Sisällys
Blues 97 Blue

VILLEN ESIPUHE

PELAAJAN TEHTÄVÄT

PELIN HENKI

PELIN JUONI

PELIN PERUSTA

HAASTATTELU: JERE LEHTINEN

ASIANTUNTEVAA OPASTUSTA

HAASTATTELU: TOMI SALLINEN

HAASTATTELU: JUKKA HOLTARI

KYSYTÄÄN VILLELTÄ!

FUNDAMENTALS - NUOREN KIEKKOILIJAN KÄSIKIRJA

Espoon Bluesin E 97 Blue -jääkiekkojoukkueen tuottama.
Tekstit ja toteutus: Ville Peltonen, Jarkko Sipilä, Petri Rosenlöf ja Seppo Laukkanen
Valokuvat: Työryhmä
Graafinen ulkoasu: Kisakallion Urheiluopisto, Milja Viljamaa
E-kirjan toteutus: Gracevoice, 2012

Villen esipuhe
Ville

Jääkiekon kehittyminen on toisaalta ollut hurjaa, toisaalta peli on yhä se sama yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli, jossa voittaja on se, joka on pelin loppuun mennessä tehnyt enemmän maaleja. Kun puhutaan huippukiekkoilusta olympialaisissa ja muissa kovissa turnauksissa tai sarjoissa, tulee mieleen väkisinkin nykyisten pelaajien monipuolisuus. Ensinnäkin monipuolisuus ihan urheilijana: Jääkiekkoilijat maailman huipulla ovat fyysisesti vertailun kestäviä urheilijoita muiden lajien urheilijoiden kanssa. He paneutuvat tekemiseensä intohimolla.

Yleensä heillä on joitain erityisiä vahvuuksia, joiden avulla he pääsevät esiin massasta ja tulevat valituiksi joukkueisiinsa. Toisaalta maailman huippupelaajilla ei ole enää juurikaan heikkouksia. Kuulin joskus opetuksen: Mitä korkeammalla tasolla pelaat, sitä varmemmin vastustajan pelaajat löytävät heikkoutesi. Heikkous on kuin kirkas neonvalokyltti marraskuun pimeässä illassa.

Puhutaan rooleista ja pelikirjoista. Taktiikat ja roolit on luotu joukkueen heikkouksien kätkemiseksi. Toisaalta niiden avulla pyritään pelaamaan pelaajien ja joukkueiden vahvuuksien kautta. Luin kaudelta 1972-73 peräisin olevan SM-sarjajoukkueen kausijulkaisun, jossa esiteltiin pelaajien tehtävät kaukalossa pelipaikoittain. Tehtävien kuvat eivät ole muuttuneet edes vuosikymmenien aikana, mutta pelin nopeuduttua on pelipaikkakohtainen pelaaminen muuttunut jo paljonkin pelitilannekohtaisen pelaamisen suuntaan.Taas on palattava pelaajien taitojen monipuolisuuteen.

En usko että pelipaikoista koskaan luovutaan, mutta ei tarvitse omistaa kristallipalloa nähdäkseen näiden pelitilanneroolien mukaisen pelaamisen merkityksen kasvavan tulevaisuudessa. Puolustajat päättävät jo hyökkäyksiä enemmän kuin koskaan. Ja hyökkääjänä tiedän, että jos joukkueen puolustuspeliä moititaan, niin valmentajien syyttävä sormi osoittaa yhä useammin hyökkääjien suuntaan.

Nuoren kiekkoilijan käsikirjan tarkoituksena ei ole toimia yhden totuuden torvena. Jääkiekkoa voi pelata monin eri painotuksin ja tyylein. Halusimme tuoda esiin pelissä toistuvia perusasioita. Kirja on apuväline jääkiekon opiskeluun. Peli kuuluu pelaajille, olivatpa he junioreita tai NHL -ammattilaisia. Vanhemmilla ja faneilla on tärkeä kannustajan ja tukijan rooli.

Juniorien harjoittelussa monipuolisen urheilijan ominaisuuksien kehittäminen on tärkeää. Lahjakkuuksien vaatimustaso on nostettava korkealle ja perusasioiden erityisen hyviksi kehittäminen vaatii lukemattomia toistoja, mutta myös osaavaa valmennusta. Ymmärrykseen vaaditaan tietoa ja ennen kaikkea kokemusta. Ymmärrys antaa motivaatiota ja rohkeutta tarttua asioihin, mikä johtaa parhaimmillaan tekoihin eli intohimoiseen ja määrätietoiseen harjoitteluun ja pelaamiseen. Teoista tulee toistojen kautta tapoja.Tapa pelata ja harjoitella antamalla kaikkensa aina - se on luonteen lujuutta. Huipulle pääsemiseen ja siellä voittajana pysymiseen ei muuta tarvitakaan!

PELAAJIEN TEHTÄVÄT

(Ote kaudelta 1972-73 peräisin olevasta SM-sarjajoukkueen kausijulkaisusta)

Jokainen joukkue aloittaa 6:lla pelaajalla. Maalivahti, vasen puolustaja, oikea puolustaja, keskushyökkääjä, vasen laitahyökkääjä ja oikea laitahyökkääjä. Joukkue koostuu kahdesta maalivahdista ja 15:sta ulkopelaajasta. Ottelun aikana saa vaihtaa kuinka monta pelaajaa tahansa.

