ISBN 978-951-0-41731-7

© Maaret Kallio ja WSOY 2016

Kansi: Satu Kontinen
Kannen kuvat: Laura Ruohonen

Teoksen jakelu ja osittainen kopiointi muuhun kuin lain sallimaan yksityiseen käyttöön ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa on korvausvastuun ja rangaistuksen uhalla kielletty.

Werner Söderström Osakeyhtiö 2016







Kirja on omistettu elämäni tärkeimmälle kolmikolle:
J & L & N

Ilman teitä olisin vain yksinäinen purjevene vailla kotisatamaa.

TERVETULOA MATKALLE

AIVAN ENSIMMÄISEKSI PYYDÄN SINUA pohtimaan vastausta yksinkertaiseen kysymykseeni: Miksi tämä kirja on kädessäsi? Oletko etsimässä muutosta, toipumassa tuskasta, tavoittelemassa parempaa elämää vai vain ihmettelemässä itseäsi? Toivoisitko tämän kirjan lupaavan sinulle mahdollisuuden todelliseen onnellisuuteen, vaikeista tunteista vapautumiseen, hankalista ihmissuhdesolmuista irrottautumiseen tai timanttisen itsetunnon löytymiseen?

On varsin inhimillistä toivoa parempaa elämää ja muutosta hankaaviin kohtiin. Kunpa vain voisikin helpolla alkaa vähän paremmaksi, mukavammaksi ja tasapainoisemmaksi ihmiseksi! Siksi usein pyrimmekin visusti eroon asioista, joiden kanssa olisi ennemminkin viisaampaa pyrkiä tulemaan toimeen. Haluamme kokea iloa mutta väistellä kipua. Haluamme juhlia mutta emme siivota juhlien jälkiä. Haluamme nopeita, helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja autuuteen!

Ihmisen mielenmaailma on moninainen ja rikas, niin kuin on elämäkin. Suuret asiat ovat monimutkaisia ja tiet onneen pysyvät keskeneräisinä. Siksi tässä kirjassani en tule lupaamaan sinulle onnellisuutta, uutta parempaa versiota itsestäsi tai hienoa elämää. Sen sijaan toivon antavani sinulle ajatuksia ja välineitä kohdata jotakin väkevämpää, hitaampaa ja pysyvämpää.

Kirjassani autan sinua kohtaamisiin itsesi kanssa: paikkoja katsella omia ajatuksiasi ja peilata pohtiaksesi sinun näköisiä vaihtoehtoja elämäsi, arvojesi, valintojesi ja ymmärryksesi laajentamiseksi. Et saa opastusta negatiivisista tunteista irtipääsemiseen, vaan ennemminkin tienviittoja niiden luokse. Et saa taitoja pärjätä urheammin yksin, vaan rohkaisua avautua syvemmin tarvitsevuudellesi. Et saa vapautusta kivusta, mutta keinoja nähdä paremmin pimeässä. Et saa yksioikoisia vastauksia, mutta taatusti suuntaasi kirkastavia kysymyksiä.

Käy hitaasti peremmälle itseesi, myötäkarvaan silittäen.

Sinä olet oman historiasi, itsesi ja tilanteesi asiantuntija. Ulkopuolelta ei voi tulla kertomaan kaiken kattavaa totuutta ihmisen monimutkaisesta mielestä, ihmeellisestä elämästä tai moniulotteisista ihmissuhteista, sillä niiden ratkaisut ovat yhtä monet kuin kokijatkin. Siksi pyydän sinua asettumaan kirjaani lukiessasi ennen kaikkea lempeästi ihmettelemään itseäsi. Älä ota sanomaani totuutena, mutta älä pidä automaattisena totuutena myöskään omaa näkemystäsi. Anna tekstieni kulkea rinnallasi. Anna niiden haastaa sinua pohtimaan mielipiteitäsi, kirkastamaan tärkeimpiä arvojasi ja jäämään huomiotta silloin, kun tunnet tietäväsi itse paremmin. Ole valmis kohtaamaan, tutkimaan ja kyseenalaistamaan.

Koko kirjan ydin on tässä: harjoittele valmiutta kohtaamiselle, älä tietämiselle. Läpi kirjan sivujen, ja lukemisen väliaikojen, herättele uteliasta ihmettelyä. Kuulostele tunteitasi, kirjoittele sivujen reunoihin kommentteja, kritiikkiä, ärsytyksiä ja ilahtumisia. Kuljeta mieltäsi aloittelijan taajuuksille, jolloin elämä, sinä ja muut ihmiset eivät näyttäydy valmiiksi leimattuina paketteina, vaan alati muuttuvina ja joustavina kokonaisuuksina.

