilamyymälä

1.Eps

kuva5km.png

Ensimmäiset vuohet saapuivat Ukkolan tilalle vuonna 2002. Tilan emännällä Marjo Lindhillä ei ollut aikomusta kaupalliseen toimintaan; vuohet tulivat lemmikeiksi ja maitoa tuottamaan. Toisin kuitenkin kävi, ja vajaassa kymmenessä vuodessa lauma on vakiintunut noin 70 yksilöön. Tila työllistää äidin tuotteiden valmistuksella ja tyttären vuohien hoidolla ja lypsämisellä. Isäntä hoitaa traktori- ja rakennushommat ansiotyön ohella.

Vuohitilan päivittäiseen rutiiniin kuuluu lypsy aamuin ja illoin. Maito käsitellään välittömästi lypsämisen jälkeen, eikä sitä säilötä tankeissa. Juustomassa ja muut tuotteet valmistetaan lypsypäivänä, joten parhaimmillaan asiakkaan ostama tuorejuusto on ollut kaksi tuntia aiemmin maitona utareessa. Koska tilan tuottaman maidon määrä on rajallinen, kannattaa tuotteiden saatavuus varmistaa hyvissä ajoin ennakkotilauksella.

Ukkolan valikoimaan kuuluvat vuohenmaito sekä maitojalosteet viilistä, jogurtista ja rahkasta juustoihin. Feta, mozzarella, leipäjuusto, salaattijuusto, halloum, levitteet ja tuorejuusto valmistetaan tilalla ja myydään suoraan tilamyymälästä. Grillattavaksi sopivaa halloumia ei tiettävästi valmisteta muualla Suomessa. Koska vuohenmaito poikkeaa koostumukseltaan lehmänmaidosta, monet maidon proteiinille allergiset voivat käyttää vuohenmaitotuotteita.

Ukkolan vuohitilan aukioloajat ovat verkkosivuilla. Vierailijoiden on hyvä muistaa, että eläinten kasvatus, hoito ja kaikki tuotanto tapahtuu yhden perheen voimin. Ennakkotilaukset ja aukioloaikojen noudattaminen helpottavat tilan arkea. Kesällä vuohet laiduntavat ulkona, ja asiakkaat voivat ihailla niitä vaikkapa puutarhassa nautitun kahvikupin ja vuohenmaitoon leivotun pullan kera.

UUSIMAA

002_kirkkonummen_Maatilapuoti_kukkapiha_AK.tif

002  Maatilapuoti, KIRKKONUMMI

logo1.png  Eestinkyläntie 316, 02480 Kirkkonummi

logo2.png  09 - 298 2075

logo3.png  www.maatilapuoti.com

Ympärivuotinen myymälä, leipomo, kahvio

2.Eps

kuva5km.png

Kirkkonummen Maatilapuoti, joka avattiin heinäkuussa 1993, toimii maatilan yhteydessä. Fräsarsin tila on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1665.

Tilan historiaan nivoutuu myös Porkkalan vuokra-aika toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Fräsarsin päärakennus toimi panssaridivisioonan esikuntana. Puodissa työskentelee perheenjäsenten lisäksi 23 ulkopuolista työntekijää sesongista riippuen.

Maatilapuodissa on 90-luvun alkupuolelta myyty oman tilan jauhoja ja leipää, sekä itse viljeltyä perunaa ja vihanneksia. Lähiruoasta on ryhdytty puhumaan vasta paljon myöhemmin, mutta Maatilapuodissa on alusta alkaen ollut tarjolla pääkaupunkiseutulaisille varmasti lähellä tuotettuja raaka-aineita. Tilaleipomon tuotteista voi nauttia paikan päällä kahvikupin kera.

Maatilapuodin tärkeimmät tuotteet ovat tilaleipomossa omasta viljasta leivotut leivät ja leivonnaiset, jauhot ja ryynit, kesällä vastanostetut perunat ja sesonkivihannekset.