MAALIVAHTI:

Maalivahdin tehtävä on huolehtia siitä, että kiekko ei ylitä takana olevaa maalilinjaa. Ei ole kuitenkaan olemassa mitään itsestään selviä sääntöjä siitä, kuinka maalivahdin tulisi torjua kiekko. Hänen liikkuvuutensa on rajoitettu, käsittäen lähinnä muutaman syötön puolustajalle tai hyökkääjälle, joka sen jälkeen voi aloittaa hyökkäyksen. Maalivahti ei koskaan tee maalia, ja on erittäin harvinaista, että hän voisi antaa maaliin johtaneen syötön.

PUOLUSTAJA:

Yleisesti ottaen yrittää kaksi puolustajaa pysäyttää vastustajien hyökkäykset oman siniviivan läheisyydessä. He torjuvat myöskin laukauksia, pitävät kiekon poissa oman maalin edustalta ja vahtivat vastustajien hyökkääjiä. Puolustajan hyökkäyspeli käsittää syöttöjä ketjumiehille tai ylösvientiä kohti vastustajan puolustusaluetta. Hyökkäyksen yhteydessä puolustajien tulee seurata hyökkääjiä vastustajan siniviivalle ja huolehtia kiekon pysymisestä vastustajan puolustusalueella.

KESKUSHYÖKKÄÄJÄ:

Keskushyökkääjä työskentelee usein edestakaisin kentän keskialueella ja aloittaa hyökkäyksen tuomalla kiekon itse ylös. Hän johtaa peliä syötöillään laitahyökkääjille ja yrittää ohjata pelin hyökkäysalueen sisälle, mistä maalit tehdään. Puolustuksen osalta hän pyrkii huolehtimaan siitä, että kiekko pysyy hyökkäysalueen sisällä. Jos vastustajalla on kiekko, tulee keskushyökkääjän seurata kiekkoa kuljettavaa vastustajaa ja häiritä hänen syöttöyrityksiään (fore-check). Kun vastustajat tulevat ulos omalta alueeltaan kiekon kanssa, tulee keskushyökkääjän yrittää häiritä vastustajien hyökkäystä keskialueella sekä omalla puolustusalueella (back-check).

LAITAHYÖKKÄÄJÄ:

Kaksi laitahyökkääjää luistelee edestakaisin pitkin kentän laitaa pelin kulusta riippuen. Hyökkäyksessä laitamiehet luistelevat samassa linjassa keskushyökkääjän kanssa ja syöttelevät hänelle yrittäen samalla löytää sopivia maalin laukaisupaikkoja. He vahtivat puolustuksessa vastustajien laitamiehiä ja yrittävät häiritä vastustajan hyökkäystä keskialueella ja omalla puolustusalueella.

Pelin henki
Maalilla

YHTEISTYÖN PELI

Joukkueen valmentaja luo joukkueen pelitavan sekä taktiset raamit - pelaajien vastuulla on oikeiden asioiden tekeminen sekä joukkueen yhteisten arvojen mukainen tekeminen eli joukkueen arvojen pitää näkyä pelissä. Samoista asioista on puhuttava samalla tavalla ja ne on ymmärrettävä samalla tavalla, vasta sitten joukkueen peli kehittyy. Joukkueen arvoja voivat olla esimerkiksi:
-    viedään aina taklaukset loppuun asti
-    vastustajan laukaukset blokataan
-    ei pelätä virheiden tekemistä, vaan pelataan rohkeasti
-    virheen sattuessa joukkuekaveria autetaan

Eri joukkueilla on lisäksi omia perinteisiä arvojaan. Joka tapauksessa omien pelaajien liikkeet pitää osata ennakoida - vastustajan pelin lukemisessa on aivan tarpeeksi työtä!

FYYSINEN KAMPPAILUPELI

Kiekosta kamppailemista voi ja sitä pitää harjoitella. Henkinen valmius on kamppailujen voittamiseksi äärettömän tärkeää. Tarvitaan aggressiivisuutta ja asennetta, jokaisen tilanteen voittaminen on tärkeää! Kamppailujen voittamiseksi tärkeää on hyvä liike sekä tasapaino eli luistelutaidon on oltava kohdallaan.

NOPEA LUISTELUPELI

Jääkiekossa kaikkein tärkein taito on luistelu.

Oleellista on tietysti myös se mihin luistellaan ja milloin - järjen on oltava mukana. Yhtä tärkeää kuin nopeus on luistelun taloudellisuus, sen tehokkuus. Tämä on selitys sille, miksi jotkut NHL-pakit voivat pelata jopa 30 minuuttia per peli. Hyvä liikkuvuus vaatii paitsi hyvää tekniikkaa myös paljon voimaa. Hyväksi luistelijaksi tuleminen vaatii kunnon valmennusta jo pikkupojasta asti, sillä esimerkiksi väärän luisteluasennon korjaaminen joskus myöhemmin on todella vaikeaa.

