wahlroos_cover.png
nimio.jpg

© Tekijät

Teoksen kirjoitti Tampereen yliopiston tutkivan journalismin työpaja 2012–13: Peppiina Ahokas, Nelli Ahosola, Heta Hassinen, Anna von Hertzen, Anna Humalamäki, Johanna Junttila, Päivi Kerola, Esa Koivuranta, Susanna Kosonen, Hanna Laukkanen, Pekka Leiviskä, Karoliina Liimatainen, Juho Maijala, Päivi Mattila, Anna-Sofia Nieminen, Maarit Nykänen, Kati Pehkonen, Tuomo Pietiläinen, Sanna Raita-aho, Katri Simola, Tuija-Tiitta Sorjanen, Helmiina Suhonen, Iida Tikka, Päivi Tohmo, Mari Uusivirta & Annina Vainio

Grafiikoiden toimitus: Nelli Ahosola

Kuvien toimitus: Heta Hassinen

Tekstin toimitus: Heta Hassinen, Päivi Kerola, Pekka Leiviskä, Juho Maijala, Iida Tikka, Mari Uusivirta & Annina Vainio

Oikoluku: Anna von Hertzen & Katri Simola

Ovi- ja porttikuvat: Ella Kiviniemi & Heta Hassinen

Katkelman Björn Wahlroosin eropuheesta Hankenin ylioppilaskunnan edustajistolle ja Hankeiten-lehden mielipidekirjoituksesta on suomentanut Otto Bruun.

Katkelman Kurt Vonnegutin Kissan kehdosta on suomentanut Marjatta Kapari. Tammi 1975

.

Sitaatit Björn Wahlroosin teoksesta Markkinat ja demokratia: loppu enemmistön tyrannialle on suomentanut englanninkielisestä käsikirjoituksesta Matti Kinnunen yhteistyössä tekijän ja työryhmän kanssa. Otava 2012.

Ulkoasu: Maria Mitrunen

intologo.jpg

Into Kustannus oy
Hämeentie 48
00500 Helsinki
www.intokustannus.fi

ISBN 978-952-264-243-1
ISBN 978-952-264-273-8 (epub)
ISBN 978-952-264-274-5 (mobi)

Sisällys

Johdanto: Ilman Björn Wahlroosin lupaa

Hienon kaverin juhlat

I Koululainen Beatles-paidassa

1 Pieni hiljainen poika

2 Lönkanin James Dean

3 Renessanssiruhtinas Bror Wahlroos

4 Viiden vuoden vasemmistolainen

II Ekonomisti farkku-univormussa

5 Hankenin kommunisti

6 Maisteri, lehtori, aviomies

7 Herra professori ja kaunis Saara

8 Reaganin ihailija

III Finanssimies liituraitapuvussa

9 Nuori pankkiiri

10 Totuudentorvi

11 Mestarineuvottelija

12 Kasinotalouden kultasormi

13 Ison kentän peluri

14 Neljännesmiljardin markan aivot

IV Kartanonherra punaisissa housuissa

15 Konsernikeisari

16 Juonittelijoista julkeimmat

17 Armfeltiksi Armfeltin paikalle

18 Kuningas ja pankkiiri metsällä

19 Politiikkapajatson tyhjentäjä

Lopuksi

Liitteet

Wahlroosin linnake keväällä 2013

Kuvaliite

Lähteet

Johdanto

Ilman Björn Wahlroosin lupaa

Tuomo Pietiläinen

Tällä elämäkerralla oli aluksi monta työnimeä. Ensimmäiset nimensä teos sai alkusyksystä 2012 ja niitä väritti se puutteellinen tietämys, joka minulla Björn Wahlroosin elämästä oli. Kuvittelin että näin älykkäällä, kulmikkaalla, itseriittoisella ja äkkirikastuneella miehellä ei voi olla oikeita ystäviä. Mielessäni pyöri työnimi ”Björn Wahlroos: mies vailla ystäviä”.

Nämä ja monet muut oletukseni osoittautuivat pian yksisilmäisiksi. Kävi ilmi, että Björn Wahlroosilla on kiinteä ystäväpiiri, gänget, vuosien takaa. Karl Marx, naiset ja erilaiset nautintoaineet yhdistivät opiskelijat porukaksi, joka tapaa toisiaan edelleen, vaikkapa Wahlroosin aateliskartanossa Salon Halikossa. Marxia bileisiin ei tosin enää kutsuta.