Omien tuotteiden lisäksi tarjolla on laaja valikoima pientuottajien elintarvikkeita kuten hilloja, hunajaa, mehuja, makkaraa ja juustoja. Kaikki tuotteet eivät ole kirkkonummelaisia, mutta kotimaisia joka tapauksessa. Fräsarsin tilan tuotteita saa ainoastaan Maatilapuodista.

UUSIMAA

003_kiven_sstpossuIMG_3665.tif

003  Kiven Säästöpossu, KARKKILA

logo1.png  Uusitilantie 65, 03600 Karkkila

logo2.png  09 - 225 6819

logo3.png  www.luomupossu.fi

Ympärivuotinen, tilamyymälä

HUOM! Tuotteet vain ennakkotilauksesta!

3.Eps

kuva5km.png

Kiven Säästöpossu on luomusikatilan oma pienteurastamo. Toiminnan aloittivat nykyisen emännän Reetta Kiven vanhemmat 1990-luvulla. Maatila teurastamoineen siirtyi nuorelle polvelle vuonna 2005 ja uusi luomusikala ulkotarhoineen valmistui vuonna 2007.

Kiven tilalla sikojen elämä poikkeaa suursikaloiden lajitovereista. Eläimet syövät tilalla luomuviljeltyjä rehuja ja ulkoilevat kesällä vapaasti tarhoissa. Tuotettu liha on tuoretta, eikä siinä maistu soija tai kalajauhot. Tilalla on oma teurastamo, joten siat eivät joudu pitkiin teuraskuljetuksiin.

Lihan ostaja saa yksilöllistä palvelua: lihan leikkuusta ja pakkaamisesta sovitaan tilauskohtaisesti. Eri tavoin paloittelemalla ruhosta saadaan kesäistä grillattavaa, monipuolisesti eri ruhonosia, paistia tai jauhelihaa. Teurastukset tehdään tilauksesta, ja myyntierinä on joko 20 kilon possukassi tai noin 40-kiloinen possunpuolikas. Tarkoituksena on, että asiakkaat pakastavat lihat itse. Säästöpossussa on myös kinkkuhotellipalvelu niille, joilla pieneen pakastimeen eivät kaikki lihaostokset mahdu kerralla.

Kohde on poikkeus Lähiruokakohteet-kirjassa, sillä Kiven Säästöpossusta tuotteet on tilattava ja tilavierailusta sovittava etukäteen. On hyvä muistaa, että tila on myös perheen koti.

UUSIMAA

004_kananmunat.tif

004  Eat&Joy Maatilatori, HELSINKI

logo1.png  Lasipalatsi, Mannerheimintie 2224, 00100 Helsinki

logo2.png  045 - 2505 333

logo3.png  www.viisitahtea.fi/eat-and-joy

Ympärivuotinen, myymälä

4.Eps

kuva500m.png

Eat&Joy Maatilatori on pääkaupungin keskeisimmällä liikepaikalla Lasipalatsissa. Maatilatori sai alkunsa ravintolakeittiöiden tarpeisiin sopivia pientuottajia etsineestä Suomen Paras -kilpailusta ja kansainvälisille ruokakirjoittajille suunnatusta Eat&Joy-tapahtumasta. Suomalaisten raaka-aineiden ja makujen hyvä vastaanotto sekä pientuottajien omistautuminen parhaan mahdollisen maun varmistamiseksi vakuuttivat perustajajäsenet.

Eat&Joy Maatilatori pyrkii tarjoamaan vaihtoehdon automarketeille ja tuomaan kuluttajien saataville lähellä tuotettuja raaka-aineita sekä alueellisia erikoisuuksia. Alkuperään kiinnitetään erityistä huomiota: henkilökunta osaa kertoa kaikista tuotteista taustatarinat.