Oleellista on myös se, että voidaan olla koko ajan esiliikkeessä, näin ei tarvitse lähteä tilanteisiin seisovilta jaloilta ja voidaan kiihdyttää täyteen vauhtiin vastustajaa nopeammin. Jotta tämä olisi mahdollista, niin pelaajan on nähtävä peli koko ajan. Eli pelaajan on kyettävä kääntymään siten, että hän näkee. Hyvä esiliike ja sijoittuminen mahdollistavat aloitteellisen pelaamisen.

Yhteistyötä
Yhteistyössä

MAALINTEKOPELI

Maalien tekemisen kannalta jääkiekko on ennen kaikkea yhteistyön peli - maaleja tehdään kuitenkin harvemmin vain yhden pelaajan toimesta. Ratkaisevan tärkeää on viimeisen syötön laadukkuus eli sen olisi tultava suoraan lapaan.

Maalinteko vaatii kovaa halua, "maalintekijän nälkää'' Lisäksi omaehtoista harjoittelua tarvitaan. Kovaan haluun liittyy myös oman itsensä näkeminen maalintekijänä -> on hyvin vaikea pelata eri lailla kuin millainen on oma minäkuva.

Noin 90 % maaleista tehdään maalin edestä ja koska maalivahdit ovat hyviä, tarvitaan maalin eteen myös maski. Iskuja tulee siellä, mistä maalit tehdään, joten maalintekijän on oltava myös rohkea.

Suurin muuttunut asia viime aikojen kehityksessä on se, että nimenomaan maalivahdit ovat kehittyneet paremmiksi. Nykyään heidän tyylinsä on niin hyvin peittävä, että maalinteko on hyvin vaikeaa. Niinpä oleellista on tilanteiden laadukas luominen poikittaissyötöin ja ohjauksin, jo mainittua maskin tekemistä unohtamatta.

VOITONTAHTO JA INTOHIMO

Koko jääkiekkopeli kulminoituu voitontahtoon sekä intohimoon. Ne vaativat luonteenlu-juutta ja kun pelaajalla sitä on, niin ne tuovat pelaajan taidon esiin.

Jääkiekko on kiva laji, sitä on kiva harrastaa - mutta sitten kun harjoitellaan ja pelataan intohimoisesti ja halutaan voittaa ja KUN koko ryhmä haluaa samaa -> silloin jääkiekko on kaikkein hienoimmillaan!

Intohimo ja voitontahto tarttuvat, ne luovat positiivista henkistä painetta koko joukkueeseen. Niitä edesauttavat oman seuran ja sen logon merkitys kaikille. Seuran identiteetti on myös taustalla mukana ja siihen on hyvä tukeutua, kun homma ei aina luista.

Maali!
Maaliin

Pelin juoni

ALOITUS

Peli alkaa aina aloituksesta ja aloitus tapahtuu pelissä kymmeniä kertoja. Aloitustilanteet toistuvat periaatteessa samankaltaisina, joten niihin on mahdollista valmistautua etukäteen. Niinpä se joukkue, joka hallitsee aloitukset sekä aloitusten jälkeiset tapahtumat vastustajaansa paremmin saa suuren hyödyn itselleen.

On helppoa sopia kunkin pelaajan tehtävät siten, että kaikki joukkueen pelaajat tietävät oman tehtävänsä ja myös joukkuetoveriensa tehtävät eli sen, missä joukkuetoverit liikkuvat ja mihin he pyrkivät.

Aloitus

Nämä aloituskuviot on esitetty perusteellisemmin oheisissa taktiikkatauluissa ja niiden kuvateksteissä!

Taktiikkataulu 1

Taktiikkataulu 1

Voitettu aloitus puolustusalueella:
-    laidan puoleinen pakki hakee
-    syöttää pakki-pakki
-    vasen laituri tarjoaa syöttömahdollisuuden itselleen laidalle
-    sentteri tarjoaa syöttömahdollisuuden itselleen keskikaistalle
Hävitty aloitus hyökkäysalueella:
-    laidan puoleinen laituri paineistaa kulmaan
-    toinen laituri paineistaa maalin toisella puolella
-    laidan puoleinen pakki ajaa sisään tai pelaa lähelle laituria
-    sentteri varmistaa ja pelaa vastustajan sentterin puolustuspuolella
-    toinen pakki varmistaa keskellä kenttää keskialueella

Aloitus, lähikuva

PUOLUSTUSALUEEN ALOITUS
Voitto: Pakki - pakki puolenvaihto ja laituri/sentteri syöttö ja pakki mukaan.
Häviö: Pakit merkkaavat laiturit, sentteri merkkaa sentterin ja laiturit merkkaavat vastustajan pakit, laukausten blokkaus.
Tasuri: Laiturien ja pakkien tehtävä siivota kiekot omalle joukkueelle, pitää olla valmius voittaa irtokiekkokamppailu.

