Kansi

Nimiö

Menestyvän projektin vuorovaikutus

Kysy, kuuntele ja coachaa

Raija Heimonen – Tuula Nurmiluoto

Suomen Projekti-Instituutti Oy

2015

Tekijänoikeudet

Kustantaja: Suomen Projekti-Instituutti Oy

ISBN 978-952-93-6535-7

Kansi: Ville Sirkiä, Aste Kirjat Oy

Kannen kuva: Wolfgang Kraus/Dreamstime.com

Taitto ja toteutus: Tero Salmén, Aste Kirjat Oy

Tätä kirjaa on tuettu Työsuojelurahaston stipendillä.

Sisällys

Tervetuloa

Projekti, pipo ja puuvillaliivi

Valoisa kevätaamu

Houkutteleva tarjous

Viisaat valinnat

Mitä huuhaata

Juuri sitä tarkoitin

Miten tehdään

Me tehdään tämä

Pipo ja puuvillaliivi

Heti vai hetken kuluttua

Valvojasta viihdyttäjäksi

Vyö kiristää

Katse katon rajaan

Vaihdetaan venttiilit

Zoomailua

K.a.k.k.a

Puhtiperjantai

Kuulolla

Tulennielijä

Lasikopissa

Mutapainia

Värikuvia

Pitäiskö mun ymmärtää

Aamulla auditorioon

Croissantit pöytään

Mitta täyttyy

Ranteet auki

Helpotus ja hiljaisuus

Tanssia tähtien kanssa

Kuutamolla

Onnistuneen projektin eväitä

Muoti-ilmiö vai vuorovaikutustapa

Mitä coaching on

Mihin coachingia tarvitaan

Coaching prosessina

Coachingin hyötyjä

Kenelle coachausta

Erilaisia toteutuksia

Coachin valinta

Näyttöön perustuva coaching

Valtateiden voimavarat

Harjoittelu tekee mestarin ja mestari harjoittelee

Tietoja ja taitoja

Tietoisuus, vastuunotto ja oppiminen

Näkökulmasta toiseen

Assosiointi ja dissosiointi

Kuunteleminen ja kysyminen

Kysymysten vaikutus

Kysymisen kokemus

Mieli- ja muistikuvat

Erottelutyylejä

Vaivaton vuorovaikutus

Harjoittelua

Auttaminen palkitsee

Ajan kanssa ajan tasalla

Luettavaa

Sanojen merkityksiä

Kirjoittajat

Tervetuloa

Tässä kirjassa kuvataan business coachingin käyttöä strategisissa projekteissa, joissa määrätietoisesti halutaan saavuttaa tavoitteet, varmistaa asiantuntijoiden työhyvinvointi ja minimoida henkilöriskejä.

Tervetuloa tutustumaan projektipäällikkö Puurtiseen. Tarinassa tapaat hänen lisäkseen aina tyylikkään projektinomistaja Granin sekä ammatticoach Laakson. Asiantuntijoina Puurtisen projektissa työskentelevät pipopäinen Rennis, Tarkkanen puuvillaliivissään, punatukkainen Mutanen, liehuvahelmainen Westerinen, Korkeamäki paksusankaisine laseineen, nuorekas Saarnisto, Ylinen ruutuvihkonsa kanssa ja pukumies Aalto. Hyvässä tarinassa on myös pahis. Häntä edustaa mustavalkoiseen pukeutuva Mäkinen.

Menestyvän projektin vuorovaikutus -kirjan alkuosa koostuu tarinasta, joka kuljettaa lukijan projektin arjen, erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja johtamisen haasteiden äärelle. Tarinaan on merkitty pohdinnan paikkoja, joissa lukija voi pysähtyä miettimään niihin sisältyviä merkityksiä. Kirjan tieto-osuudessa valotetaan coachingin taustateorioita ja esitellään käytännön harjoituksia. Pääosa harjoituksista kumpuaa tarinan tapahtumista ja ne ovat sovellettavissa kaikkeen inhimilliseen vuorovaikutukseen. ”Tarina on tunnetta, tarina on merkitystä” toteaa Juhana Torkki teoksessaan Tarinan valta.

