image1

Mr&Mrs Future

ja 5 suurta kysymystä

images

Talentum
Helsinki 2012

Esipuhe

Intohimo.

Siinä syy, miksi kirjoitimme tämän kirjan. Haluamme intohimoisesti tutkia tulevaisuutta, joka nousee horisontin takaa ja näyttäytyy meille nykyhetkenä. Haluamme toivottaa tulevaisuuden tervetulleeksi kuin hyvän ystävän.

Mika esitti idean ja Rolf vastasi: ”niin tehdään”. Ja niin me teimme. Kirjan kirjoittaminen alkoi mukavana harrastuksena. Tutkailimme ideoita ja ehdotuksia, ja välillä jätimme ne joksikin aikaa hautumaan. Pikku hiljaa kirjoittaminen alkoi kuitenkin viedä yhä enemmän aikaa, kunnes lopulta siitä tuli elämisen ehto. Vapautus koitti vasta tutkimus- ja kirjoitustyön päätyttyä.

Työtämme ohjasi kolme perusajatusta:

1  Yritystoiminnan ja yhteiskunnan tulevaisuutta käsittelevän kirjan täytyy olla kansainvälinen, jotta se voi kuvastaa nykypäivän ja erityisesti tulevaisuuden realiteetteja.

2  Kukaan ei voi olla varma siitä, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin suuntaan kehitys kulkee. Kenelläkään ei ole siihen tarvittavia kykyjä, sillä asiat ovat aivan liian monimutkaisia verkottuneessa maailmassa. Siksi halusimme saada lukijan mukaan pohtimaan, ideoimaan ja vetämään omat johtopäätöksensä. Uskomme, että olemme siinä onnistuneet.

3  Kirjaa ei ole tarkoitus lukea yhtenä päivänä. Kuten seuraavan sivun lukijan oppaassa sanotaan, luku päivässä riittää.

Tämä kirja on Mikan ja Rolfin yhteishanke. Kumpikin vastaa sen sisällöstä. Haluamme kuitenkin kiittää monia henkilöitä ja organisaatioita saamistamme ideoista ja kannustuksesta erityisesti kirjan viimeistelyvaiheessa. Näiden henkilöiden ja organisaatioiden nimet löytyvät lähdeluettelosta.

Henkilökohtaisella tasolla haluamme kiittää läheisiämme. Mika haluaa kiittää vaimoaan Susannaa ja poikaansa Antonia kärsivällisyydestä ja ymmärryksestä. Rolf haluaa kiittää vaimoaan Birgitteä ja poikaansa Klausia ei niinkään kärsivällisyydestä kuin väsymättömästä kannustuksesta.

 

Helsingissä ja Kööpenhaminassa keväällä 2012

Mika Aaltonen Rolf Jensen

Lukijan opas

Useimmilla meistä ei ole aikaa lukea kirjaa alusta loppuun yhdessä päivässä. Siksi olemme laatineet tämän lukijan oppaan.

Raportit eli lyhyet luvut on sijoitettu kahden hallituksen kokouksen väliin. Ensimmäinen hallituksen kokous luo puitteet tarinalle. Mr & Mrs Future saavat kutsun osallistua yritystoiminnan ja yhteiskunnan tulevaisuuden maailmanlaajuiseen tutkimiseen. Kutsun esittää kansainvälinen suuryritys, joka on olemassa jossakin, mutta lukijalle ei kerrota sen nimeä eikä sijaintia. Viimeisessä hallituksen kokouksessa tehdään johtopäätöksiä ja kuvataan tulevaa maailmaa yleisellä tasolla.

Kirjan 51 raporttia ovat Mr & Mrs Futuren kirjoittamia lyhyitä lukuja. Kussakin niistä käsitellään jotakin aihetta, joka on erittäin tärkeä niin liike-elämälle kuin yhteiskunnalle ja jota käsitellään uusimpien ideoiden, lukujen ja trendien valossa. Yhdessä raportit tuovat valoa matkallemme kohti tulevaisuutta. Lue luku tai kaksi, kun sinulla on aikaa. Kun olet lukenut sinua kiinnostavat osat, laita kirja jollekin lähellä olevalle hyllylle, sillä saatat tarvita sitä pian.