Taktiikkataulu 2

Taktiikkataulu 2

Tasurialoitus omassa päässä:
-    laidan puoleinen laituri siivoaa kiekot aloittajien hyökkäyspuolelta
-    laidan puoleinen pakki siivoaa kiekot aloittajien puolustuspuolelta

HYÖKKÄYSALUEEN ALOITUS

Voitto: Laidan puolelta maalille, sentteri maalille, keskustan puoleinen laituri blokkaa vastustajan hyökkääjiä ja antaa omalle puolustajalle aikaa ampua.
Häviö: Laidan puoleinen laituri antaa riistopainetta, keskustan puoleinen laituri pelaa pakki-pakkisyötön vastaanottajaa, sentteri peittää keskustan tai vahvan puolen rännin. Pakit pitävät tiukasti viivaa ja pysäyttävät mahdolliset rännipurut.

Taktiikkataulu 3

Taktiikkataulu 3

Voitettu aloitus hyökkäysalueella:
-    vasen laituri maalille - tekee maskia / ohjaus
-    sentteri maalille - rebound / ohjaus
-    oikea laituri estää vastustajan laiturin etenemistä pakkeihin, joilla laukaisupaikka
-    pakit joko laukaus tai syöttö ja laukaus
Hävitty aloitus puolustusalueella:
-    oikea pakki pelaa vastustajan vasenta laituria, estää tämän maalille pääsyn
-    vasen pakki tekee saman vastaavasti oikealle laiturille
-    sentteri estää sentterin maalille pääsyn
-    vasen laituri blokkaa oikean pakin laukauksen ja pelaa maalinedusaluetta / irtokiekkoja
-    oikea laituri blokkaa vastustajan vasemman pakin laukauksen

Taktiikkataulu 4

Taktiikkataulu 4

Tasurialoitus hyökkäysalueella:
-    keskustan puoleinen laituri siivoaa kiekot aloittajien hyökkäyspuolelta ja jatkaa maalille
-    laidan puoleinen laituri siivoaa kiekot puolustuspuolelta ja blokkaa vastustajan laiturin etenemistä kohti laukovaa puolustajaa antaen tälle enemmän aikaa

Hyökkäys

HYÖKKÄYSPELI

Kiekollinen peli on nykyään hyödyllisempää kuin ennen - estäminen on karsittu pois ja siitä saa herkemmin jäähyjä kuin ennen.
Kiekollisen pelaajan on liikuttava heti kiekon saatuaan - se tuo aikaa tehdä hyvä ratkaisu.
•    Kiekottomien hyvä tarjonta ja kova halu saada kiekko.
•    Yksi-vastaan-yksi -tilanteiden voittaminen kiekollisena.
•    Tehokkain tapa hyökätä on syöttelemällä.
•    Hetkellisen ylivoiman muodostaminen 2 vs 1, 3 vs 2.
•    Suora hyökkäys kohti maalia - laukaus - seuranta - rebound    - irtokiekko takaisin oman joukkueen haltuun.
•    Maalinedustapeliin kuuluvat ja maalintekoa tehostavat toimet: maskit, pyörähdykset, maila vapaaksi ja lapa jäähän, kamppailu.
•    Kiekon hallinta ja suojaaminen, joukkueena kiekossa pysyminen, hyökkäysalueella paikanvaihtoja ja ristiin liikettä, maalin taustan hyödyntämistä ja puolenvaihtoja syöttelemällä.
•    Puolustajien laukaukset kohti maalia ja ohjaukset niihin.
•    Hyökkääjien päästessä 2-vastaan-1 -hyökkäykseen kiekollisen tulee muodostaa ns. kolmoisuhka: 1) laukaus 2) syöttö 3) harhautus.

Taktiikkataulu 5

Taktiikkataulu 5

Suora hyökkäyspeli:
1) laukaus 2) syöttö / ohjattava veto 3) syöttö takamiehelle
-    3. kaistalta pyri laukaisusektoriin itse
-    2. pelaaja maalille mieluiten keskikaistalta ottaen siivun painottomasta pakista
-    painottomalta puolelta takamieheksi kuitenkin niin, että pysyy kentän keskijakajan toisella puolella kiekolliseen nähden

Puolustus

PUOLUSTUSPELI
•    Puolusta kiekon ja maalin välissä.
•    Puolusta oman miehen ja maalin välissä.
•    Näe oma mies ja kiekko.
•    Nopea reagointi. - Auta ja hoida oma miehesi/alueesi.
•    Laukausten blokkaus (vartalo laukaisulinjalla ja maila syöttö linjalla).
•    Puolustaminen alkaa heti kiekon menetyksestä.
•    Puolusta kiekko nopeasti oman joukkueen haltuun, varjele omaa maalia.
•    Puhe: kiekollista pelaajaa puolustavan puhuttava: "Mun mies!" Tämän jälkeen neljän muun puolustajan merkkauspeli nopeutuu ja hyökkääjien tila ja aika vähenevät. Merkkaus vaihtuu myös puheella.
•    Oman pään täyttö: Puolustavan joukkueen pelaajat merkkaavat miehensä oman siniviivan tuntumassa.