Kirjan tavoitteena on haastaa tiiviisti yhdessä työskenteleviä asiantuntijoita näkemään omaa toimintaansa myös muiden silmin ja katsomaan rohkeasti peiliin. Samaistumalla kirjan henkilöihin lukija voi halutessaan oppia muuttamaan ajatteluaan ja käyttäytymistään. Lisäksi teoksen tarkoituksena on kuvata yksilö- ryhmä- ja tiimicoachingin käyttöä projektissa.

Kirjan kohderyhmänä ovat esimiehet, hanke- ja projektipäälliköt sekä vastuullisissa asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt, jotka haluavat oppia tunnistamaan oman johtamisensa kulmakiviä vuorovaikutuksen näkökulmasta. Kirja haastaa myös projektien omistajia pohtimaan keinoja tavoitteellisen työskentelyn varmistamiseksi.

Kirja pohjautuu kirjoittajien yhteiseen työskentelyyn projekteissa, molempien pitkän työuran aikana keräämiin kokemuksiin sekä opiskeluun ja tietoisen ajattelun hetkiin.

Kiitämme lämpimästi kirjaa varten haastateltuja asiantuntijoita ja henkilöitä joiden kanssa matkatessamme olemme saaneet oppia ja kehittyä.

Espoossa 4.12.2015

Raija Heimonen – Tuula Nurmiluoto

Projekti, pipo ja puuvillaliivi

Iloisesti poreileva puhe täyttää juhlavalaistuksessa hohtavan salin. Puheensorinasta erottuu kuohuviinipullojen poksahduksia ja helmeilevää naurua. Projektipäällikkö Puurtinen katselee rentoutuneena ja hyväntuulisena värikästä, juhlivaa joukkoa. Hän on pukeutunut tummansiniseen pukuun ja ostanut uuden vaaleansinisen paidan ihan tätä juhlaa varten. Vaimo kehui, että paita korostaa hänen sinisten silmiensä väriä. Tänä iltana Puurtisen hymy on herkässä ja toiseen poskeen ilmestyvä hymykuoppa luo veijarimaisen ilmeen hänen kasvoilleen.

Ei työnantaja tällaisina aikoina välttämättä juhlia järjestä onnistuneidenkaan projektien jälkeen, ajattelee Puurtinen tervehtiessään sisään astuvia työkavereitaan. Useiden juhlijoiden olemus suorastaan hehkuu ja kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä, kun heidän suurta työpanostaan, venymistään ja joustamistaan kiitetään konkreettisesti järjestämällä juhlat.

Projektin omistaja koputtelee mikrofonia. Gran on pitkä ja tyylikäs nainen. Tänään hän on pukeutunut kapealinjaiseen, suklaanruskeaan iltapukuun ja pitsijakkuun. Yleensä tyylikkäällä nutturalla oleva vaalea tukka on tänään auki ja sädehtii salin valoissa.

Me ansaitsemme todellakin tämän juhlan ja hauskanpidon pitkän ja haasteellisen projektin jälkeen, myhäilee Puurtinen tyytyväisenä. Puheessaan Gran palauttaa mieleen hankkeen alkuvaiheita, monia muutoksia ja haasteita. Ajatuksissaan Puurtinenkin palaa siihen hetkeen, kun hän kuuli projektista.

Valoisa kevätaamu

Oli sateinen kevätpäivä. Puurtinen oli laittanut päähänsä silmälasit aamulla piilolinssien sijaan ja lasit olivat huurtuneet hänen astuessaan aulaan. Hän kuivasi vielä lasejaan, kun esimies pyysi hänet huoneeseensa.

Jokohan uusi projektiehdotus on hyväksytty, ajatteli Puurtinen toiveikkaasti. Hän huomasi, kuinka hänen hartiansa suoristuivat, kehonsa ryhdistäytyi ja mielen täytti mukava innostus. Kävellessään Granin huoneeseen, hän ehti iloita valoisasta kevätaamusta ja sateesta, joka saa luonnon virkistymään. Puurtinen istahti oranssiin, klassiseen työtuoliin ja tunsi vatsassaan jännityksen aiheuttamaa pientä kuplintaa.

– Yrityksemme uuden strategian toteuttamiseksi käynnistämme suuren hankkeen, jonka tavoitteena on selkeä parannus asiakkaillemme tarjoamiin palveluihin, aloitti Gran suoraan asiasta.

