Kari Välimäki

Opi tekemään e-kirja

ja ryhdy indie-julkaisijaksi

Sähköinen omajulkaisu

Kangasala 2014

Copyright © Kari Välimäki

ISBN 978-952-93-3372-1

ISBN 978-952-93-3372-1 (EPUB)

Kansi: Kari Välimäki

ePub-taitto: Kari Välimäki

Sähköinen omajulkaisu

1. versio

Kangasala 2014

Marketta

Sari

Minttu

Janos

Kiitos.

Sisällysluettelo

Opas e-kirjan tekemisestä
Oppaan rakenteesta
Kuva ja sana
Kattavuudesta
E-kirja
Tarinankerronta muuttuu
Kirjalla on kilpailijoita
Kirjapainolla on kilpailijoita
Kustantajalla on kilpailijoita
E-kirjoja on erilaisia
Tuttu pdf
Avoin ePub
Kindlen mobi
Muut tallennusmuodot
Laitteet ja lukukokemus
Maksutonta luettavaa
Uusia mahdollisuuksia
Opi tekemään e-kirja
Sisältö on tärkein
Tarjoa jotain erilaista
Viimeistele kieliasu
Pdf-kirja
ePub-kirja
Työkopio
Raakaversio
Viimeistely
Asettelu
Kirja-asettelu
Laatikkoasettelu
Siirtymät
Kuvat
Kansi
Sisällysluettelot
Sisäinen sisällysluettelo
Ulkoinen sisällysluettelo
Metatiedot
Valmista
Testaus
Mobi-kirja
Ohjelmat netistä
Ryhdy indie-julkaisijaksi
Julkaiseminen
Tekijänoikeus ja DRM
ISBN-tunnus
Kirjan nimiösivut
Vapaakappaleet
Esittelytekstit
Jakelu ja myynti
Jakelu palveluna
Hinnoittelu, markkinointi, mainonta
Työniloa

Opas e-kirjan tekemisestä

Kun jokunen vuosi sitten opettelin tekemään e-kirjoja, en löytänyt mistään kelvollista opasta. Opettelin asioita kantapään kautta, opin onnistumisistani ja virheistäni. Siitä syntyi yksi tapa tehdä e-kirja. Tämä opas kertoo siitä.

Ryhdyin kirjoittamaan itselleni ylös, mitä kaikkea pitää muistaa, kun tekee sähköistä kirjaa. Asioita oli paljon, joten päätin tehdä kokonaisuudesta e-kirjan ja jakaa sen avulla osaamistani kiinnostuneille.

Teksti ja kieli ovat oppaan toisessa osassa jonkin verran teknisiä. Ei haittaa, vaikka käytetyt termit tai lyhenteet olisivat sinulle vieraita, voit käyttää niitä lähtöpisteinä, jos joskus haluat tutustua aiheeseen tarkemmin.

Oppaan rakenteesta

Ensimmäisessä osassa E-KIRJA kerron e-kirjasta yleisesti, avaan asioita puolesta ja vastaan. E-kirja on konsepti, joka avaa uusia mahdollisuuksia, toki myös uhkia.

Toisessa osassa OPI TEKEMÄÄN E-KIRJA käyn läpi varsin teknisesti e-kirjan tekemisen perusteita. Tämä osuus toimii parhaiten käsikirjana, jossa esitettyjä toimintatapoja voit kokeilla haluamassasi järjestyksessä ja tavalla. Esittelen tarvittavat välineet ja kerron, mistä niitä saa. Käyn läpi kolme erilaista e-kirjoissa yleisesti käytettävää tiedostomuotoa (muotoa, formaattia). Aloitan lyhyellä selostuksella pdf-muodosta ja sen tekemisestä. Toiseksi kerron ePub-kirjan tekemisestä. Oppaan pääpaino onkin avoimella ePub-muodolla, jonka käytännössä kaikki lukulaitteet Kindleä lukuun ottamatta hallitsevat. Lopuksi kerron, miten ePub-muodosta voi tehdä Kindlen tukeman mobi-muotoisen e-kirjan.