Tarjolla on tuoreita, kuivattuja, savustettuja, säilöttyjä, pakastettuja ja vakuumiin pakattuja ruokatuotteita noin 250 eri tuottajalta: kyyttö-metsälehmän, suomenlampaan, poron, viljapossun ja rotupuhtaan villisian lihaa, kukonpoikia, Inarin ja Saimaan kaloja, mätejä ja savustettuja erikoisuuksia, luomu- ja villivihanneksia ja -yrttejä, alkuperäisjuureslajikkeita, lajihunajia, sieniä, pien-juustoloiden erikoisjuustoja, raakamaitoa, kirnuluomuvoita, jogurtteja, pienpanimoiden tuotteita, luomunäkkileipiä, -jauhoja, -myslejä ja -munia sekä mm. luomujäätelöä, -makeisia ja artesaanisuklaita. Juureen leivotut luomutäysvilja- ja ruisleivät ovat nousseet ykköstuotteiksi.

Perustajajäsenten Aki Arjolan, Jari Etelälahden ja Eeropekka Rislakin lisäksi yrityksessä ovat osakkaina muotoilija Harri Koskinen, keittiömestari Markus Maulavirta ja muotoilija Stefan Mahlber. Alkuvuodesta 2011 avattiin Helsinki-Vantaan lentokentälle kaksi myymälää, joista pohjoiset maut levittäytyvät Suomen rajojen ulkopuolelle.

UUSIMAA

hakis_2.tif

005  Hakaniemen Kauppahalli, HELSINKI

logo1.png  Hakaniemen tori, 00530 Helsinki

logo3.png  www.hakaniemenkauppahalli.fi

Ympärivuotinen, kauppahalli

5.Eps

kuva500m.png

Venäjän vallan aikaan vuonna 1914 perustettu Hakaniemen Kauppahalli on helsinkiläinen instituutio, josta monen stadilaisen isovanhemmillakin on hyviä ruokamuistoja. Hallia kehuttiin valmistuessaan Euroopan suurimmaksi ja moderneimmaksi.

Hakaniemen Kauppahallissa toimii 38 elintarvikemyyjää, joista muutamat kuten Siirtomaatavaraliike Parhiala ja leikkelepuoti Neumat ovat olleet mukana koko hallin historian. Monet muut yrittäjät ovat toimineet hallissa vähintään 1970-luvulta. Hallin yläkerta on varattu erikoisliikkeille.

Kauppahallin keskeisen tarjonnan muodostavat pakkaamattomat tuoretuotteet. Kalatiskeiltä löytyvät kokonaiset ja käsitellyt kalat, äyriäiset ja mädit, jotka käyvät myös sushin valmistukseen.

Lihakauppiaiden valikoimat kattavat eri lajien peruslihojen lisäksi myös epätavallisemmat ruhonosat ja sisäelimet, ja kaikkien tuotteiden käsittelyyn ja valmistukseen saa asiantuntevat neuvot.

Monet hankkiutuvat halliin leikkeletarjonnan vuoksi: kinkut ja makkarat viipaloidaan odottaessa eivätkä siivut vety vakuumipakkauksissa.

Leiville ja leivonnaisille on varattu oma osio, josta löytyy vaikuttava valikoima paikallisia leipomotuotteita. Lähellä tuotetut ja luomuvihannekset löytyvät sekä hallista että toriaikaan ulkoa.

Hallissa toimii myös lounasruokapalveluita tarjoavia yrittäjiä ja muutama kahvila.

UUSIMAA

006_LassilanTila_Kanat.tif

006  Lassilan tila, TUUSULA

logo1.png  Paijalantie 341, 04300 Tuusula

logo2.png  09 - 275 1204

logo3.png  www.lassilantila.fi

Ympärivuotinen tilamyymälä, kesäkahvila

6.Eps

kuva5km.png

Lassila on 1500-luvun kantatila Tuusulanjärven historiallisissa maanviljelysmaisemissa. Lassilan suvulla tila on ollut vuodesta 1697. Isäntä Jukka ja emäntä Teija vastaavat nykyisin tilan luomutuotannosta. Tilalla olevasta kotieläinpihasta ja kesäkahviosta huolehtii vanhaisäntä Markku yhdessä puolisonsa Arjan kanssa.

