KonMari.jpg

JINSEI GA TOKIMEKU KATAZUKE NO MAHO

by Marie Kondo. Suomennos on tehty englanninkielisestä käännöksestä The Life-Changing Magic of Tidying.

Copyright © 2011 by Marie Kondo

Original Japanese edition published by

Sunmark Publishing, Inc., Tokyo

Finnish/English translation rights arranged with

Sunmark Publishing, Inc., through InterRights, Inc., Tokyo, Japan

and Waterside Productions Inc., CA, USA

All rights reserved.

Suomenkielinen kansi Satu Kontinen

ISBN 978-952-279-255-6

Tämä on Bazar Kustannus Oy:n vuonna 2015 ensimmäistä kertaa painettuna julkaiseman teoksen sähkökirjalaitos.

bazarkustannus.fi

Teoksen jakelu ja osittainenkin kopiointi muuhun kuin lain sallimaan yksityiseen käyttöön ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa on korvaus- ja rangaistusvastuun uhalla kielletty.

SAATTEEKSI

Oletko koskaan järjestellyt paikkoja vimmatusti ja sitten aivan liian pian huomannut, että kotisi tai työtilasi on taas sekaisin? Jos olet, haluan paljastaa sinulle onnistumisen salaisuuden. Olen tiivistänyt näiden kansien väliin, miten järjestät tilasi siten, että elämäsi muuttuu pysyvästi. Mahdotontako? Monet väittävät aluksi niin. Ja ihmekös tuo, kun ottaa huomioon, että lähes kaikki ovat kotinsa järjestettyään kokeneet takaiskun ainakin kerran, monet useastikin.

KonMari-menetelmä on mutkaton, fiksu ja toimiva tapa päästä eroon sekasotkusta ja epäjärjestyksestä. Aloita heittämällä tavaraa pois. Järjestä seuraavaksi tilasi täydellisen perusteellisesti ja yhtäjaksoisesti. Jos noudatat tätä strategiaa, et enää koskaan palaa epäjärjestykseen.

KonMari-menetelmä sotii sovinnaista ajattelua vastaan, mutta kaikki sitä noudattaneet ovat onnistuneet pitämään kotinsa ojennuksessa – ja lisäksi tällä menetelmällä on yllättäviä kerrannaisvaikutuksia. Kodin järjestys vaikuttaa myönteisesti elämän muihin alueisiin, myös työ- ja perhe-elämään. Olen omistanut yli 80 prosenttia elämästäni tälle asialle, joten voin vakuuttaa, että asunnon järjestäminen saattaa mullistaa sinunkin elämäsi.

Kuulostaako vieläkin liian hyvältä ollakseen totta? Olet aivan oikeassa, jos sotkun siivoaminen on mielestäsi sitä, että heität menemään yhden tavaran päivässä tai siivoat huonetta vähän kerrallaan. Sellaiset toimet eivät sanottavasti vaikuta elämääsi. Mutta jos omaksut toisenlaisen lähestymistavan, järjestyksen luomisella voi olla mittaamattomat seuraukset. Puhutaan liioittelematta koko elämän järjestämisestä.

Ryhdyin viisivuotiaana lukemaan naistenlehtiä. Ne innostivat minut viisitoistavuotiaasta alkaen perehtymään siihen, miten päästä roinasta eroon ja siistiä paikkoja. Lopputuloksena oli KonMari-menetelmä (KonMari on lempinimeni, joka juontuu etu- ja sukunimestäni). Olen nykyisin konsultti, ja päiväni menevät enimmäkseen siihen, että käyn kodeissa ja työpaikoilla antamassa käytännön neuvoja ihmisille, joille järjesteleminen tuottaa vaikeuksia tai jotka sekasotkun siivottuaan sotkevat paikat uudestaan tai haluavat siivota mutta eivät tiedä mistä aloittaa.

Jos lasketaan, kuinka paljon tavaraa asiakkaani ovat heittäneet pois – muun muassa alus- ja päällysvaatteita, valokuvia, kyniä, lehtileikkeitä ja meikkinäytteitä – päästään kevyesti yli miljoonaan esineeseen. Liioittelematta. Olen avustanut sellaisiakin asiakkaita, jotka ovat heittäneet kerralla menemään kaksisataa 45 litran jätesäkillistä.

