Murray N. Rothbard

Ludwig von Mises

talous, teoria, elämä

Suomentanut Petri Kajander

Englanninkielinen alkuperäisteos

The Essential von Mises

Scholar, Creator, Hero © 1988 the Ludwig von Mises Institute

The Essential von Mises ensipainos 1973, Bramble Minibooks, Lansing Michigan

Copyright © 2009 the Ludwig von Mises Institute

Käännös © 2010 Petri Kajander

ISBN 978-952-67999-4-0

Credentum Oy, 2013



Alkusanat suomalaiseen laitokseen

Ludwig von Misesiä (1881-1973) pidetään laajalti yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä taloustieteilijöistä ja yhteiskuntafilosofeista. Hänen kirjoituksensa ovat herättäneet toisen maailmansodan jälkeen libertaristisen renessanssin ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin Euroopassa ja muissa maanosissa. Näistä kirjoituksista viisi teosta nousevat esiin: Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel (”Teoria rahasta ja luotosta”; 1912), Die Gemeinwirtschaft: Untersuchungen über den Sozialismus (”Sosialismi”; 1922), Human Action (“Ihmisen toiminta”; 1949), Theory and History (“Teoria ja historia”; 1957) ja Ultimate Foundations of Economic Science (“Taloustieteen perimmäiset perustat”; 1962). Näillä teoksilla Mises teki uraauurtavia saavutuksia useille taloudellisen analyysin osa-alueille: rahasta suhdannevaihteluille, talousjärjestelmille, riskille, tietoteorialle, metodologialle ja talouspolitiikalle. Mutta ennen kaikkea hän kehitti realistisen ja kattavan järjestelmän ajattelulle, jota hän kutsui prakseologiaksi. Näin hän loi perustan nykyaikaisen taloustieteen itävaltalaisen koulukunnan työlle ja hänellä oli myös vahva vaikutus tämän päivän libertarististen poliitikkojen ajatteluun kuten Ron Pauliin (ja myös osittain teekutsuliikkeeseen) Yhdysvalloissa ja Vaclav Klausiin ja muihin Euroopassa.

Tämä kirja on mitä loistavin johdatus Misesiin ja hänen työhönsä. Se ilmestyi alunperin vuonna 1973 ”Bramble minikirjana” (Oakley R. Bramblen Lansingista, Michiganista, julkaisemana) ja siitä on otettu useita uusintapainoksia, merkittävimpänä Ludwig von Misesin teoksen Planning for Freedom liitteenä. Kirjan kirjoittaja, Murray Rothbard (1926-1995) oli Misesin New York yliopiston seminaarin jäsen 1950-luvulla. Hän oli myös itsekin huomattava taloustieteilijä ja yhteiskuntafilosofi, jolla oli valtava vaikutus libertaristiseen liikkeeseen Yhdysvalloissa. Eritoten Rothbard kirjoitti taloustieteen tutkielman (Man, Economy, and State, 1962) ja suurenmoisen poliittisen filosofian esseen (The Ethics of Liberty, 1982), jossa hän kritisoi, kehitti ja jalosti Misesin ajattelua. Siten toivon, että tämä nykyinen painos herättää kiinnostuksen suomalaisissa lukijoissa molempien, sekä Misesin että Rothbardin, tuotantoon.

Jörg Guido Hülsmann

Taloustieteen professori

Angersin yliopisto

Alkusanat

Tämän monografian kaksi esseetä kirjoitti opettajani Murray N. Rothbard (1926–1995) opettajastaan Ludwig von Misesistä (1881–1973). Ensimmäinen essee on kirjoitettu hyvin pian Misesin kuoleman jälkeen ja se on pitkään palvellut suosituimpana johdantona Misesin ajatteluun.

Toinen esseen on kirjoitettu vuonna 1988 ja se on sisällöltään enemmän elämänkerrallinen. Se on palvellut tavallaan prototyyppinä erittäin vaikutusvaltaiselle Jörg Guido Hülsmannin kirjoittamalle biografialle Mises: The Last Knight of Liberalism. Yhdessä ne tarjoavat lukijalle erinomaisen yleiskatsauksen Misesin ajatteluun, elämään ja sen merkitykseen ajassamme.

On kulunut monta vuotta siitä, kun Mises-instituutilla on ollut painosta kummastakaan näistä esseistä. Nyt niiden yhdistäminen samaan painokseen tekee asian vielä erinomaisemmaksi. Jos tarkastelemme 1900-lukua, löydämme hyvin harvoja älyllisiä sankareita. Yhteiskuntatieteet ovat erityisen hedelmättömiä tässä suhteessa. Mises kuitenkin nousee esiin huomioiden hinnan, jonka hän joutui siitä maksamaan. Hänet ajettiin pois kotimaastaan ja hän joutui taistelemaan oppilaistaan ja mahdollisuudesta opettaa Yhdysvalloissa. Ja silti ajatukset ovat pysäyttämättömiä. Nykyään näemme misesiläisen koulukunnan kukoistavan paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Tämä painos tarjoaa ainutlaatuisen osansa päämäärässä levittää hänen ajatuksiaan yhä laajemmalle. Lukija on tästä teoksesta kiitollisuudenvelassa Murray Rothbardille hänen mahdollistaessaan tämän sekä omalla tieteellisellä työllään että tunteikkaalle (jopa hartaalla) kiitollisuudella opettajalleen.

20. helmikuuta 2009,

Douglas E. French