Taktiikkataulu 6

Taktiikkataulu 6

Puolustusalueen puolustuspeli:
-    lähin mies kiekolliseen
-    PUHE merkatessa: näin muut reagoivat nopeammin merkkaukseen
-    kaikkien nähtävä oma mies ja kiekko
-    SIJOITTUMINEN: oman miehen ja maalin välissä, lähempänä kiekkoa kuin oma mies
-    laiturit huolehtivat pakeista mutta auttavat alueen puolustamisessa maalin edustalla

MAALIVAHTI OSANA PUOLUSTUSPELIÄ

Rännikiekkojen pelaaminen: Joukkueella on oltava sovitut komennot, jotka pelaajat huutavat maalivahdille.
•    "Pelaa!" - maalivahti pelaa kiekkoa parhaaksi näkemällään tavalla (kova ränni).
•    Maalivahdin nimen huutaminen - pakki tarjoaa syöttöpaikan maalivahdille.
•    "Jätä!" - maalivahti pysäyttää kiekon puolustajalle.
Kuitenkin tilanne vaatii maalivahdilta pelin lukua ja maalivahti on kiekosta vastuussa kuten kenttäpelaajakin.

Maalilla

Vastustajan 2-1 -hyökkäys: Joukkueilla on eri tapoja pelata 2-1 -tilanteet. Pääsääntöisesti puolustaja pakottaa kiekollisen pienempään kulmaan, muttei anna syötön mennä perille. Näin maalivahti pystyy pelaamaan rohkeammin kiekollista vastaan. Pakkien ja maalivahdin on keskusteltava asia selväksi etukäteen.
Maskipelaaminen: Maalivahdin on pelattava lähellä maskimiestä sijoittuen kiekon mukaan. Puolustajan on huolehdittava maskimiehen mailasta enemmän kuin maskimiehen siirtämisestä. Pakin ja hyökkääjän maski on maalivahdille vaikeampi kuin pelkkä hyökkääjän tekemä maski.

Taktiikkataulu 7

Taktiikkataulu 7

PUOLUSTAJAT 1-2-2

-    pyrkimys puolittaa kenttä ja ajaa vastaan eteenpäin annettuun syöttöön = TRAP, josta irtokiekon haltuunoton jälkeen pyrkimys nopeaan vastahyökkäykseen usein puolta vaihtamalla
-    1-2-2 kärkihyökkääjän häirintä alkaa vasta hyökkäyssiniviivan tuntumasta: kärki aloittaa ylempää

Taktiikkataulu 8

Taktiikkataulu 8

PUOLUSTAJAT 1-3-1

- kärkimies pakottaa syötön laitaan, johon 3-Hnjan laiturit ajavat vastaan ja 2-mies korjaa irtokiekot ja pelaa usein liberon kautta vastahyökkäykseen

Taktiikkataulu 9

Taktiikkataulu 9

PUOLUSTAJAT AGGRE 2-1-2

-    molempiin pakkeihin kontakti

-    3-hyökkääjä ottaa ensin pelin puolen laidan

-    jos vaihdetaan puolta pakki ajaa sisään ja pelaa kontaktin laituriin -ja 3-hyökkääjä varmistaa

-    2-pakin kanssa pyrkimys kiekon riistoon hyökkäysalueella

Karvaaminen
Jäällä

YLIVOIMAPELI
•    Kiekon sisään vienti: kunnon vauhti, kuitenkin ennemmin hyvä ajoitus kuin turhaa kiiruhtamista. Suora hyökkäys on osa tehokasta ylivoimaa.
•    Ylivoiman oltava nälkäisempi kuin alivoiman, muuten se on hyödytöntä.
•    Ylivoima pyritään muodostamaan lähelle maalia, ei kauas eikä kulmiin.
•    Ylivoima perustuu myös laukauksiin, tukipelaaminen kuten maskin teko on tärkeää.
•    Maalintekotilanteisiin pyritään välittömästi, turha "hierominen" pois.
•    Vaikka pelataan vaistoillakin, niin paljon voidaan sopia ja on sovittava jo etukäteen.
•    Ylivoima alkaa aina hyökkäyspään aloituksella, joten aloittaja on hyvin tärkeä - aloitus on aina pieni kamppailu!

ALIVOIMAPELI
•    Alivoiman tärkein pelaaja on maalivahti.
•    Paras alivoima on sellainen, joka ei ole alivoima - siis pyritään jatkuvasti alueellisen ylivoimaan, erityisesti kun vastustaja on ylittämässä siniviivan.
•    Pelataan rohkeasti ja blokataan kiekkoja.
•    On käytettävä älyä: "kaksi pelaa kolmea vastaan''
•    Vaarallisimmat tilanteet syntyvät alivoiman menettäessä jo hallussaan olleen kiekon omalla puolustusalueella: Purkukiekot on saatava vastustajan päätyyn asti.
•    Alivoimapelaajat tekevät ylivoiman epävarmaksi lähtemällä nopeisiin vastahyökkäyksiin tilaisuuden tullen.

Jäällä vauhdissa
Pelin perusta

YKSILÖTAIDOT

Kuljettamassa kiekkoa

Yksilötasoista on tehtävä pelaajan henkilökohtaisia vahvuuksia! Siihen tarvitaan valtavat määrät toistoja. Jotta näitä kaikkia taitoja ehditään riittävästi kehittää, vaaditaan omalta ajankäytöltä tehokkuutta, jotta ehditään tunnollisesti hoitaa koulu- ja kotiasiat sekä jääkiekkoharrastuksen harjoitusohjelmat ja rutiinit.

