Titteli.png







Tämä on Kirjapajan vuonna 2013 ensimmäistä kertaa painettuna laitoksena julkaiseman teoksen sähkökirjalaitos.
Teoksen sähköinen jakelu ja osittainenkin kopiointi muuhun kuin lain sallimaan yksityiseen käyttöön ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa on korvaus- ja rangaistusvastuun uhalla kielletty.

© Kimmo Takanen ja Kirjapaja, Helsinki 2013
Kansi Tuija Kuusela / Stiili

www.kirjapaja.fi

ISBN 978-952-288-043-7 (EPUB)







Kimmo Takanen on skeematerapeutti, mindfulness-menetelmän kouluttaja ja tietokirjailija. Hänen aiempi, suuren suosion saavuttanut teoksensa Tunne lukkosi, vapaudu tunteiden vallasta käsitteli tunnelukkoja. Lue lisää Takasesta sivuilta www.mentores.fi.

Lukijalle

Menneisyytemme vaikuttaa meissä elämämme jokaisessa hetkessä. Menneisyys on tuonut meidät tähän hetkeen, emme olisi tässä ilman sitä. Olemme kokeneet ja oppineet koko elämämme ajan paljon sellaista, joka vaikuttaa siihen, miten nykypäivänä suhtaudumme omaan itseemme, toisiin ihmisiin sekä elämään ja maailmaan yleisesti.

Menneisyyden vaikutus näkyy meissä tunnelukkoina. Tunnelukoiksi kutsutaan lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja selviytymiskeinoja, joihin tunteemme meidät aikuiselämässämme lukitsevat. Kun tunnemme aikuisena lapsuudesta tuttuja tunteita, tunnelukot saavat meidät toimimaan lapsenkaltaisesti. Tällöin välttelemme tai pakenemme, antaudumme tai lamaannumme, ponnistelemme liikaa tai käyttäydymme hyökkäävästi. Nämä haitalliset toimintatavat ovat jokaiselle liiankin tuttuja. Teemme tuon kaiken automaattisesti, ilman tietoista ponnistusta. Menneisyys elää meissä tunnelukkojen kautta.

Edellisessä kirjassani Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta toin esille tunnelukkojen ja niiden taustalla olevien tarpeiden ja tunteiden tiedostamisen tärkeyden. Kirjassa esiteltiin 18 tunnelukkoa ja skeematerapian työskentelymalli niiden avaamiseksi. Skeematerapia tarjoaa hyviä työkaluja tunnelukkojen työstämiseen. Kirjassa tuotiin esille vanhemmuuden merkitys tunnelukkojen syntymisessä ja se, miten tärkeää on tuntea oma menneisyytensä ja sen vaikutus nykyhetkessä. Kun olemme oppineet tuntemaan menneisyytemme, tulee aika päästää siitä irti.

Koen, että nämä kaksi kirjaani ovat hyvä parivaljakko. Tämä kirja ei ole jatko-osa, vaikka edellinen kirjani antaakin erittäin hyvän pohjan tämän kirjan sisällölle. Voit lukea kirjat missä tahansa järjestyksessä, voit lukea vain jommankumman tai voit lukea niitä vuorotellen. Ne tukevat monin tavoin toisiaan. Edellisessä kirjassani lähestymistapa oli skeematerapia, tässä kirjassa lähestyn asioita tietoisen läsnäolon näkökulmasta. Kummankin lähestymistavan tavoite on sama: vapautua menneisyyden vaikutuksesta elämään nykyhetkeä tietoisesti, avoimesti ja läsnäolevasti.

Skeematerapiassa puhutaan sisäisestä lapsesta, sisäisestä aikuisesta ja sisäisestä vanhemmasta. Törmäät näihin käsitteisiin lukiessasi tätä kirjaa. Älä ole huolissasi siitä, ymmärrätkö näillä käsitteillä juuri sitä, mitä niillä tarkoitan. Luo oma käsityksesi niistä, mieti miten nämä sanat sinua puhuttelevat. Mikäli haluat tutustua käsitteisiin tarkemmin, suosittelen lukemaan niistä Tunne lukkosi -kirjasta.