Olen tutkinut järjestelytaitoa ja saanut paljon kokemusta auttaessani epäsiistejä ihmisiä siisteiksi. Kaiken tämän pohjalta voin sanoa varmuudella: kodin perusteellinen uudelleenjärjestely ulottuu myös elämäntyyliin ja elämänasenteeseen. Se on mullistava kokemus. Seuraavassa on muutama esimerkki siitä, millaista palautetta saan entisiltä asiakkailta päivittäin:

”Kurssisi jälkeen sanouduin irti työstäni ja perustin oman yrityksen. Nyt teen työtä, josta olen haaveillut pienestä pitäen.”

”Kurssillasi opin näkemään, mitä varsinaisesti tarvitsen ja mitä en tarvitse. Otin siis avioeron. Olen nyt paljon onnellisempi.”

”Minuun otti äskettäin yhteyttä eräs henkilö, jonka kanssa olen halunnut tehdä uudelleen tuttavuutta.”

”Sen jälkeen kun siivosin asuntoni, olen onnistunut kasvattamaan firmani liikevaihtoa.”

”Tulen mieheni kanssa paljon paremmin toimeen.”

”On hämmästyttävää, kuinka turhan tavaran pois heittäminen on muuttanut minua.”

”Onnistuin vihdoinkin laihduttamaan kolme kiloa.”

Asiakkaani kuulostavat aina tyytyväisiltä. Tulokset osoittavat, että kodin järjestäminen on muuttanut heidän ajatteluaan ja elämänasennettaan. Se on jopa muuttanut heidän tulevaisuuttaan. Miksi? Paneudun tähän kysymykseen perusteellisesti läpi kirjan, mutta pohjimmiltaan kyse on siitä, että kun järjestää kotinsa, tulee samalla järjestäneeksi asiansa ja menneisyytensä. Siitä seuraa, että pystyy näkemään selvästi mitä omassa elämässään tarvitsee ja mitä ei tarvitse, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.

Nykyisin pidän kursseja yksityisasiakkaiden kotona ja yritysasiakkaiden toimitiloissa. Kaikki kurssit ovat kahdenkeskisiä, mutta toistaiseksi asiakkaista ei ole ollut pulaa. Tällä hetkellä jono on kolmen kuukauden mittainen. Minulle tulee päivittäin kyselyjä ihmisiltä, joille joku entinen asiakkaani on suositellut minua tai jotka ovat jostain muualta kuulleet kurssistani. Matkustan pitkin ja poikin Japania ja käyn joskus ulkomaillakin. Kerran kun pidin luennon perheenäideille ja kotirouville, liput myytiin loppuun yhdessä päivässä. Naiset jonottivat peruutuspaikoille ja jopa jonotuslistalle. Minulla ei kuitenkaan ole vakinaisia asiakkaita. Liiketaloudellisessa mielessä se kuulostaa tuhoisalta, mutta eikö vakinaisten asiakkaiden puuttuminen osoita menetelmäni toimivan?

Kuten alussa totesin, KonMari-menetelmän käyttäjät eivät enää palaa vanhoille tavoilleen. He osaavat pitää kotinsa järjestyksessä, joten heidän ei tarvitse tulla hakemaan lisäoppia. Ajoittain tiedustelen, miten entiset kurssilaiset pärjäävät. Lähes poikkeuksetta heidän kotinsa tai työtilansa on edelleen hyvässä ojennuksessa, ja lisäksi he kehittyvät koko ajan sen organisoinnissa. Heidän lähettämistään kuvista näkyy, että heillä on jopa vähemmän tavaraa kuin kurssin lopussa ja että he ovat vaihtaneet verhot ja kalusteet. Ympärillä on esineitä, joista he aidosti pitävät.