Luistelutaito: Kaikkein tärkein taito jääkiekossa! Oleellista on saada oikeaa opastusta heti alusta alkaen, kun oma tyyli muodostuu. Harjoitteina luistelua, kyykkyjä, hyppyjä.

Peliasento: Oikea peliasento suo hyvän liikkuvuuden, mutta oikeassa asennossa pysyminen vaatii paljon voimaa. Harjoittelussa suuri toistojen määrä on kaiken perusta.

Jäällä vauhdissa

Kiekonkäsittely: Mailan sopivuuteen on kiinnitettävä huomiota. Harjoittelussa suuri toistojen määrä on kaiken perusta.

Syöttötaidot: Harjoittelussa suuri toistojen määrä on kaiken perusta.

Laukaus: Harjoittelussa suuri toistojen määrä on kaiken perusta.

Syötä!
Suojaa!

Puolustaminen mailalla ja vartalolla:

Se, joka ottaa kiekollisen vastustajan PUHUU, jotta muut voivat merkata omat miehensä. Maila on paras apuväline, eli tilanteeseen mennään maila edellä ja sitten vartaloon kiinni.

Kiekon suojaaminen: Kiekon suojaaminen on helpompaa, jos on hyvä peliasento. Luisteluasennon tulee olla tarpeeksi matala ja liikkumisen hyvällä tasolla - tämäkin on harjoiteltava taito, eli toistojen määrä opettaa.

Kommunikointi: - Puhu jäällä!

Omatoiminen tekeminen: Joukkueen harjoituksissa ei ehditä tehdä aivan kaikkea, eli omatoimisuus on tärkeää. Tällaisia omatoimisuuden varassa olevia tärkeitä asioita ovat mm. venyttely, kyykyt, luistelulihasten ja liikkuvuuden hyvä ylläpito.

Maalivahti

Maalivahdin perustorjunta-asento: Asentoja on monenlaisia yksilöstä riippuen.
Maalivahdin on tärkeää löytää kokemuksen kautta itselleen parhaiten sopiva asento.
On kuitenkin hyvä tietää perusperiaatteet:
•    Luistimet hieman hartioita leveämmällä.
•    Polvikulman on oltava tarpeeksi syvä, jotta pääsee nopeasti liikkumaan ja ponnistamaan.
•    Selkä suorana, jolloin ylävartalo peittää enemmän. Katse eteenpäin, ei leuka rinnassa.
•    Kädet ja kyynärpäät vartalon edessä, jotta käsillä on mahdollisimman suuret liikeradat.
•    Maila edessä (n. 10 cm luistimista). Mailan kulma ja otekorkeus määräytyy maalivahdin oman perusasennon mukaan.

Liikkuminen: Pelin nopeutuessa luistimilla liikkuminen tulee korostumaan. Oikea-aikaisuus ja peittäminen vaativat hyvää luistelutekniikkaa.
•    Luistelutaito pystyssä syvyys-ja poikittaissuunnassa.
•    Liikkuminen jään kautta ja liu'ut V-asennossa.

Perustorjunnat: Pelissä suurin osa torjunnoista on perustorjuntoja. Perustorjuntojen hallitseminen eri tilanteissa vaatii tuhansia toistoja. Niiden oppimiseen kannattaa uhrata aikaa jo nuorena.
•    Pystyssä paikallaan.
•    Pystyssä liikkeessä.
•    Jään kautta paikallaan.
•    Jään kautta liikkeessä.

Maalivahdin henkinen maailma: Maalivahti on yksilöurheilija joukkueessa. Keskittyminen on äärimmäisen tärkeä taito maalivahdille. Kenttäpelaajan virheitä on mahdollista paikata, mutta maalivahdin virhe näkyy heti tulostaululla. Haastavasta tehtävästä on nautittava. Itseluottamus on maalivahdinkin tärkein ominaisuus. Pelin tapahtumia ei pidä jäädä miettimään pelin aikana, vaan ne pitää analysoida pelin jälkeen. Maalivahti pelaa hetkessä: tässä ja nyt.

Pukuhuoneessa

SOSIAALISET TAIDOT JA ELÄMÄNTAIDOT

Pelaajien tulee kunnioittaa valmentajia ja huoltajia ja kaikkia niitä, jotka ovat mukana joukkueen toiminnassa. Pelaajien ei tarvitse kritisoida tuomareita ja muita toimitsijoita tai vastustajia.

Omatoimisuus - pelaaja osaa ja ymmärtää suorittaa urheiluun kuuluvut alku- ja lopputoimenpiteet omatoimisesti (alkuverryttely, jäähdyttely ja lihashuolto).

Pukeutuminen - pelaaja pukeutuu asianmukaisesti, turnaus- ja leiriolosuhteissa urheiluasu päällä. Kylmällä ilmalla myös pipo ja hanskat kuuluvat varustukseen.