Kolmannessa osassa RYHDY INDIE-JULKAISIJAKSI kirjoitan julkaisemiseen liittyvistä asioista, kuten ISBN-tunnuksen hankkimisesta, kirjaan kuuluvien nimiösivujen sisällöstä ja muista julkaisutoimintaan liittyvistä välttämättömyyksistä. Kerron myös, miten jakelun ja myynnin voi antaa muiden hoidettavaksi ja huolehtia itse vain markkinoinnista ja mainonnasta.

Jos aiot julkaista teoksesi ja haluat säästyä ylimääräiseltä vaivannäöltä, lue oppaan kolmas osa, ennen kuin ryhdyt tekemään käsikirjoituksestasi e-kirjaa.

Kuva ja sana

Tässä oppaassa sanat seuraavat kuvaa. Uuden asian tekemisestä on ensin kuva, jota täsmennän ja avaan sitä seuraavassa tekstissä. Kuvissa on myös kuvateksti.

Opas etenee työnkulun – tekemisen vaiheiden – mukaisesti, mutta on hyvä lukaista koko teksti läpi, ennen kuin ryhdyt tekemään käsikirjoituksestasi e-kirjaa. Lyhyt kuvaus työnkulusta on kunkin luvun alussa.

Tekstin seassa on linkkejä, verkko-osoitteita sivuille, josta voi hakea täydentävää tietoa. Opas sisältää itsessään riittävästi informaatiota – tarvittavien ohjelmien asennuspaketteja ja -ohjeita lukuun ottamatta – jotta sen perusteella pystyy tekemään e-kirjan.

Kattavuudesta

Tämä ei ole täydellinen ohje, vaan kuvaus tavasta, jolla olen tehnyt useita e-kirjoja Windows 7 -ympäristössä. E-kirjan voi tehdä monella muullakin tavalla, ja monet niistä voivat olla parempia kuin tässä kuvattu. En varmasti tiedä kaikkea. Voit ajatella tätä johdantona tai porttina e-kirjojen tekemiseen ja julkaisemiseen.

Kun kuvaan menetelmääni, kerron samalla, miten tein tätä opasta. Kaikki esimerkit ja kuvat ovat tämän e-kirjan syntymatkalta, joskaan eivät välttämättä valmiista kirjasta. Käyttämäni ohjelmat ovat maksuttomia, eikä niille saa varsinaista tukea. Jos ne toimivat toisin kuin odotit, on sen kanssa vain tultava toimeen. Usein virhetilanteesta pääsee eroon, kun sammuttaa ja käynnistää kyseisen ohjelman uudelleen.

Julkaisemiseen ja laillisuuskysymyksiin liittyvät seikat, kuten kuvien tms. käyttöoikeus, ohjelmistojen käyttöehdot ja lisenssit tulee jokaisen selvittää itse itselleen.

Lopuksi, niin kuin on tapana sanoa: kaikki mainitut ja näytetyt tuotemerkit kuuluvat niiden omistajille.

E-kirja

Sähköisen kirjan – e-kirjan – voi varsin helposti tehdä, julkaista ja jaella itse. Tarvittavat välineet voi ladata maksutta verkosta. Julkaisun ja jakelun voi hoitaa omalla nettisivulla tai blogissa tai antaa nettikauppojen tehtäväksi. Siitä saattaa hyvässä tapauksessa vähän tienatakin.

Amerikassa muutama indie-julkaisija on ansainnut kirjoillaan miljoonia, kun lukijat ovat löytäneet heidän tekstinsä ja kiinnostuneet niistä. Suomessa tuskin nähdään miljoonatienestejä, koska suomenkielinen markkina-alue on pieni, ja sähköisiä lukulaitteita on käytössä vähän. Silti kannattaa julkaista kirjansa ja ajatuksensa. Mitä enemmän sähköisiä kirjoja on saatavilla, sitä enemmän ihmiset niitä lukevat. Kun julkaiset oman e-kirjasi, ratkaiset osaltasi sähköisten kirjojen ja lukulaitteiden muna ja kana -ongelmaa.