Lassilan tila on luomutuotannossa. Viljan ja öljykasvien lisäksi viljelyssä on erikoistuttu suomalaisten valkuaiskasvien tuotantoon. Hampunsiemenet, härkäpavut ja speltti ovat oiva lisä kasvissyöjän ruokavalioon ja tuovat terveellistä vaihtelua muillekin.

Lassilasta saa vapaasti lattiakanalassa asustavien kanojen munia. Munat ovat hyvin tuoreita, ja kannattaakin muistaa, että valkuaisvaahto ei onnistu samana päivänä munituista munista. Tila on mukana maatiaiskanojen säilytysohjelmassa, ja omassa hautomossa kasvaa pääasiassa suomalaisia maatiaistipuja. Kanoja lemmikiksi tai kasvatiksi haluavat voivat kokeilla kanojen hoitoa vuokraamalla tipuja alkajaisiksi vaikka pääsiäiseksi tai kesän ajaksi.

Arjan aitassa toimii viikonloppuisin kesäkahvila, josta saa kotona tehtyjä leivonnaisia. Kahvila on oiva etappi Tuusulanjärven kulttuurimaisemissa pyöräileville. Arja huolehtii myös kesäisin auki olevasta Lassilan kotieläinpihasta, joka on nimetty Kanojen maailmaksi. Kanat ovat olleet kotieläiminä tuhansien vuosien ajan, ja rotujen kirjo on sen mukainen.

Lassilan tila on osakkaana Osuuskauppa Oma Maassa, jonka kautta tuotteita saa tilattua kotiin: www.omamaa.fi.

UUSIMAA

007_Kotipiiri_P1010018.tif

007  Kotipiiri, MÄNTSÄLÄ

logo1.png  Pohjoinen Pikatie 955, 04940 Levanto

logo2.png  03 - 765 4314

logo3.png  www.kotipiiri.fi

Ympärivuotinen, maatilatori ja kahvila

7.Eps

kuva5km.png

Mäntsälän pohjoispuolella Levannossa sijaitsevalle Kotipiirin tuottajatorille on helppo poiketa Lahdenväylältä. Tuottajatori on vuonna 1992 perustettu suoramyymälä, jossa on tarjolla noin 200 tuottajan ja pienyrittäjän suomalaisia tuotteita. Pääosassa ovat elintarvikkeet, joiden lisäksi Wintillä toimii lahjatavaramyymälä.

Kotipiirin omassa leipomossa valmistetaan ruisleipää juureen ja erilaisia hiiva- ja sekaleipiä. Oman leipomon pullia, torttuja ja piirakoita voi maistella Wintin kahvilassa ja ostaa tuottajatorilta mukaan.

Tuottajatorilla on myös laaja valikoima viljatuotteita spelttijauhoista tattariin, pellavansiementuotteisiin ja Kotipiirin omiin jauhoihin ja hiutaleisiin.

Tarjolla on niin tuoretta kuin säilöttyäkin lihaa ja kalaa. Kotipiiristä saa myös maitotuotteita kuten ternimaitoa. Lisäksi valikoimissa on juureksia, munia, hapankaalta sekä erilaisia kastikkeita ja mausteita.

UUSIMAA

008_antonanton_toolo1.tif

008  Anton & Anton, PORVOO

logo1.png  Jokikatu 7, 06100 Porvoo

logo2.png  040 - 595 2999

logo3.png  www.antonanton.fi

Ympärivuotinen, myymälä

HUOM! myymälä myös Helsingin Töölössä,

Museokatu 19

8.Eps

kuva500m.png

Anton & Anton on vuonna 2008 Porvooseen perustettu ruokakauppa, joka on sittemmin ehtinyt laajentaa toimintaansa Helsinkiin. Yrityksen perustajajäsen Niina Hietalahti sai ajatuksen kuluttajan ja tuottajan lähentämisestä myydessään isänsä kasvattamia maitoporsaita helsinkiläisiin ravintoloihin. Anton & Antonissa tuotteiden alkuperä tunnetaan ja kuluttajilla on käsillä vaihtoehtoja kasvottomille massatuotteille.

