Lillrank_kansi_1400.jpg

3117.jpg

3198.jpg

Kustantaja: Taloustieto Oy

Kannen kuva: Tuomo Kostet

E-kirjan tuotanto: Suomen E-painos Oy

ISBN 978-951-628-539-2

ISBN 978-951-628-540-8 (PDF)

ISBN 978-951-628-581-1 (EPUB)

Esipuhe

Jos ja kun maailma on keskentekoinen, voimme osallistua sen parantamiseen yksinkertaisella tavalla, yrittämällä.

Paul Lillrankin pamfletti Maailman parantaja on remonttikäsikirja maailmaan, joka alkaa hapertua kulmistaan. Lillrank nostaa korjausohjelmansa keskipisteeseen tutun hahmon, porvarillisen ihmisen ja hänen maailmankuvansa. Porvarillisesta ihmisestä on tullut kummallisella tavalla pikkusieluinen ja ahne pellehahmo, vaikka hänen arvojensa varassa kasvoi ja kasvaa länsimainen vauraus, joka levisi ennenäkemättömällä tavalla.

Lillrank asettaa vastakkain liberaalin, porvarillisen maailmankuvan ja totalitaristisen maailmanselityksen ja punnitsee miten ne vastaavat keskeisiin kysymyksiin, vaurauden syntyyn, tasa-arvoon tai sen puutteeseen, yhteiskunnallisiin valintoihin. Oman värinsä asetelmaan tuo populismi, jossa johdonmukaisen maailmankuvan sijalla on tunne – asia on niin kuin näyttää ja tuntuu.

”Maailma ei ole ongelma, jonka tiedostava eliitti voisi niksauttaa paikalleen määräämällä muitten elämästä ja rahoista”, Lillrank kirjoittaa. Yhteiskuntaa ei voi tyhjentävästi selittää eikä ohjata, mutta se ei tarkoita että luovuttaisimme – porvarillisen maailmankuvan ytimessä on nimenomaan yritteliäisyys.

Maailman parantaja avaa EVAn uuden pamflettisarjan. Tällä sarjalla EVA haluaa alleviivata rooliaan yhteiskunnallisen debatin ja arvokeskustelun avaajana.

Hyvin argumentoidun arvokeskustelun tarve on polttava. Julkisen debatin ylilyönnit ja aggressiiviset sävyt ovat korostuneet ja koventaneet asenteita. Toisen keskustelijan demonisoiminen on yleistä ja valitettavan hyväksyttyä. Keskustelu päättyy liian usein tähän nokitteluun, eikä todellinen arvokeskustelu ehdi alkaa. Kiukku kasvaa ja seuraava sananvaihto on entistä myrkyllisempi.

Lillrankin tekstissä on kaikki hyvän pamfletin ominaisuudet. Se on kärkevä, huolellisesti ajateltu ja se pakottaa lukijan vastaamaan. Sen taustalla on omakohtainen kokemus ja se tarjoaa konkreettisen ratkaisumallin. Lillrankin resepti parempaan tulevaisuuteen pitää sisällään asioita, joiden pitäisi olla ajattomia myyntimenestyksiä: terve järki, vastuu, elämänhallinta, yhteistyö.

Helsingissä 26. lokakuuta 2011

Matti Apunen

Johtaja

EVA