Puurtinen kuunteli tarkasti kun Gran kertoi yrityksessä tehdyistä päätöksistä, uuden hankkeen ja projektien sisällöstä sekä konkreettisista tavoitteista.

Gran tarjosi hänelle projektipäällikön tehtävää kaksivuotisessa hankkeessa. Puurtinen katseli mukavia, paksupohjaisia kenkiään hetken ja samalla vilpitön kiinnostus ja innostus väreili läpi kropan varpaista päähän saakka. Hän unohti sateen ja näki edessään värikkäitä, mielenkiintoisia ja vauhdikkaita työpäiviä.

Puurtinen tiesi haluavansa työskennellä juuri hankkeissa ja projekteissa. Häntä innostivat projekteissa suuret kokonaisuudet, joissa visioitiin ja kehiteltiin uusia mahdollisuuksia. Toisaalta hän halusi myös, että kaikki yksityiskohdat saatiin paikoilleen ja toimimaan. Sen jälkeen, kun juttu oli kasassa, Puurtisen into yleensä hiipui. Suunnittelu, tekeminen ja matkalla oleminen olivat hänen mielestään antoisaa ja mukavaa.

Pohdinnan paikka

• Projektipäällikkö Puurtinen tunnisti omia vahvuuksiaan työnteossa. Visiointikyky sekä ison kuvan hahmottaminen innostivat häntä ja se, että hän halusi saada yksityiskohdatkin paikoilleen ja toimimaan antoi hyvät valmiudet ohjata erilaisia ihmisiä projektissa.

• Itsensä tuntemisen kautta voi oppia tuntemaan myös toisia ihmisiä.

• Minkälaisissa tilanteissa sinä tunnistat olevasi parhaimmillasi?

Houkutteleva tarjous

Gran kiittää kaikkia projektin jäseniä lämpimästi ja kehottaa heitä nyt juhlimaan ja nauttimaan hienosta saavutuksesta. Samalla Puurtinen ymmärtää, miksi hän lähti tähän projektiin ilman epäilyksen häivää. Granin luottamus alaisiin ja asiantuntijoihin on vakuuttavaa ja kiitokset aitoja ja kunnioitusta välittäviä.

Gran istui pöytänsä takana oliivin vihreässä jakussa ja heilutteli sormiensa välissä kalliin näköistä kuulakärkikynää.

– Suostuthan projektipäälliköksi tähän hankkeeseen? Sinä tulit ensimmäisenä mieleeni parhaana vaihtoehtona, kun projektipäälliköitä ryhdyttiin pohtimaan. Olen varma, että yhdessä pääsemme hyvään lopputulokseen.

– No kyllä tämä asia minua kovasti kiinnostaa ja innostaa, mutta tietysti aina näin ison projektin edessä vähän hirvittää ja päätös vaatii rohkeuttakin, vastasi Puurtinen.

– Sinähän tiedät, että minulta saat kaiken mahdollisen tuen. Huolehdi ennen kaikkea siitä, ettei jumiuduta ongelmiin. Raivataan yhdessä esteet ja hidasteet työnteolta, jatkoi Gran painokkaasti ja rohkaisten.

Puurtinen tunsi esimiehensä kokeneena ammattilaisena ja tiesi, että hänellä oli realistinen näkemys yrityksen toiminnasta. Gran oli vaativa, mutta antoi myös erinomaisen tuen alaisilleen. Häneltä sai päätökset nopeasti, joten projekti ei tulisi venymään junnaavan päätöksenteon vuoksi.

– Tarjous on niin houkutteleva etten voi kieltäytyä. Tiedän ettet jätä mua pulaan, naurahti Puurtinen.

– Hienoa, nyt lähdetään kahville, totesi Gran ja siirtyi ovelle.

– Ja jos kaikki menee pahasti pieleen, niin ostetaan vain menoliput autiolle saarelle, kuiskasi Gran Puurtiselle avatessaan oven.

– Luin jostain, että Tongalla on parhaat autiosaaret, lisäsi Puurtinen matalalla äänellä matkalla kahvihuoneeseen.

Palattuaan työpöytänsä ääreen Puurtinen tunsi itsensä luottavaiseksi uusien tehtävien suhteen. Ei Granka...