Kuvittelin myös, että Wahlroosin ympärille on kasvanut pysyvä hyvä veli -verkosto, joka vuodesta toiseen jakaa jäsenilleen oikeuttamattomia etuja toisten kustannuksella ja piilossa laskun maksajilta. Wahlroosin hyvä veli -verkosto näyttää toimivan toisella tavalla. Wahlroos ei suosi salakähmäisesti ja piilossa. Hän suosii julkisesti ja julkeastikin niitä, jotka tuottavat hänelle lisää taloudellista hyvää. Kaikki Wahlroosin kelkassa pysyneet bisneskaverit ovat rikastuneet satumaisesti, jos he ovat onnistuneet täyttämään hänen äärimmäiset vaatimuksensa.

Kovaan markkinatalouteen uskovan Wahlroosin tutkiminen on tärkeää hänen vaikutusvaltansa vuoksi. Hänen ajamansa aatteet edistävät tuloerojen kasvua ja suomalaisen yhteiskunnan liikettä kohti uudenlaista luokkarakennetta: sekä pääomatuloja nostavien miljonäärien että halpa- ja silpputyötä tekevien kansalaisten joukko on kasvanut. Wahlroosin lounaskutsusta tuskin kieltäytyy monikaan päättäjä, ja palan painikkeeksi Wahlroos tarjoilee ajatuksiaan. Tarvittaessa hän ottaa kantaa julkisesti. Wahlroosilla on myös muodollisia kanavia: hän saa ajatuksiaan esiin esimerkiksi Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen elinkeinopoliittisessa neuvottelukunnassa ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallituksessa. Rahallisesti hän on tukenut RKP:n lisäksi kokoomusta.

Wahlroos vaikuttaa yhteiskuntaan niin ikään erilaisten säätiöiden kautta. Hän on rahoittanut niiden avulla muun muassa tieteen tekemistä, talousjournalismin opiskelua, talouskirjojen kirjoittamista ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä. On aiheellista pohtia, onko hyväntekeväisyys sittenkin maineen ja päätösvallan ostamista.

Elämäkerta käy läpi pankkiirin koko elämän lapsuudesta ja nuoruudesta vaurastumiseen ja nykyisiin kissanpäiviin. Julkaisemme ensi kertaa kopion Björn Wahlroosin tekemästä sopimuksesta pörssipelien ikonin Pentti Kourin kanssa. Kerromme ensimmäistä kertaa tarkasti julkisuuteen investointipankki Mandatumin synnystä ja kasvusta, Wahlroosin rikastumisen ensiaskeleesta. Paljastamme myös valtion virkamiehen, joka oli Wahlroosin varsinaisen superrikastumisen takana, kun investointipankkiirista sukeutui moninkertainen miljonääri Mandatumin ja Sampo-Leonian kaupoissa vuonna 2000.

Björn Wahlroosin huikea rikastumistarina on ollut yhdistelmä älykkyyttä, ahneutta, taitavaa liikkeenjohtamista ja onnea. Avuksi ovat olleet myös annos röyhkeyttä ja akateeminen talousosaaminen, samoin systemaattisesti rakennetut verkostot. On vaikea arvioida, onko Wahlroosilla ollut muita enemmän onnea vai onko sattuma vain suosinut yritteliästä.

Otetaan esimerkki parinkymmenen vuoden takaa. Ensin hitunen onnea: Wahlroos siirtyi investointipankki Mandatumin toimitusjohtajaksi kesällä 1992, ja heti seuraavan vuoden alusta keskustan pääministeri Esko Aho puolitti rikkaimpien pääomatuloveron. Näin OECD-maiden alhaisin eli 25 prosentin pääomatulovero tuli voimaan juuri kun pankkiiriliike Mandatumiin alkoi kerääntyä kevyesti verotettavaa osinkovarallisuutta.