Miksi kurssini mullistaa elämän? Koska en opeta pelkkää tekniikkaa. Epäjärjestyksestä pääsee eroon helpoin toimenpitein siirtämällä tavaroita harkitusti paikasta toiseen: ne pannaan sinne, minne ne kuuluvat. Vaikuttaa niin yksinkertaiselta, että kuusivuotiaankin luulisi pystyvän siihen. Mutta suurin osa ihmisistä ei pysty. Pian siivoamisen jälkeen heidän kotinsa tai työtilansa on jälleen sekaisin. Syy ei ole taidon puutteessa, he eivät vain tiedosta tilannettaan eivätkä osaa järjestää tavaroita tarpeeksi tehokkaasti. Toisin sanoen ongelman ydin on korvien välissä. Onnistuminen perustuu 90-prosenttisesti asenteeseen. Jos sivuutetaan ne harvat onnekkaat, joilla on synnynnäinen lahja pitää paikat järjestyksessä, totuus on, että mikäli emme paneudu ongelmaan henkiseltä kannalta, retkahdamme väistämättä uudelleen, vaikka heittäisimme kuinka paljon rojua pois ja järjestäisimme jäljelle jäävät tavarat kuinka fiksusti.

Miten siis voimme omaksua oikean asenteen? Siihen johtaa vain yksi tie, joka paradoksaalisesti kulkee oikean tekniikan kautta. Muista: tässä kirjassa selittämäni KonMari-menetelmä ei ole pelkkä sääntöjen litania, jonka mukaan tavarat lajitellaan ja pannaan kaappiin, vaan se on keino, jonka avulla voi omaksua oikean asenteen järjestykseen ja siisteyteen.

En tietenkään voi väittää, että kaikista oppilaistani olisi tullut täydellisen siistejä. Jotkut valitettavasti joutuvat syystä tai toisesta jättämään kurssin kesken. Ja jotkut lopettavat kesken, koska odottavat minun tekevän kaiken työn heidän puolestaan. Organisointifanaatikkona ja ammattilaisena sanon heti alkuun, että vaikka kuinka kovasti yrittäisin järjestää toisen ihmisen kotia tai työtiloja ja vaikka kehittäisin kuinka erinomaisen säilytysjärjestelmän, en pysty panemaan toisen ihmisen elämää järjestykseen sanan perimmäisessä merkityksessä. Miksi? Koska se, miten itse kukin tiedostaa oman elämäntyylinsä ja asennoituu siihen, merkitsee paljon enemmän kuin tavaroiden lajittelu- ja varastointitaito. Järjestys pohjautuu erittäin henkilökohtaisiin arvoihin, jotka kuvastavat sitä, miten ihminen haluaa elää.

Suurin osa ihmisistä haluaisi elää puhtaassa, siistissä kodissa. Ne, jotka ovat onnistuneet järjestämään kotinsa siistiksi edes kerran, haluaisivat sen pysyvän siistinä. Mutta monet eivät usko, että se on mahdollista. He kokeilevat erilaisia järjestelytapoja, mutta joutuvat ennen pitkää huomaamaan, että paikat palautuvat entiselleen. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että kaikki pystyvät pitämään paikat järjestyksessä.

Jotta se onnistuu, on tärkeää miettiä perusteellisesti omaa suhtautumistaan siisteyteen. Saattaa tuntua, että se on liikaa vaadittu, mutta ei hätää. Kun olet lukenut tämän kirjan loppuun, olet valmis panemaan mietintämyssyn päähän. Kuulen usein tällaista: ”Olen luonteeltani siivoton. En pysty siihen.” tai ”En ehdi.” Mutta siivottomuus ei ole perinnöllistä eikä liity aikapulaan. Kyse on enemmänkin mieleen pinttyneistä virheellisistä siistimiskäsityksistä, esimerkiksi ”on parasta järjestää huone kerrallaan” tai ”on parempi tehdä joka päivä pikkuisen” tai ”tavaroiden säilytyksessä kannattaa noudattaa liikennevirtasysteemiä”.

Japanilaiset uskovat, että huoneen siivoaminen tai kylpyhuoneen pitäminen putipuhtaana tuo hyvää onnea, mutta jos asunto on sekaisin ja täynnä rojua, wc-istuimen jynssääminen ei paljon auta. Sama koskee fengshuita. Huonekalut ja koriste-esineet heräävät eloon vasta, kun asunto on ensin järjestetty kuntoon.

Kun olet saanut kotisi järjestykseen, elämäsi mullistuu. Koettuasi, millaista on asua todella hyvin järjestetyssä kodissa, maailmasi tuntuu valoisammalta. Et enää koskaan palaa roinaan ja epäjärjestykseen. Juuri tätä tarkoitan, kun...