Huomaa, että näkymättömät oppaat ovat itse asiassa erilaisia skenaarioita. Haluamme saada sinut mukaan pohtimaan uusia ratkaisuja. Tulevaisuutta ei voi varmasti ennustaa, mutta eriasteisia todennäköisyyksiä voidaan hahmottaa. Me olemme kaikki oppaita matkalla tulevaisuuteen.

Muista: Tulevaisuus on paikka, jossa me kaikki vietämme lopun elämämme.

Sisältö

Esipuhe

Lukijan opas

1     Ensimmäinen hallituksen kokous

2     Maailmantalous

2.1     Kuinka rikkaita olemme?

2.2     Nousu- ja laskukausien loputon kierto

2.3     Moninapainen maailma

2.4     Suurkaupunkien maailma

2.5     Uusi tuotantokeskeinen maantiede

2.6     Litteä yhteiskunta

2.7     Uusi keskiluokka

2.8     Cyber-turvallisuus

3     Tuotanto

3.1     Tuotantotavat muutoksessa

3.2     MeiltäMinulle-tuotanto

3.3     Miksi käsiteollisuus kasvaa?

3.4     Tutkassa näkyvät markkinat

3.5     Verkkokaupan vallankumous

3.6     Elämysmyymälät

3.7     Yhden hengen tehdas

3.8     Lisätyn todellisuuden markkinat

4     Arvot

4.1     Globaalit arvot: sprintti historian halki tulevaisuuteen

4.2     Emotionaaliset markkinat

4.3     Globaali business-agora

4.4     Jälkimaterialistinen kuluttaja

4.5     Hengellinen hypermarket

4.6     Uudet semsisanat

4.7     Henkisen hyvinvoinnin markkinat

4.8     Olemassaolon markkinat

4.9     Pimeästä valoon

4.10   Fanittaminen

4.11   Onnellisuusmarkkinat

5     Johtamisen ongelmat

5.1     Ongelmat ja ratkaisut

5.2     Uskollisuusongelma

5.3     Hierarkiaongelma

5.4     Arvo-ongelma

5.5     Merkityksen ongelma

5.6     Globalisaatio-ongelma

5.7     Avoimuusongelma

5.8     Sosiaalisen organisoitumisen ongelma

6     Oppiminen

6.1     Tiedon rajat

6.2     Väärässä oleminen

6.3     Saastunut totuus

6.4     Analyyttinen älykkyys

6.5     Ulos oppilaitoksista

6.6     Open Source -tiede

6.7     Uudet kulkurit

6.8     Eristyneen mielen loppu

6.9     Mielen laajennus

7     Järjestelmät

7.1     Järjestelmien järjestelmä

7.2     Vaikuttamisen tasot

7.3     Maapallon rajat

7.4     Uusi taloustiede

7.5     Pieni valtio, iso yhteiskunta

7.6     Bittitalous

7.7     Millisekuntien merkitys

8     Ratkaiseva hallituksen kokous

 

Lähteet

image

Luku 1

Ensimmäinen
hallituksen kokous

Mr & Mrs Future kutsutaan suuren kansainvälisen yrityksen hallituksen kokoukseen. Kokouksessa heille esitetään viisi suurta kysymystä ja annetaan puoli vuotta aikaa etsiä vastauksia niihin ennen seuraavaa tapaamista hallituksen kanssa.

”Asia ymmärretty”, puheenjohtaja toteaa hallituksen jäsenille, ”haluatte paremman tuoton investoinneille ja nopeasti. Näyttää siltä, että olette menettäneet luottamuksenne minua ja toimitusjohtajaa kohtaan. Olemme kanssanne samaa mieltä tuotto-odotuksista, mutta minusta kasvua ja tuottoa kannattaa hakea pitkällä aikavälillä, millä tarkoitan seuraavia 5–10 vuotta. Voisimme yksinkertaisesti vain vaihtaa puheenjohtajaa ja toimitusjohtajaa, mutta sitä ennen haluaisin ehdottaa teille jotakin.”

”Antakaa minulle puoli vuotta aikaa, niin esitän teille uuden suunnitelman yhtiön tulevaisuudesta. Konsultoin maailman parhaita asiantuntijoita, todellisia visionäärejä. Yhtiömme toimii maailmanlaajuisesti, ja globalisaation aikakaudella meillä on paljon voitettavaa, jos teemme oikeita asioita ja katsomme vähän pidemmälle. Tarvitsen puoli vuotta aikaa, en yhtään enempää.”

