9789513762537

Image

Toimitus: Satu Rämö
Sarjan ulkoasu: Leena Närhi

Kansi: Sanna Laajasalo

Kannen kuva: Shutterstock



© Tekijät ja Edita Publishing Oy



Tämä teos on Edita Publishing Oy:n vuonna 2011 painettuna julkasieman oppikirjan(ISBN 978-951-37-5731-1)sähkökirjalaitos.


Teos on oppikirja, joka on suojattu tekijänoikeuslailla (404/61). Teoksen digitaalinen jakelu ja osittainenkin kopiointi tai tulostaminen muuhun kuin lain sallimaan yksityiseen käyttöön ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa on korvausvastuun uhalla kielletty.

ISBN 978-951-37-6253-7

Edita Publishing Oy 2014

LUKIJALLE

Numerot ja raha ovat hallitseva liiketoiminnan kieli. Yritysten perimmäinen tehtävä ja kaiken toiminnan edellytys on toimiminen riittävällä kannattavuudella. Myös voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden on huolehdittava toimintansa taloudellisuudesta ja tehokkuudesta. Tämän ei tarvitse tarkoittaa voiton maksimointia jokaisessa mahdollisessa tilanteessa tai ei-taloudellisten arvojen tallaamista. Toiminnan riittävä kannattavuus merkitsee parhaimmillaan sitä, että yritys tai organisaatio pystyy suoriutumaan kaikista velvoitteistaan eli tuottamaan hyviä palveluita tai tavaroita asiakkailleen, ostamaan vastuullisesti ja tarjoamaan henkilöstölleen mielekkäitä ja kilpailukykyisiä työtehtäviä.

Tämä kirjan aihe on johdon laskentatoimi. Se on toimintatapojen ja menetelmien kokonaisuus, joka pyrkii varmistamaan, että taloudelliset ja mitattavissa olevat asiat huomioidaan päätöksenteossa. Johdon laskentatoimi on tukitoiminto, joka voidaan organisoida vapaasti juuri sellaisella tavalla, joka parhaiten kutakin yritystä tai yhteisöä palvelee. Sen olemassaolon vahvin oikeutus on muiden organisaation osien tukeminen niiden tärkeissä päätöksissä.

Johdon laskentatoimen merkitys ja arvo syntyy käyttötilanteiden kautta. Liiketoimintaan liittyvät käyttötilanteet ja -tarkoitukset muokkaavat laskennan toteutusta, mutta samalla laskennan toteutuksen tuloksena syntyvä informaatio vaikuttaa merkittävästi liiketoiminnan ratkaisuihin ja kehityksen suuntaan. Käytännössä johdon laskentatoimi saa muotonsa vuorovaikutteisen toiminnan kautta.

Olemme tehneet Laskentatoimi johtamisen tukena -kirjan palvellaksemme parhaimmalla mahdollisella tavalla tämän päivän opiskelijaa. Kirja esittelee perinteiset johdon laskennan menetelmät mutta ankkuroi laskentatoimen vahvasti käytännön tilanteisiin. Jotta johdon laskentatoimi pystyy tuottamaan erilaisiin päätöksentekotilanteisiin hyödyllistä informaatiota, tarvitaan osaavat tilaajat eli organisaation eri toimintoja edustavat asiakkaat ja toisaalta pystyvät toimittajat eli laskennan toteuttajat. Tilaajalla on hyvä olla perusymmärrys siitä, mitä laskennan menetelmät mahdollistavat. Toisaalta toimittajilla eli varsinaisilla laskennan asiantuntijoilla on hyvä olla näkemystä liiketoiminnasta ja päätöksentekoprosessien luonteesta.

Kirjan sisältö, rakenne, esimerkit ja esitystapa on valittu niin, että ne palvelevat lukijoita mahdollisimman hyvin seuraavissa käyttötarkoituksissa:

  • johdon laskentatoimen perus- ja jatkokurssit ammattikorkeakouluissa
  • yliopistotutkinnon kandi- ja maisterivaihe sekä ylemmän AMK-tutkinnon syventävät opinnot
  • johdon laskentatoimea sivuavien opinnäytetöiden tekeminen ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa
  • käytännön apuna työntekijöiden kohtaamissa jokapäiväisissä ongelmissa ja kysymyksissä.

