Kansi

Etusivu

PETRI KOVANEN
TIMO STRANDBERG
MAARIT HUOVINEN

TOTUUS
KOLESTEROLISTA

Werner Söderström Osakeyhtiö – Helsinki

Tekijänoikeudet

ISBN 978-951-0-38433-6

© Petri Kovanen,
Timo Strandberg ja Maarit Huovinen 2011

Graafinen suunnittelu

Marjaana Virta

Taitto

Susanna Mansner

Toimitus

Riitta Paananen

Kuvat ja piirrokset, ks. sivu ”Kuvat ja piirrokset”

Teos on saanut tukea

Suomen tietokirjailijat ry:ltä

ja

Werner Söderström Oy:n kirjallisuussäätiöltä

Versio 1.0

Werner Söderström Osakeyhtiö 2011

Tekijät

tekijat_kovanen.jpg

Professori Petri Kovanen johtaa Wihurin tutkimuslaitosta Helsingissä. Hän on väitellyt lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi aiheenaan ”Rasvakudoksen kolesteroli”. Sittemmin hän erikoistui sisätautilääkäriksi. Kovasen tutkimusaiheena on kolesterolin aineenvaihdunnan ja tulehduksen merkitys sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Hänellä on yhteensä noin 300 julkaisua alan kansainvälisissä ja kotimaisissa julkaisusarjoissa ja kirjoissa.

kolmio.jpg

tekijat_strandberg.jpg

Geriatrian professori Timo Strandberg työskentelee Oulun yliopiston terveystieteen laitoksella ja yliopistollisessa sairaalassa. Hän on sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri ja tutkinut kolesterolia eri näkökulmista. Strandberg on kirjoittanut ahkerasti muun muassa kolesterolikysymyksistä kansainvälisiin lääketieteen lehtiin, Suomen Lääkärilehteen ja Lääketieteelliseen Aikakauskirja Duodecimiin.

kolmio.jpg

tekijat_huovinen.jpg

Lääketieteen toimittaja Maarit Huovinen on vapaa kirjoittaja ja tietokirjailija, joka on toimittanut tai kirjoittanut noin 60 kirjaa. Viimeisemmät teokset ovat käsitelleet muistisairauksia, muistia, unta ja aivoja ja ne on kirjoitettu yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Suomen Tietokirjailijat ry myönsi Huoviselle syksyllä 2010 Tietokirjailijapalkinnon.

Lukijalle

Kolesteroli, kovat ja pehmeät rasvat sekä niiden yhteys valtimotauteihin eivät ainoastaan herätä keskustelua, vaan myös synnyttävät ”rasva- ja kolesterolisotia”. Tiedotusvälineet tekevät parhaansa jakaakseen kansalaiset hyökkääjiin ja puolustajiin ja kootakseen joukkoja tulilinjoille. Oman kolesteroliarvonsa kanssa kamppailevista ihmisistä, joista noin 700000 käyttää kolesterolilääkitystä, tulee epävarmoja: mihin uskoa, mikä on totta, millä äänenpainolla kukin asiantuntija milloinkin puhuu? Ja ennen kaikkea – kuinka erottaa todellisen asiantuntijan ei-asiantuntijasta? Se onkin maallikolle mahdotonta, sillä tiede on monimutkaista, ja tiedolla kyllästettyä informaatiota tulvii kaikkialta.

Niinpä vain asiantuntija voi arvioida toista saman alan asiantuntijaa, ja siinäkin voi tulla erimielisyyksiä. Mutta tutkijoiden välinen kilpailu ja erimielisyydet ovat tieteen suola ja sitä eteenpäin vievä voima. Lääketiede, kuten tiede yleensäkin, on itseään ohjaava instituutio. Se on itsekriittinen järjestelmä, koska sen sisältö koostuu toisiaan kohtaan kriittisten tutkijoiden tutkimustuloksista. Siksi se on mahdollisimman luotettava lähestymistapa ”totuuden” etsimisessä. Siksi ainakin luonnontieteissä ja muissa ”kovissa” tieteissä voittaa lopulta Totuus.

Tutkimusmaailma voi aueta syvällisesti vain sellaiselle, joka on ottanut tutkimuksen elämäntyökseen. On toki olemassa loistavia tieteen popularisoijia, jotka osaavat yhdistää useita tutkimusaloja ja muodostaa niistä lukijalle totuudenmukaisen ja jopa visionäärisen lukuelämyksen, mutta hekin ovat usein peruskoulutukseltaan tutkijoita.

Sen sijaan vankan tutkimusnäytön ja tutkimustulosten tulkinnan äkilliseen kyseenalaistamiseen voi syyllistyä ainoastaan media, joka tukeutuu ”denialisteihin” eli henkilöihin, jotka avaavat tutkimustuloksia itselleen sopiviksi ja jotka eivät ole edes saman alan tutkijoita. Tällaiset henkilöt eivät siis kykene kumoamaan tutkimustuloksia omien tutkimustulostensa perusteella. Heidän kielteinen suhtautuminen ja asenteensa saattavat perustua kokemuksiin yksittäisistä, murheellisista elämänkohtaloista omassa perheessä tai tuttavapiirissä. Vaikka ne yksilölle ovat tärkeitä, eivät ne voi toimia tieteen yleisenä periaatteena.

Yleinen keskustelu on tärkeää, mutta se ei voi muuttaa ainakaan tiedemaailmaa. Kolesterolistutkimuksistaan lääketieteen Nobelin saanut Joseph L. Goldstein sanoi aikoinaan oppilaalleen Petri Kovaselle: ”Only peer-approved word counts” eli ”Vain vertaisten hyväksymillä kirjoituksilla on merkitystä”. Tämä oli viisaan miehen elämänevästys.