Anton & Antonin sydän on palvelutiski. Tarjolla on tuoretta, pakkaamatonta kalaa, lihaa ja juustoja. Leipätiskin päivittäin leivotut tuotteet ovat asiakkaiden erityisessä suosiossa. Anton & Antonista löytyvät kaikki ruoanlaittoon tarvittavat, sesongin mukaiset raaka-aineet juureksista liemipohjiin. Kesän loppua kohden paikallisten vihannesten osuus on suurimmillaan, talvella vihannestiskiin tuodaan ulkomaisia luomutuotteita. Lihatiskin tarjonta vaihtelee viikoittain tuottajien tarjonnan mukaan.

Niina Hietalahti mainitsee yhteistyökumppaniensa keskeisiksi tuotteiksi muiden muassa Gobbaksen tilan perunat, Malmgårdin viljatuotteet ja pienpanimo-oluet, Leibomo Limbun leivät, Saloniemen juustolan raakamaidot ja juustot, Viskilän tilan kukonpojat, Paavolan juustolan jogurtit ja juustot, Lähdeahon omenat, Sorrin salaatit, Eskolan vasikat, Tillmannin, Åkerfeltin ja Kellgrenin kalatuotteet sekä Herkkujuustolan, Peltolan ja Kolatun juustot.

”Kaikkiin tuotteisiin liittyy tarina ja niiden takana on ihminen, tuottaja, jonka kanssa teemme tiivistä yhteistyötä.”

Porvoon liike on jokirannassa. Kuva on Helsingin Töölössä sijaitsevasta toisesta myymälästä.

kuva3.png

Varsinais-Suomi

009    Gasthaus Pooki

010    Turun Kauppahalli

011    Tuorlan Majatalo

012    Riihipuoti

013    Muurlan suoramyynti

014    Kasvis- ja kalaravintola Krassi

Varsinaissuomi_mh.eps

VARSINAIS-SUOMI

009_pookinkulma_vaaka.tif

009  Gasthaus Pooki, UUSIKAUPUNKI

logo1.png  Ylinenkatu 21, 23500 Uusikaupunki

logo2.png  02 - 8477 100

logo3.png  www.gasthauspooki.com

Ympärivuotinen, ravintola, majoitusta

9.Eps

kuva500m.png

Gasthaus Pookin jykevä kivirakennus valmistui vuonna 1911 vanhan pappilan tontille Uuteenkaupunkiin. Pankkirakennus oli niin vaikuttava, että paikalliset kutsuivat sitä maailman patsaaksi.

Vuodesta 1986 Ylinenkatu 21:ssä on toiminut Kaija ja Simo Reijonsaaren ravintola Gasthaus Pooki. Erikoinen nimi on peräisin Suomen vanhimmalta kiviseltä tunnusmajakalta, Lyökin pookilta, joka sijaitsee Uudenkaupungin ulkosaaristossa.

Gasthaus Pookissa on monipuoliset tilat: pub, vanhassa hiilikellarissa sijaitseva ruokailutila, tilausravintolana toimiva hirsinen JuhlaPooki ja kesäinen Pookin Piha ulkoilmateattereineen ja grillikatoksineen. Pookin meriittejä ovat Chain des Rotisseurs -kilvet ja kuuluminen Skärgårdsmak-ravintoloihin.

Merellinen teema näkyy luonnollisesti Pookin ruokalistalla. Kalat hankitaan lähialueen kalastajilta ja myös muissa raaka-aineissa suositaan lähialueen tuottajia.