Ihmisen mieltä ei voi pakottaa, ei etenkään hyvinvointiin pyrkiessä. Siksi on tärkeää tuntea menneisyytensä ja kirkastaa menosuuntansa. On keskeistä oppia ymmärtämään itseä ja hyväksymään ihmisyyteen kuuluvia asioita. Kirjani pohja nojaa realistisuuteen: mihin todella on mahdollisuus vaikuttaa ja mihin on ennemminkin opittava suostumaan. Kun tiedät mihin ja miten voit vaikuttaa, ja mihin taas et, säästät voimavarojasi sinulle arvokkaimpiin kohtiin.

Oman hyvinvoinnin ja sujuvien ihmissuhteiden kannalta on erityisen tärkeää osata olla ihmisen kokoinen ihminen. Ei ole hyväksi luulla liikoja itsestään, tavoitella taivaita ja unohtaa ihmisen pienuus, rajallisuuden ehdot. Toisaalta ei tule uskoa liian vähääkään itsestään, kuvitella olevansa myötätunnon ulkopuolella tai pystyvyyden ulottumattomissa. Hyvä elämä on ikuista tasapainottelua ihmiselon pienuuden sietämisessä ja suuruuden hallitsemisessa.

Jokainen meistä on keskeneräinen, eikä sille ole tiedossa loppua ennen elämämme viimeistä päivää. Siksi jaksa uteliaasti opetella ennen kaikkea itseäsi, yritä tulla toimeen itsesi kanssa ja avaa mahdollisimman avoimia, rakastavia ja haavoittuvuudelle alttiita ihmissuhteita yhteydessä muihin ihmisiin.

Sillä sitä on oikea elämä: kipua ja kauneutta. Varaudu siis kirveleviin kohtiin ja lempeisiin sivelyihin.

Lämmin kiitokseni siitä, että päätit lähteä tälle tutkimusmatkalle minun seurassani.

Maaret

VALITSE SUUNTASI

Huippumakea elämä

EDESSÄ ON VARMASTI HUIPPUPÄIVÄ, jälleen kerran, toinen toisensa perään. Aamulla sujuvasti soljuvat aamutoimet, trendinmukaiset asusteet päällä, good hair day ja intohimoa lupaileva hellä suukko kumppanille oven suussa. Silkassa flowssa sujuva korkean sykkeen lenkki ja sen jälkeen innokkain mielin kohti uutta työpäivää, huipputiimiä ja mahtavia brainstormeja! Sydän täynnä kiitollisuutta ja asenne pelkkää positiivisuutta!

Työpäivä on jälleen inspiroiva, täynnä kiehtovia haasteita, tehokasta kiirettä ja aikaansaamisen tunnetta. To do -lista hupenee hetkessä motivoivien haasteiden parissa. Onnistunut lounaspalaveri tuoreen sushin äärellä, uusia ulottuvuuksia luovat keskustelut kollegoiden kanssa ja kattauksen kruunuksi jälkiruokana aidon italialaisesti vaahdotettu cappuccino. Iltapäivä sujahtaa multitaskaamisen tuotteliaassa ilmapiirissä, josta on ihana singahtaa kohti kotia, tavoitteet saavutettuina ja potentiaali kattoon saakka viritettynä.

Viikon ihana arki-ilta sujuu kodin lämmön leppoisissa tunnelmissa, sormet puutarhan mullassa tulppaaneja toivoen. Lieden äärellä kokkaillaan rennosti yhdessä Alastoman kokin tyyliin, luomua ja läheltä, helposti gourmeeta. Arkisen herkkuaterian valmistuessa taustalla sykkii kevyehkö jazz ja suu maistaa lasillisen valmiiksi jäähdytettyä vino biancoa. Ympärillä kirmailevat leikistä huumaantuneet lapset ja iloinen nauru täyttää illallispöydän.

Päivän loppuhuipennuksena opettavainen iltasatu sohvalla sylitysten, sitten koti suit sait siistiksi ja lasten nukahdettua ihana kainalohetki kumppanin kanssa. Ilmassa lupailevan kuplivaa tunnelmaa ja pidentyneitä katseita. Vain hetki ja päivä huipentuu vielä intohimoiseen rakasteluun pyykkikoneen päällä. Voi tätä elämää ja onnea, kun vain on asenne kohdallaan ja mieli antautuva!