Termillä e-kirja saatetaan tarkoittaa sähköisen kirjan sisältöä, lukulaitetta tai lukemiseen tarkoitettua ohjelmaa. Tässä oppaassa e-kirja tarkoittaa sähköiseen muotoon talletettua sisältöä, tekstiä ja kuvia.

Tarinankerronta muuttuu

Tarinoita on kerrottu ja runoja laulettu maailman sivu. Ihminen haluaa edelleen saada päivittäisen tarinansa – tavalla tai toisella. Kun teet omasta tarinastasi e-kirjan ja tarjoat sitä luettavaksi, olet osa tätä tarinankerronnan perinnettä ja tarinaasi luetaan vuodesta toiseen.

Kirjalla on kilpailijoita

Kirja, lukeminen kilpailee ihmisten ajasta yhdessä muiden huvitusten ja tiedonlähteiden kanssa. Ihmiset päättävät käytännössä päivittäin mitä tehdä vapaa-aikana, jos sellaista on. Lukeako kirjoja vai lehtiä, mennäkö teatteriin vai elokuviin, katsellako telkkaria. Jonkun mielestä mukavinta on urheilu, muu ruumiinkulttuuri tai seurustelu ystävien kanssa. Kirja ja lukeminen pitävät kuitenkin pintansa, enkä usko sen antavan periksi.

Kirjapainolla on kilpailijoita

Perinteinen ikihyvä paperille painettu kirja kilpailee e-kirjan kanssa. Englanninkielisillä alueilla e-kirjan asema on vahva, onhan lukulaitteessa helppo kuljettaa vaikka kirjastollista e-kirjoja mukanaan eikä paksukaan opus lisää laitteen painoa yhtään grammaa. Sähköinen e-kirja ei vähennä paperikirjan arvoa, vaan tukee sitä. Kysymys on puhtaasti lukemisesta. Mitä enemmän luetaan, sitä paremmin kirja voi.

Kustantajalla on kilpailijoita

Kun kirjoja julkaistaan ilman suuria kustannusyhtiöitä, puhutaan indie-julkaisemisesta. Omakustanteetkin ovat indie-julkaisuja, mutta koska e-kirjoja ei kustanneta eikä paineta, käytetään niiden itsenäisestä julkaisemisesta termiä omajulkaiseminen.

Kun julkaiset itse kirjasi, olet itsenäinen, muista riippumaton indie-julkaisija, ja teoksesi on indie-julkaisu. Monet kirjoittajat eivät enää edes hae kustantajaa teksteilleen, vaan kulkevat suoraa indie-julkaisemisen reittiä.

Maailmalla myös pienistä kustannusyhtiöistä käytetään termiä indie-julkaisija. Nämä yhtiöt ovat nopeita ja ketteriä ja julkaisevat tekstejä, jotka jäävät suurten yhtiöiden strategioiden ulkopuolelle.

Esimerkiksi Juha Vuorinen aloitti indie-kustantajana, omistaa nyt Diktaattori-kustantamon ja on tähän mennessä myynyt kirjojaan pitkälti toista miljoona kappaletta.

Tietoja indie-kustantamoista englanniksi:

  • http://flavorwire.com/417838/
  • http://www.independentpublisher.com/

E-kirjoja on erilaisia

Termi e-kirja tarkoittaa digitaaliseen muotoon tallennettua kirjan sisältöä. Digitaalisia tallennusmuotoja (tiedostomuotoja) on käytössä useita, joista esittelen kolme yleisintä: pdf-, ePub- ja mobi-muodot. Niistä kaikista voidaan käyttää arkikielessä nimitystä e-kirja.

Tuttu pdf

Tutuin e-kirjan tiedostomuoto lienee Adoben pdf, joka sopii asiakirjojen, käyttöohjeiden ja muiden teosten, joiden asettelun tulee pysyä vakiona, julkaisemiseen. Pdf-tiedostomuotoa voi käyttää minkä tahansa teoksen toteuttamiseen. Se ...