Omistaja Simo Reijonsaari on innostunut myös soijan käytöstä, joten Pookissa pääsee tutustumaan monipuolisesti soijaruokiin. Gasthaus Pookissa on myös majoitusmahdollisuus.

VARSINAIS-SUOMI

010_turku_IMG_1957.tif

010  Turun Kauppahalli, TURKU

logo1.png  Eerikinkatu 16 H, 20100 Turku

logo3.png  www.kauppahalli.fi

Ympärivuotinen, kauppahalli

10.Eps

kuva500m.png

Turun kauppahalli perustettiin vuonna 1896, ja tavoitteena oli elintarvikekaupan hygieniatason nostaminen ajanmukaiselle tasolle. Yrityksiä oli tuolloin 144, joista suurin osa vastasi koko tuotantoketjusta itse.

Nykyisin yrityksiä on noin sata vähemmän, ja alkuperäisistä toimijoista on jäljellä Kalaliike S. Wallin. Alusta alkaen kauppahallin valttina on ollut sekä paikallisten että eksoottisten tuotteiden laaja kirjo.

Kauppahallista saa toki muutakin kuin ruokaa. Tuotteita on rusinamakkarasta lentosukkiin. Peruselintarvikkeiden tarjonta on silti suurinta, ja hallissa myytävistä tuotteista 85 % tulee sadan kilometrin säteeltä Turusta. Tarjolla on satoja leipälaatuja kymmeniltä paikallisilta pienleipomoilta. Perinteet elävät sananmukaisesti leivässä, jonka juuri voi olla peräisin vaikkapa sota-ajalta.

Kauppahallin liha- ja kalatarjonnan laatua nostaa lähellä tapahtuva käsittely. Liha tulee pääsääntöisesti Varsinais-Suomesta. Lihanpaloittelu ja jatkojalostus tapahtuvat omissa laitostiloissa, ja osa kalaliikkeissä tarjolla olevasta kalasta tulee suoraan kalastajilta. Kauppahallissa toimiva kalalaitos mahdollistaa myös tukkutoiminnan.

Hallissa toimii myymälöiden lisäksi useita ravintoloita ja kaksi kahvilaa.

VARSINAIS-SUOMI

011_tuorla_voutila.tif

011  Tuorlan Majatalo, KAARINA

logo1.png  Tuorlantie 1 E, 21500 Kaarina

logo2.png  02 - 472 6625

logo3.png  www.tuorlanmajatalo.fi/puoti

Ympärivuotinen, myymälä, kahvila ja lounas-

ravintola, majoitusta

11.Eps

kuva5km.png

Tuorlan kartanon mailla on mainoksen mukaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kartanon alueella toimii Ammattiopisto Livia, jossa opiskellaan muun muassa puutarha-alaa ja kasvatetaan vihanneksia. Naapurissa on Turun yliopiston observatorio ja Tuorlan planetaario.

Alueella toimii myös pienpanimo, jossa valmis-tetaan omenasiideriä, simaa ja glögiä. Tuorlan Majatalossa on majoituksen ohella kahvila, lounasravintola ja lähiruokapuoti. Puoti perustettiin vuosituhannen vaihteessa alun perin oppilaitoksen tuotteiden myyntiin, mutta valikoimaa on sittemmin kasvatettu kysynnän mukaan lähiseutujen tuotteilla.

Tuorlan Majatalo sijaitsee vanhassa kartanon tilanhoitajan talossa. Kahvila-ravintolassa valmistetaan ruoat raaka-aineista itse. Tarjolla on lihaa lähialueen tuottajilta sekä muun muassa spelttileivonnaisia. Ravintola on avoinna päivittäin lounasaikaan ja iltaisin tilaisuuksia varten.

Puodissa on myynnissä leipää, lähipuutarhojen vihanneksia, luomujauhoja, hilloja, kananmunia, spelttituotteita ja luonnonantimista valmistettuja juomia. Suosituin tuote on Kankaan tilan valmistama ruishapankorppu.