Laskentatoimi johtamisen tukena koostuu kolmesta osasta, joissa käsitellään johdon laskentaa eri näkökulmista. Kirjan kaikissa osioissa hyödynnetään runsaasti esimerkkejä yritysten kohtaamista todellisista tilanteista ja laskennan roolista niissä.

Ensimmäisessä osassa tarkastelun kohteena ovat laskentaan liittyvät peruskäsitteet. Kirjan alkupään luvuissa pohditaan johdon laskentatoimen olemusta määritelmien ja muutamien käytännön tulkintojen avulla sekä tarkastellaan laskentatoimen organisointia yrityksissä.

Toisessa osassa pengotaan johdon laskentatoimen työkalupakkia ja käydään läpi sen ytimen muodostavat vakiovälineet. Osan kaksi luvuissa puhutaan kustannusten kohdistamisen menetelmistä kuten toimintoperusteisesta kustannuslaskennasta, kannattavuuden ohjaamiseen liittyvistä tavoitelaskelmista kuten budjetoinnista ja päätöksenteon vaihtoehtoja punnitsevista kalkyyleista kuten investointilaskelmista.

Kirjan kolmas osa tuo laskentatoimen kirjoissa harvemmin tavattuja terveisiä johdon laskentatoimen soveltamisen kentältä. Johdon laskentatoimi tuodaan kolmannen osan luvuissa organisaation toimintojen ja funktioiden arkeen – myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen, tuotekehityksen päätöksentekoon, hankinnan ja tuotannon tilanteisiin sekä projektien ja strategisen työn tueksi.

Kirjan kirjoittajat ovat kokeneita laskennan asiantuntijoita, jotka toimivat Tampereen teknillisen yliopiston teollisuuden laitoksella. TkT Petri Suomala on teollisuustalouden ja erityisesti kannattavuuden johtamisen professori ja Cost Management Center (CMC) -tutkimusryhmän johtaja. DI, KTM Olli Manninen toimii lehtorina laskentatoimen alueella ja on ollut aktiivisesti mukana tutkimusryhmän toiminnassa. TkT Jouni Lyly-Yrjänäinen toimii tutkijatohtorina CMC:ssä ja on keskeisenä toimijana rakentanut kansainvälistä tutkintokoulutusta Tampereen teknillisessä yliopistossa. CMC-tutkimusryhmä on toiminut 1990-luvun loppupuolelta alkaen läheisessä yhteistyössä yritysten kanssa niiden kustannus- ja kannattavuusjohtamisen haasteiden ratkomiseksi. Samalla CMC on tuottanut kymmenkunta väitöskirjaa ja parisataa tieteellistä julkaisua aihealueelta.

Toivomme antoisia lukuhetkiä ja lukuisia ahaa-elämyksiä johdon laskentatoimen parissa.