Persoonallisuutemme jakaantuu sekä menneisyydessä eläviin sisäiseen lapseen ja vanhempaan että nykyhetkessä elävään sisäiseen aikuiseen. Menneisyys näkyy meissä elävässä sisäisessä lapsessa, sillä kun toimimme aikuiselämässä lapsenkaltaisesti, elämme kuin uudestaan lapsuuttamme tai nuoruuttamme emmekä ymmärrä elävämme tätä hetkeä, olevamme aikuisia. Sisäinen vanhempi meissä tuo esille omien vanhempiemme asenteet, uskomukset ja ajattelutavat, koska olemme sisäistäneet niitä omaan mieleemme. Pyrimme tuomaan sisäisen lapsen elämään tätä päivää, vaikkakin lapsenkaltaisesti, taantumatta ja palaamatta menneeseen. Pyrimme karkottamaan menneisyyden haamuna elävän sisäisen vanhemman mielestämme.

Kun tunnemme lukkomme, voimme vaikuttaa siihen, miten ne meitä ohjaavat. Vaikka tunnelukot tuovat meissä esille lapsenkaltaiset selviytymiskeinomme, meillä on myös vaihtoehtoja aikuismaiseen vastuulliseen toimintaan. Meillä on aina vaihtoehto toimia tietoisesti ja läsnäolevasti. Mitä enemmän tiedostamme nykyhetkeä ja olemme läsnä nykyhetken kokemuksissa, sitä vähemmän menneisyyden lukkomme vaikuttavat meissä ja sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia toimia aikuismaisesti.

Kun löydämme keinoja havahtua, ankkuroitua ja murtautua nykyhetkeen mielemme asenteiden läpi, eivät tunnelukot enää vaikuta meissä. Jos meillä ei olisi lainkaan tunnelukkoja, eläisimme läsnä joka hetki kuin itsestään. Tietäisimme joka hetki sen, mitä tapahtuu itsessämme ja ulkopuolellamme, aistisimme ja kokisimme tunteemme, eikä meillä olisi mitään ongelmaa niiden kanssa.

Elämämme on lyhyt, ja siksi jokainen hetki on arvokas. Mitä vähemmän olet läsnä, sitä nopeammin elämäsi menee ohitse. Aivan kuin automatkalla: mitä syvemmin olet uponnut mieleesi, sitä paremmin aikasi kuluu, ja olet perillä ennen kuin huomaatkaan. Elämä ei ole sellainen matka, jota matkataan aikaa kuluttaen ja toivoen, että olisimme jo perillä polkumme päässä.

Puhun tässä kirjassa vastuunottamisen, irtipäästämisen ja läsnäolon tärkeydestä. Näen nämä aikuismaisina taitoina, joita voimme harjoitella. Kyseessä on samalla myös aikuismainen asenne, jolla suhtaudumme meitä ympäröivään todellisuuteen. Ottamalla aikuismaisen vastuun itsestämme päästämme irti menneisyyden taakastamme ja vapaudumme elämään tässä ja nyt. Tätä tarkoittaa aikuiseksi kasvaminen.

Yleensä teemme kaikkemme, ettei meidän tarvitsisi kasvaa aikuisiksi. Tunnelukot ovat nimenomaan vastuunoton, irtipäästämisen ja läsnäolon esteitä. Ne taannuttavat sinut lapseksi ja pitävät sinua lapsena. Haluan tällä kirjalla auttaa sinua kasvamaan vastuulliseksi aikuiseksi, joka ottaa vastuun itsestään, omasta elämästään, omista tunteistaan ja tarpeistaan eikä jää olosuhteiden ja toisten ihmisten uhriksi, ja vapautuu siten elämään levollista ja läsnäolevaa arkea.

Monet ovat kokeilleet ja harjoittaneet läsnäolon menetelmiä, kuten suosittua mindfulness-menetelmää, mutta samalla kokevat, etteivät ne anna heille tarpeeksi kaipaamaansa hallinnan tunnetta elämäänsä. Tunteet tuntuvat kaikesta huolimatta vievän mukanaan, ja päädymme sen seurauksena toimimaan lapsellisesti ja haitallisesti. Vaikka on rentouttavaa makoilla ja hengitellä, tositilanteessa rauhallinen hengittely unohtuu tai se ei auta. Tarvitaan jotain enemmän, tarvitaan uudenlaista asennetta, jotta saamme menetelmän hyödyt käyttöön.