Pelivarusteista huolehtiminen kuuluu myös pelaajalle (teroitukset, mailat yms.). Esimerkiksi luistimen terän muoto on omalla vastuulla, pitää itse huolehtia että terän profiili säilyy oikeana.

Varusteita

Ravinto - urheilija tietää millaista ruokaa syödään ja miten ruokailut ajoitetaan suhteessa urheilemiseen. Lisäksi pelaaja tietää nestetankkauksesta olennaiset asiat.

Esiintyminen - nuori urheilija esiintyy pääsääntöisesti pirteänä ja hyväntuulisena sekä tervehtii reippaasti ja vastaa kysymyksiin. Pelaaja keskittyy olennaisiin asioihin, ei esimerkiksi kritisoi tuomaritoimintaa.

Päihteettömyys - pelaaja tiedostaa päihteiden vaarat ja uskaltaa kieltäytyä mahdollisesta ryhmän aiheuttamasta painostuksesta huolimatta.

Pitkäjänteisyys - tekemisessä näkyy tinkimättömyys, pienetkin asiat koetaan tärkeiksi, koska niistä muodostuu isoja kokonaisuuksia. Pelaajalla on tavoitteita elämässä ja jääkiekossa. Muista, että kasvava urheilija tarvitsee myös lepoa!

Jere Lehtinen. Ei ole parempaa fiilistä kuin että kauden viimeinen peli päättyy voittoon!

Jere Lehtinen on toistaiseksi ainoa suomalainen jääkiekkoilija, joka on voittanut Stanley Cupin ja maailmanmestaruuden. 1973 syntynyt Lehtinen on yksi menestyneimpiä suomalaisia jääkiekkoilijoita ja hän on voittanut neljäntoista NHL-kautensa aikana kolmasti parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon. Lehtinen aloitti kiekkouransa Jää-hongassa.

Onko mieleesi jäänyt joitain yksittäisiä muistoja junnuvuosilta?

Pelasimme PeeWee-turnausta Quebecissä. Ensimmäinen peli legendaarisella silloisen NHL -joukkue Quebec Nordiquesin kotihallissa Pepsi Coliseella oli huikea kokemus.

Quebecin PeeWee -turnaus on jotain uskomatonta. Aamupeliä keskellä viikkoa saattaa olla katsomassa useita tuhansia katsojia ja turnauksen 50:n vuoden historian aikana siellä pelanneista melkein tuhat pelaajaa on päätynyt NHL:ään. Miten teidän pelinne päättyi?

Jos oikein muistan, niin pelattiin jotain kanukkijengiä vastaan ja peli päättyi tasan.

Entä kotimaassa?

Yksi turnaus - se pelattiin joka vuosi Forssassa - on jäänyt hyvin mieleen. Se oli yhden päivän turnaus ja pelejä oli paljon.

Miten treenasit juniorina ensin Jäähongassa ja sittemmin EJK:ssa?

Treenit olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Luisteltiin paljon ja harjoiteltiin paljon tekniikkaa eri harjoittein.

Mikä motivoi sinut treenaamaan, niin että nousit huipulle?

Nuorempana se oli kivaa ja hauskaa päästä treeneihin ja peleihin. Ja aina kun oli mahdollisuus päästä ylimääräisille jäille, niin menin. Mulla on aina on ollut halu kehittyä paremmaksi pelaajaksi. Mutta aina on myös pysynyt se hauskuus, jonka takia alun perin aloin pelata jääkiekkoa.

Missä ja miten harjoittelit oman jengin treenien ulkopuolella?

Muistan, että olen tehnyt aina vähän ekstraa harjoitusten jälkeen nuoresta tähän päivään asti. Junnuna tuli käytyä ulkojäillä ja yleisöluisteluissa aina kun se oli mahdollista. Jossain vaiheessa ryhdyin tekemään treenien ulkopuolella omia kuivaharjoituksia. Pyörällä mentiin aina joka paikkaan, joten kilometrejä on tullut pyörän päällä. Pelasin myös jalkapalloa kesäisin 16-vuotiaaksi asti. Se auttoi jääkiekossa paljon. Futiksessa tuli juostua paljon, joten siitä sai hyvän kuntopohjan. Ja sain jalkapallosta erilaisia juttuja joukkuepelaamisesta ja sijoittumisesta kentällä.

Mitä huippupelaajalta vaaditaan?

Tahtoa ja halua kehittyä joka päivä paremmaksi pelaajaksi.

Miten huippupelaajaksi kehitytään?

Kovan työn kautta. Lahjakkuudella voi menestyä johonkin asti, mutta työnteolla ja harjoittelulla voi kuka vaan menestyä vaikka mihin. Osa syttyy vasta myöhemmin, joten ei kannata koskaan antaa periksi.

Muistatko ensimmäisen liigapelin Kiekko-Espoossa 1992 ja millaiset fiilikset tuolloin olivat?

Muistan sen hyvin, koska edellisellä kaudella olimme nousseet liigaan. Se oli huikea suoritus, eikä kukaan uskonut sen tapahtuvan. Sitten tuli ensimmäinen liigapeli kotikaupungin ja oman joukkueen paidassa. Se oli uskomaton fiilis. Siihen asti oli vaan haaveillut liigapeleistä Helsingin Jäähallissa IFK:n tai Jokereiden peleissä katsojana.