Uni saapuu helposti onnesta raukeaan kehoon, joka antautuu levähtämään puhtaille pellavalakanoille. Uni vie kohti seuraavaa päivää, jota tuskin jaksaa mieli tyytyväisyydestä hyrräävänä enää edes odottaa! Uusi päivä paratiisissa tiedossa!

JÄTTIHARHA SUPERELÄMÄSTÄ

Jos yhtään uskallan arvata oikein, niin sinäkin olet miettinyt onnellisen elämän aineksia, moittinut itseäsi riittämättömyydestäsi ja pyrkinytkin usein muuttamaan tilannetta. Olet kenties yrittänyt tehdä parhaasi opinnoissasi, olla tunnollinen työntekijä ja pidetty naapuri. Sen lisäksi olet saattanut tavoitella hyvää vanhemmuutta hakien lisää tietoa ja taitoa, venyttää pinnaasi viisaasti ja keksiä oivia virikkeitä lapsillesi. Tämän päälle olet ehkä vielä pohtinut tarkkaan kehosi hyvinvointia ja timmiä kroppaa. Tiedät kokonaisvaltaisen treenin merkityksen, taidat lautasmallin ja osaat vihersmoothien reseptit. Rakkaussuhteissasi olet halunnut olla hyvä kumppani, hauska ja fiksu sekä eroottisesti pätevä. Kumppanin kanssa toivot syvällisiä keskusteluja ja pitkiä katseita ja aamunvirkeitä rakasteluita. Mielenkin suhteen sinulla on ehkä suuria odotuksia. Haluaisit olla iloinen ja pirteä, positiivisesti asioihin suhtautuva. Tahdot voimistaa sisukasta asennetta, jolla saadaan hommat tehtyä ja pidetään mieliala tyytyväisenä.

Mutta sitten aina tulee jotain väliin.

Joskus se on jotain ihan pientä. Loisteliaasti suunniteltu treeni jääkin väliin flunssan vuoksi. Lupaus sokerittomasta viikosta päättyykin karkkipussin rapinaan. Pinna palaa liian nopeasti lasten kanssa, gourmet vaihtuu eineksiin ja trendikkäästi sisustetun olkkarin sijaan sohvaa ei edes erota vaatekasojen alta. Mieli kiristyykin stressiksi, vaikka olon pitäisi olla innokkaan tuottelias. Seksi unohtuu kiireen alle, eikä pitkistä katseista ole tietoakaan. Missä on superelämä? Mitä pitää tehdä toisin? Miten onnistuisin?

Rattaisiin tulee aina jostain hiekkaa, vaikka kuinka pyrkisi pyörittämään kovempaa. Joskus se on jotain hiekkaa suurempaa, joka pysäyttää koko koneen. Joudut ehkä taistoon isojen murheiden kanssa, niskassasi vaanivat suuret surut tai mieleesi hiipii toistuvasti samat tukalat ajatukset. Superelämä alkaa näyttäytyä pelkältä vitsiltä, josta ei löydy kestävää vastausta.

Monilla meistä on kohtuuttomat odotukset omasta itsestä ja elämästä – siis kohtuuttoman kovat. Osa joutuu kasvokkain elämän synkkyyden kanssa ja pysähtyy radikaalisti miettimään suuntaansa. Superelämä ja superihmisyys ovat olleet muodissa jo pidempään ja niiden sanoma kiehtoo edelleen monia. Vähintäänkin yhtä moni kyseenalaistaa koko paketin. Voiko se olla mahdollista? Mistä edes on kyse?

TÄYDELLISEN ELÄMÄN ANATOMIAA

Täydellinen elämä – kaksi sanaa, joita myydään jatkuvasti, mutta jotka eivät parina voi koskaan todellisuudessa esiintyä. Vaikka täydellisyys on pelkkä täydellinen harha, se on saanut meidät ansaansa oivallisesti. Sen kutsu on vahva, sillä sen lupauksetkin tuntuvat suurimmalta mahdolliselta: mahdollisuudelta tulla hyväksytyksi, päästä joukon täysivaltaiseksi jäseneksi ja ihailluksi ihmiseksi. Täydellisyydessä voisi vapautua epävarmuudesta, häpeästä, syyllisyydestä ja ongelmista. Sii...