Björn Wahlroosin nousua ja rikastumista voi verrata kapuamiseen Helsingin Linnanmäen huvipuiston legendaarisissa Vekkulan portaissa. Jokainen Vekkulassa käynyt muistaa ylös alas sahaavat portaat, jotka on halkaistu pitkittäin keskeltä, joten kipuaminen vaatii sekä taitoa että onnea. Taitava hyödyntää portaiden romahdukset ja nousut ja kapuaa askelmat ongelmitta ylös asti.

Björn Wahlroos on totisesti osannut rikastua ja rikastuttaa muita. Hänestä tuli Sampo-Leonian suurin henkilöomistaja halvalla, minkä jälkeen hän myi Sampo Pankin tanskalaisille kalliilla. Ansaitsemansa rahat hän sijoitti edullisesti Nordeaan, jota trimmaa hallituksen puheenjohtajana tuloskoneeksi. Wahlroos käytännössä vaihtoi valtiollisen Postipankki-Leonian pölyiset konttorit ja ryvettyneen Interbankin yli viidenneksen osuuteen Nordeasta, joka on tätä nykyä Pohjoismaiden suurin ja hyvin kannattava pankki.

Ajoituksen takana lienee professorina opittu markkinoiden teoreettinen tuntemus, hyvät talousalan verkostot ja jonkinlainen mystinen vaisto. Muistan, kuinka Wahlroos varoitti Sammon tilaisuudessa pitkän pörssinousun käänteestä elokuussa 2007. Pian sen jälkeen alkoi osakekurssien jyrkkä pudotus. Sampo-konserni oli tietenkin alkanut myydä osakkeita täysillä jo puoli vuotta ennen Wahlroosin julkista varoitusta. Ajatustani Wahlroosin maagisista kyvyistä ei vähentänyt Sammon silloisen kakkosmiehen Kari Stadighin tokaisu minulle: ”Nyt Nalle on siirtynyt maahisten joukkoon.”

Olemme selvittäneet Björn Wahlroosin ja hänen perheensä henkilökohtaisia finanssiasioita sekä Wahlroosin ystävien ja tuttavien verkostoa, joka ilmenee havainnollisesti Wahlroosin kartanon tupaantuliaisten istumajärjestyksestä. Tupaantuliaisten pöytäkarttagrafiikka kirjan kuvaliitteessä on sosiaalinen verkostoanalyysi suomalaisesta ja ruotsalaisesta yläluokasta.

Vaikutusvaltaisia tuttavia Wahlroosilla on paljon. Kutsut lounaille ja illallisille kuitenkin loppuvat, kun heillä ei enää ole hyödyllistä asemaansa. Tällainen pragmaattinen suhtautuminen tuttaviin on päättäjäpiireissä yleistä.

Wahlroos on niin ikään huolehtinut tarkasti siitä, ettei hän eivätkä hänen alaisensa syyllisty laittomiin, moraalittomiin tai epäilyttäviin liiketoimiin. Tässä ovat auttaneet toisaalta Wahlroosin persoonan ja aseman aiheuttama pelko ja toisaalta hänen maineensa vaativana ja tiukkana johtajana: hänen yhtiöidensä hallinto ja sisäinen valvonta ovat olleet kunnossa. Wahlroos ei ole langennut sisäpiirinkauppoihin, joihin monen muun johtajan ura tyssäsi 1990- ja 2000-luvulla. Sosiaalidemokraattien valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vaati keväällä 2013 eläkeyhtiöiden sijoituksia pois veroparatiiseista. Pitäisikö vaatimuksen koskea myös eläkeyhtiöiden johtoa valvovia hallituksen jäseniä, kuten Varmassa istuvaa Kari Stadighia?

Kirjamme pyrkii selittämään, miten Björn Wahlroosista tuli Björn Wahlroos. Teos ei valota vain Björn Wahlroosin elämää vaan sivuaa luvun verran hänen värikkään isänsä Bror Wahlroosin elämäntaivalta. Näin siksi, että pojan ymmärtäminen ilman isän historiaa olisi vaikeaa. Björn Wahlroos on saanut isältään monta hyvää ja huonoa ominaisuutta kuten älykkyyden ja ylimielisyyden. Muistan elävästi, kuinka finanssialaa seuraava Helsingin Sanomien toimittaja ajautui puhelimessa raivoisaan huutoväittelyyn Björn Wah...