VARSINAIS-SUOMI

012_riihipuoti_318.tif

012  Riihipuoti, PÖYTYÄ

logo1.png  Turuntie 596, 21870 Riihikoski

logo2.png  02 - 486 1475

logo3.png  www.riihipuoti.fi

Ympärivuotinen, myymälä

12.Eps

kuva5km.png

Pöytyän Riihikoski on osa yhtä Suomen kansallismaisemaa, valtakunnallisesti arvokkaaksi määriteltyä Aurajokilaaksoa.

Aurajokea ympäröivillä pelloilla on harjoitettu maataloutta vuosisatojen ajan ja vanhaa maatalousmaisemaa hyvin säilyneine pihapiireineen riittää Turusta Pöytyälle. Riihikoski on oiva paikka myllylle, kutsutaanhan Varsinais-Suomea Suomen vilja-aitaksi.

Riihipuodin uusi mylly vihittiin käyttöön vuonna 2007. Myllyssä käytetään yksinomaan luonnonmukaisesti tuotettua viljaa. Valikoima kattaa täysjyväiset Äidin Unelma ja Isän Unelma -hiutaleet ja jauhosekoitukset, puuroainekset, varsinaissuomalaiset savunmakuiset kaurasta tehdyt talkkunat, erilaiset jauhot, leseet ja kokonaiset sekä rikotut jyvät.

Myllyn puodissa on omien tuotteiden lisäksi lahjatavaroita sekä lähialueen kotileipomoiden tuotteita, kukkia ja kesäisin kukkapihalla taimia.

VARSINAIS-SUOMI

013_mainoskuva_MUURLA.tif

013  Muurlan Suoramyynti, SALO

logo1.png  Muurlantie 23, 25130 Muurla

logo2.png  02 - 732 0050

logo3.png  www.muurlansuoramyynti.com

Ympärivuotinen, suoramyynti, kahvila

13.Eps

kuva5km.png

Salossa toimiva Muurlan Suoramyynti perustettiin vuonna 1992 Helsinki–Turku-tien varrelle. Suoramyyntiin pääsee helposti myös nykyiseltä moottoritieltä. Valtaosa suoramyynnin tuotteista on suomalaisia, ja pääasiallisesti reilun 1200 neliömetrin hallissa myydään Salon seudulla tuotettuja elintarvikkeita.

Muurlan Suoramyynnin valikoimiin kuuluvat kaikki peruselintarvikkeet. Leipä- ja leivonnaisosastolle tulee päivittäin paikallisten kotileipureiden ja leipomoiden tuoreita tuotteita. Maitotuotevalikoimassa on esimerkiksi ternimaitoa Pöytyältä ja Kosken Kotijuuston tuorejuustoja sekä kypsytettyjä erikoisuuksia, jotka tehdään oman tilan maidosta.

Kuivatuotteissa on valinnanvaraa: tarjolla on muun muassa Kemiön satavuotisen myllyn jauhoja ja Sini-Pellavan luomupellavarouheita, -siemeniä ja öljyjä. Suoramyynnistä saatava perniöläinen palvikinkku on kerännyt moninaista kiitosta, ja erityisesti kesäisin viileähuoneessa on runsas paikallisten vihannesten tarjonta. Paikallisella viljelijällä on marjojen myyntiä kesäisin suoramyynnin pihalla. Yhteensä tavarantoimittajia on yli 100.

Suoramyynnissä on myös kahvio, josta saa pientä suolaista ja makeaa.

VARSINAIS-SUOMI

014_Krassi_logo_white_300ppi_rgb.tif

014  Kasvis- ja kalaravintola Krassi, SALO

logo1.png  Turuntie 21, 24240 Salo

logo2.png  02 - 733 4228

logo3.png  www.krassi.fi

Ympärivuotinen, ravintola

14.Eps

kuva500m.png

Seija Saarinen perusti kasvis- ja kalaravintola Krassin 1980-luvun lopulla Salon kesku...