Epävarmuuteen ei auta mikään muu kuin tieto. Tämä kirja kertoo kolesterolista tieteellisesti todistettuja tosiasioita, jotka perustuvat tekijä-asiantuntijoiden omiin tutkimuksiin, laajaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön ja moneen Nobel-palkittuun työhön.

Lukija saa vastauksen muun muassa seuraaviin pohdintoihin ja kysymyksiin: Kolesteroli on elämän eliksiiri, mutta se voi olla myös tappava myrkky, siis vitaali ja fataali – kuinka tämä on ymmärrettävissä? Mistä on silloin kysymys, kun kolesteroli tukkii tien verisuonissa, joita pitkin pitäisi koko ajan kulkeutua happea elimistöön? Mistä kolesterolia tulee ja miten se ”liikkuu” ja missä? Mitä täsmällisesti tarkoitetaan termeillä kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli, HDL-kolesteroli ja triglyseridit? Miten jokainen voi itse vaikuttaa kolesterolinsa määrään ja laatuun? Millaisiin ravinto- ja muihin suosituksiin tulisi luottaa? Kuka tarvitsee lääkehoitoa ja milloin sitä yleensä tarvitaan? Mikä on kunkin oma, turvallinen kolesterolitaso?

Kirjassa puututaan myös yleisimpiin väärinkäsityksiin eli niihin uskomuksiin ja luuloihin, jotka herättävät voimakkaita tunteita ja aiheuttavat rasvasotia ja leimaavat lääketeollisuuden pelkästään bisneshenkiseksi. Monta väärinkäsitystä on jo voitettu, mutta aina löytyy uusia ”asiantuntijoita” ja kolesterolihelppoheikkejä (kolesterolikriitikoita), jotka lupaavat kansalaisille ”tuhat hyvää” ja runsaasti uusia, mukavia yllätyksiä – ja aiheuttavat samalla paljon vahinkoa. Joulun alla 2010 uutisissa kerrottiin, että voin kulutus on kasvanut Suomessa 10 prosenttia! Sydänliiton pääsihteeri Tor Jungman totesi silloin, etteivät työt ainakaan heiltä lopu.

Elämässä täytyy tehdä jatkuvasti päätöksiä, ja omilla valinnoillaan jokainen vaikuttaa omaan elämäänsä. Ainoastaan vanhempiaan, perimää, ei voi itse valita. Jos sukurasite on sairauksien kannalta rankka, töitä on tehtävä enemmän oman terveytensä eteen. Kun ymmärtää, missä heikko lenkki on, tieto auttaa vahvistamaan terveyttä ja saattaa jopa pelastaa varhaiselta kuolemalta.

Tämän kirjan päämääränä on tuottaa lukijalle lisää tietoa ja taitoa elämään! Elämänlaatua!

Helsingissä 7.3.2011

Petri Kovanen, kolesterolitutkija, professori

Timo Strandberg, kolesterolilääkäri, professori

Maarit Huovinen, lääketieteen toimittaja, tietokirjailija

JK. Tekijät haluavat kiittää kaikkia kesällä ja syksyllä 2010 kolesterolikeskusteluun osallistuneita henkilöitä, joiden mielipiteet ovat vahvistaneet tarvetta kirjoittaa kirja Totuus kolesterolista.

Pyydämme myös anteeksi usein toiston maustamaa tekstiämme. Toistot puolustavat kuitenkin paikkaansa, sillä kolesteroli on niin monisäikeinen ja osittain vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus, että uuden havainnon esittäminen vaatii toistamaan jo aiemmin sanotun, muuten kuvasta ei rakennu selkeää kokonaisuutta.

Emme syyllistä

Hyvä lukija, saat tästä kirjasta runsaasti tietoa, jota voit käyttää hyväksesi. Tai jota voit olla käyttämättä. Tekijöiden tavoitteena on ennen kaikkea lukijan elämänlaadun parantaminen, ei syyllistäminen. Jos joku kokee, että tässä kirjassa olevat ohjeet ahdistavat niin paljon, että niitä noudattamalla seurauksena on pitkä, mutta ikävä elämä, me emme missään tapauksessa halua sitä.

Emme halua syyllistää niitä, jotka eivät syö terveellisesti.

Emme syyllistä ylipainoisia emmekä lihavia.

Emme halua syyllistää niitä, jotka eivät urheile.

Emme syyllistä paikallaan olevia.

Emme halua syyllistää niitä, jotka eivät vaihda kovia rasvoja pehmeisiin.

Emme syyllistä voin syöjiä.

Emme halua syyllistää niitä, joiden nautintona ovat tupakka ja alkoholi.

Emme syyllistä siis edes tupakoijia!

Jokainen pitäköön kiinni oman elämänsä ohjaksista ja olkoon oman elämänsä sankari. Valta ja vastuu ovat yksilöllä itsellään.

Kolesteroli ja tutkija

– Petri Kovanen, professori, Wihurin tutkimuslaitoksen johtaja

Miksi kiinnostuit kolesterolitutkimuksesta?

Olen ollut kiinnostunut kemiasta pikkupojasta lähtien. Opiskellessani Baselissa lääketiedettä halusin olla mukana lääketieteellisessä perustutkimuksessa opiskelun ohella. Sikäläinen lääketieteellisen biokemian professori Karl Bernhard oli ollut New Yorkissa maailmankuulun rasvahappotutkijan oppilaana, ja hän innosti minut tutkimaan rasvahapp...