Tampereella, 1. helmikuuta 2011

Tekijät

SISÄLTÖ

OSA I
JOHDON LASKENTATOIMI PALVELUFUNKTIONA

1 MITÄ ON JOHDON LASKENTATOIMI?

1.1 Johdon laskentatoimi: laskentaa ja johtamista

1.2 Johdon laskentatoimen tehtävät

1.3 Kustannusten laskennasta niiden johtamiseen

1.4 Laskennan haasteet

2 LASKENTA PÄÄTÖKSENTEON TUKENA

2.1 Yrityksen talousprosessi

2.2 Yrityksen taloustavoitteet ja suorituskyky

2.3 Kannattavuuteen vaikuttaminen

2.4 Organisaation eri toimintojen tietotarpeet

3 JOHDON LASKENNAN ORGANISOINTI

3.1 Resurssit ja työkalut

3.2 Controller-toiminnon arki

3.3 Laskennan organisointi muutoksessa

OSA II
LASKENNAN MENETELMÄT JA TEKNIIKAT

4 KUSTANNUSLASKENNAN PERUSKÄSITTEET

4.1 Laskentatilanne ja laskentakohde

4.2 Aiheuttamisperiaate

4.3 Tuotot ja kustannukset

4.4 Kustannusluokitukset

4.5 Kustannuslaskennan perusasetelma

4.6 Laskennan perusongelmat

4.7 Laskenta sosiaalisena ilmiönä

5 KUSTANNUSLASKENTAMENETELMÄT

5.1 Laskentajärjestelmä

5.2 Jakolaskenta

5.3 Ekvivalenssilaskenta

5.4 Rinnakkais- ja sivutuotteet

5.5 Lisäyslaskenta

5.6 Kustannuspaikkalaskenta

5.7 Toimintoperusteinen laskenta

6 INVESTOINTILASKELMAT

6.1 Investointilaskelmien lähtöarvot

6.2 Investointilaskennan perusmenetelmät

6.3 Inflaation käsittely investointilaskelmissa

6.4 Epävarmuuden huomioiminen investointilaskelmissa

6.5 Investointiprojektin kustannusten arviointi ja seuranta

7 TOIMINNAN OHJAAMINEN JA SUORITUKSEN MITTAUS

7.1 Budjetointi

7.2 Standardikustannuslaskenta

7.3 Suorituksen mittaaminen

OSA III
LASKENNAN SISÄISET ASIAKKAAT

8 JOHDON LASKENTATOIMI MYYNTI- JA MARKKINOINTIORGANISAATIOSSA

8.1 Myyntikate – myynnin kustannuslaskentamenetelmä

8.2 Toimintolaskenta logististen prosessien tarkastelussa

8.3 Myyjä konsulttina ja tuotannon ohjaajana

8.4 Jakelukanavien kustannukset ja katetarpeet

8.5 Hinnoittelun rooli kannattavuuden johtamisessa

9 JOHDON LASKENTATOIMI TUTKIMUS- JA TUOTEKEHITYSTOIMINNASSA

9.1 Tuotekehityksen kustannukset ja taloudellinen ohjaus

9.2 Tuotekehityksen kustannusvaikutukset

9.3 Kehityskohteiden valinta ja taloudellinen informaatio

9.4 Tavoitekustannuslaskenta tuotekehityksessä

9.5 Elinkaarinäkökulma tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa

10 JOHDON LASKENTATOIMI TUOTANTOYMPÄRISTÖSSÄ

10.1 Tuotanto laskentaympäristönä

10.2 Kustannusten kohdistamisprosessi eri tuotantoympäristöissä

10.3 Pitkän aikavälin kustannusvaikutukset ja toimintamallin valinta

10.4 Make or buy -päätökset – tuotannon ja oston yhteispeliä

10.5 Laatu- ja virhekustannukset

11 JOHDON LASKENTATOIMI PROJEKTIEN TALOUDELLISESSA OHJAUKSESSA

11.1 Projektin talouden ohjaamisen kokonaisuus

11.2 Projektibudjetin laatiminen

11.3 Budjettiseuranta ja projektin talouden ohjaus

11.4 Toimitusprojektit ja projektin hinnoittelu

12 JOHDON LASKENTATOIMI STRATEGISESSA SUUNNITTELUSSA

12.1 Johdanto strategiseen johdon laskentatoimeen

12.2 Laskentatoimi ja toimintaympäristön analysointi

12.3 Laskentatoimi arvontuoton analysoinnissa

12.4 Laskennan rooli strategian jalkauttamisessa

Kirjallisuutta

Annuiteettitekijän taulukko

OSA I

JOHDON LASKENTATOIMI PALVELUFUNKTIONA

Ensimmäisessä osassa tutustutaan laskentatoimen peruskäsitteisiin. Luvuissa pohditaan johdon laskentatoimen olemusta määritelmien ja käytännön tulkintojen avulla sekä tarkastellaan laskentatoimen organisointia yrityksissä.

1

MITÄ ON JOHDON LASKENTATOIMI?

Organisaatioiden arki on valintojen tekemistä. On tunnistettava ja valittava ne tavoitteet, joihin organisaatio toiminnassaan pyrkii. On arvioitava ja suunniteltava keinot, joiden avulla tavoitteisiin päästään. On pohdittava, millaisia ihmisiä, laitteita tai osaamista suunnitelmien täytäntöönpanoon ja tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan. Lopulta on onnistuttava myös toteuttamaan hyvät ajatukset ja yhdistämään monien valintojen tulokset tehokkaaksi käytännön toteutukseksi.

Valintoja ja suunnitelmia organisaatioissa tehdään kaikilla tasoilla ja kaiken aikaa. Ylin johto tekee strategiaprosessiin liittyviä päätöksiä. Tuotekehityksessä tehdään päätöksiä, jotka voivat vaikuttaa hyvin pitkään siihen, millaisella tarjonnalla yritys markkinoilla kilpailee ja millaisi...