Tätä kirjaa hyödyntääksesi sinun ei tarvitse tietää mistään läsnäolon menetelmästä tai osata mitään menetelmää. Siitä, että olet jo harjoittanut läsnäoloa, voi olla joko hyötyä tai haittaa todellisen läsnäolemisen kannalta. Joskus opimme jotakin väärin ja joudumme opettelemaan uudestaan.

Länsimainen mindfulness-menetelmä on hyvä ja toimiva keino harjoitella läsnäoloa. Samalla sillä on omat rajoituksensa. Se on nykypäivänä virallinen lääketieteellinen menetelmä ja ehkä siksi hyvin kliininen, muodollinen ja oikeaoppisuutta korostava. Menetelmän lähtökohtana on stressinhallinta, mihin se sopiikin erityisen hyvin. Itämainen mindfulness pohjautuu ikivanhaan buddhalaiseen meditaatioperinteeseen ja poikkeaa merkittävästi länsimaisesta menetelmästä, vaikka perusperiaatteet ovatkin yhteneväiset.

Tämä kirja ei ole taas uusi mindfulness-kirja. Kyseisestä menetelmästä löytyy valtavasti kirjallisuutta, johon kyllä suosittelen tutustumaan. En käytä mindfulness-käsitettä kirjassa, vaikka moni siihen tutustunut lukija voikin kokea, että samasta asiasta on pitkälti kyse. En halua pidättäytyä yhdessä käsitteessä, koska se rajoittaisi mahdollisuutta ilmaista omia näkemyksiäni. Siksi puhun mieluummin pelkästä läsnäolosta.

On varmasti totta, että jos osaisimme olla täysin läsnä joka hetki, emme menettäisi malttiamme, emme murehtisi, emme olisi ahdistuneita tai masentuneita. Tosiasia on kuitenkin se, että voimme käyttää loppuelämämme läsnäolon harjoitteluun ilman, että saamme siitä todellista apua elämämme vaikeisiin tilanteisiin. Sen vuoksi tarvitsemme apuvälineitä, joiden avulla voimme saavuttaa läsnäoloa ja sille pohjaavaa vastuullista aikuisuutta, kun sitä eniten tarvitsemme. Tässä kirjassa tuon esille uudenlaisia keinoja harjoittaa läsnäolon taitoa, sillä tarvitsemme niitä jokapäiväisen elämämme enemmän tai vähemmän haastavissa hetkissä, erityisesti silloin kun tunnelukkomme aktivoituvat.

Kirjan tarkoitus on haastaa sinua, mieltäsi, uskomuksiasi ja asenteitasi. Kirjan keinot saattavat siksi paikoitellen tuntua voimakkailta, hyökkääviltä, haastavilta tai erikoisilta. Pyydän sinua suhtautumaan lukemaasi avoimesti. Voit harjoitella läsnäoloa koko ajan, myös silloin kun luet tätä kirjaa. Läsnäolo on asenne, jolla suhtaudut nykyhetkeen. Tämä asenne näkyy sinussa koko ajan. Se näkyy sinussa juuri tällä hetkellä, juuri nyt. Sinulla on kaikki valta omiin asenteisiisi, vaikka et uskoisikaan sitä. Sinun ei tarvitse uskoa kaikkea eikä olla samaa mieltä kanssani lukemastasi.

Olen kirjoittanut tämän kirjan juuri sinulle, hyvä lukijani. Tiedän, että etsit jotain, koska olet kiinnostunut kirjan aiheesta. Et voi löytää etsimääsi kirjasta, mutta kirja voi toimia hyvänä suuntaviittana. Ota läsnäolo matkasi kohteeksi, anna tämän kirjan toimia matkaoppaanasi ja lähde matkalle. Vaikka matkaopas olisi kuinka hyvä, sen lukeminen ei koskaan ole sama asia kuin matkaaminen, se sinun pitää tehdä itse, se on sinun oma matkasi. Toivon sydämestäni, että tämä kirja voi antaa sinulle suunnan ja tarjota eväitä matkallasi kohti tietoista ja vastuullista aikuisuutta, sujuvampaa arkea ja parempaa huomista.

Kiitos teille, Elle ja Elmo, rakkaat lapseni. Haluan omistaa tämän kirjan teille. On ollut ilo seurata kasvuanne hyvin läheltä. On ollut mahtavaa nähdä se, miten osaatte elää hetkessä. Kiitos myös siitä, että haastatte minua joka hetki olemaan enemmän läsnä, palautatte minut ...