Hallituksen jäsenet hyväksyvät pyynnön vastahakoisesti: ”Suunnitelman on sitten oltava erinomainen, hyvä ei riitä.”

”Sovittu”, sanoo puheenjohtaja. ”Nyt voitaisiin pitää vartin tauko.”

Useimmat kokouksen osanottajat siirtyvät virvokkeiden pariin. Puheenjohtaja seuraa toimitusjohtajaa tämän huoneeseen. He istuvat alas ja katsoivat toisiaan.

Puheenjohtaja rikkoo hiljaisuuden: ”Se oli tipalla. Meillä on puoli vuotta aikaa korjata tilanne. Voisimme kääntyä tunnettujen konsulttien puoleen tai kysyä neuvoa muilta yritysjohtajilta, mutta tiedän etukäteen heidän vastauksensa. Olen ollut tässä leikissä mukana jo 50 vuotta. Voisin kirjoittaa heidän raporttinsa itsekin.”

”Tarvitset konsulttien arvovaltaa”, toimitusjohtaja sanoo. ”Sinun on saatava hallitus puolellesi, ja siihen tarvitset tunnettuja nimiä.”

”Kuten hyvin tiedät, monet suuryritysten perustajat, jotka ovat pystyneet perinpohjin mullistamaan toimialansa pelisääntöjä, ovat aikoinaan jättäneet opintonsa kesken. Heillä ei ole perinteistä koulutusta, joten he ovat voineet tarkastella globaaleja markkinoita tuoreesti. Totta kai koulutettuja ihmisiä tarvitaan yritysten johdossa, mutta tässä tilanteessa haluaisin jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Siksi ehdotan, että lähetämme kaksi nuorta, naisen ja miehen, matkalle tulevaisuuteen. Vastineeksi siitä, että maksamme nuorten matkan, pyydetään heitä pitämään mieli avoinna ja tuomaan meille fantastisia ideoita seuraaville 5–10 vuodelle. Ideoiden pohjalta laadimme uuden toimintasuunnitelman.”

”Melkoinen ehdotus”, toimitusjohtaja toteaa.

”Sehän juuri on liike-elämän tarkoitus: sellaisten tilaisuuksien hakemista, joita muut eivät näe. Nämä kaksi nuorta ovat minun työkaluni. Annamme tulevaisuutemme heidän käsiinsä, mutta minä olen siihen valmis. Itse asiassa olen jo löytänyt sopivat henkilötkin. He ovat täällä paikalla ja ovat juuri laatimassa suunnitelmiaan.”

”Sopii minulle”, toimitusjohtaja toteaa. Muutakaan hän ei voi, jos haluaa pitää työnsä. Puheenjohtaja päättää kertoa jotakin.

”Paljastan sinulle pienen salaisuuden”, puheenjohtaja virkkaa. ”Älä kerro tätä kenellekään, älä edes aviomiehellesi: nuorilla on apunaan näkymättömiä oppaita, jotka opastavat ja auttavat heitä löytämään uusia, ennakkoluulottomia ratkaisuja.”

”Kuulostaa joltain voodoolta tai huijaukselta, en minä usko yliluonnollisiin asioihin”, toimitusjohtaja rohkenee kommentoida.

”Kaikilla liike-elämän, taiteen ja tieteen uudistajilla on ollut näkymättömiä opastajia. Näin he ovat minulle kertoneet, vaikka eivät asiaa julkisesti myönnäkään. Ei heidän menestystään muullakaan tavoin voi selittää. Jos haluat, voit kutsua näitä oppaita myös sisäisiksi ääniksi, jotka ovat peräisin aivojen eri osista. Kuulostaako se sinusta luonnollisemmalta?”

”Suunnitelmasi on radikaali, ei tulevaisuutta ennen ole näin tutkittu”, toimitusjohtaja sanoo.

Puheenjohtaja ottaa toimitusjohtajan kommentin kohteliaisuutena ja kiittää. ”Annetaan nuorille ohjeet, jotta he voivat valmistautua matkalleen, jota voisi kutsua vaikka tulevaisuuskävelyksi”, puheenjohtaja sanoo lopuksi.

Toimitusjohtaja ymmärtää, että nyt on kyse poikkeuksellisista asioista, mutta aivan varma hän ei ole siitä, oliko iäkäs hopeahiuksinen puheenjohtaja nero vai järkensä menettänyt.

Tehtävänanto

Hallituksen k...