Millainen tunne oli ensimmäisessä NHL-pelissä 1995 Dallasissa?

Peli oli vielä silloisen Winnipeg Jetsin hallissa. Vastassa oli kaksi suomalaista idoliani Teemu Selänne ja Teppo Numminen. Hieno fiilis vaikkakin vähän jännitti. Mutta kun kiekko putosi jäähän, peli oli sama kuin aikaisemmin. Hävittiin se aika reilusti.

Kuka on ollut paras pelikaverisi urallasi?

Joe Nieuwendyk.

Miksi?

Opin häneltä paljon siitä, miten joukkuetta johdetaan niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Ja erityisesti sen miten tärkeää on pelata joukkueelle.

Missä joukkueessa on ollut paras pukukoppifiilis ennen tärkeää ottelua?

Dallasissa. Peli oli vuoden 1999 Stanley Cup -finaalien kuudes eli viimeinen, jolloin voitimme Stanley Cupin.

Miksi ja mistä se on syntynyt?

Pelasimme vieraissa. Se ei ollut helppo paikka. Mutta koko joukkue uskoi samaan asiaan -siihen, jota oli tehty 10 kuukautta joka päivä. Jokainen pelaaja kunnioitti ja kannusti toista roolista riippumatta koko sen vuoden. Joukkueessa oli äänekkäitä ja hiljaisia kavereita, mutta jokainen omalla panoksellaan toi joukkueeseen oman jutun. Siitä joukkueen usko ja fiilis voittoon tuli.

Sinulla on kahdeksan arvokisamitalia Leijonapaidassa, kruununa tietysti MM 95. Miten nämä voi suhteuttaa Stanley Cupin voittoon 1999?

Joka kerta, kun olen pukenut maajoukkuepaidan päälle, se on ollut kunnia-asia. Ja kun ensimmäisen kerran 18-vuotiaiden EM-kisoissa saatiin pronssia, oli hieno fiilis tuoda Suomelle mitali. Jokainen mitali on spesiaali omalla tavallaan, kun on sen saavuttanut Suomipaita päällä. Stanley Cupiin verrattuna se on kuitenkin erilainen juttu. NHL:ssä ollaan yhdessä kymmenen kuukautta melkein joka päivä. Matka voittoon on pitkä ja kivinen. Se vaatii paljon ja sen arvostaa omaan luokkaansa.

Suomen maajoukkue on pärjännyt arvoturnauksissa (MM, Olympia, Canada/World Cup) 90-luvulta alkaen hienosti, mutta finaalien saldo on kuitenkin pahasti miinuksella. Yleensä tuloksena on loppuotteluissa ollut tappio. Miksi ja mitä pitäisi tehdä?

Ollaan oltu monesti lähellä, mutta kuitenkin kaukana. Ja kun kerran on voittanut jotain, niin tietää miten paljon se vaatii joukkueelta ja jokaiselta pelaajalta. Ei olla aina saatu siihen viimeiseen peliin sitä kaikkea toimimaan niin kuin pitäisi. Niissä peleissä on niin paljon kiinni henkisistä voimavaroista, että pystyisi vielä kaiken paineen alla nostamaan tasoa. Loppujen lopuksi pelit ratkeavat monista pienistä jutuista, jotka tekevät toimivan kokonaisuuden. Joten ei pidä ajatella liikaa isoja juttuja, vaan lähteä tekemään niitä pikkujuttuja hyvin. Jokaisen pelaajan on uskottava omiin vahvuuksiin ja pelitapaan, eikä lähteä sitä muuttamaan. Joukkueen pitää uskoa myös siihen, millä on päästy tähän pisteeseen. Toisaalta täytyy pystyä myös kesken pelin muuttamaan systeemiä, jos on tarvetta.

Stanley Cup ja MM-voitto ovat epäilemättä urasi huippuhetkiä. Mikä on voittamisen merkitys pelaajalle?

Ei ole parempaa fiilistä kuin se, että kauden tai turnauksen viimeinen peli päättyy voittoon. Se antaa myös itseluottamusta ja halua voittaa uudestaan. Kun tietää miten vaikeaa on voittaa viimeinen peli, niin se antaa myös oikeanlaista nöyryyttä lähteä voittamaan uudestaan.

Olet saanut henkilökohtaisia NHL-palkintoja, muun muassa parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon kolmasti. Mikä on niiden merkitys?

Kunnioitan palkintoja suuresti. Mutta mikään palkinto ei olisi ollut mahdollinen ilman hyviä joukkuekavereita ja hyvää pelisysteemiä. Joten periaatteessa palkinnot osaltaan kuuluvat myös joukkueelle.

Jääkiekkourasi aktiivipelaajana on loppumassa. Mitä se antoi?

Se on antanut niin paljon. Olen saanut tehdä sitä mitä pikkupojasta asti halusin tehdä eli pelata jääkiekkoa. Ja aina on pysynyt se pikkupojan into mukana.

Onko jotain mitä olisit tehnyt toisin?

En. Olen ollut onnekas saade...